Címke: szemle

Mondrian and Photography – Fotóalbum jelent meg a geometrikus absztrakció mestere és a fotográfia kapcsolatáról

Az absztrakt festészet megkerülhetetlen úttörője, a holland Piet Mondrian (1872–1944) és a fotográfia szoros kapcsolatát mutatja be a német Hatje Cantz Verlag gondozásában megjelent háromszázhatvanöt oldalas, Mondrian and Photography. Picturing the Artist and His Work című album. A kötetben André Kertész, Moholy-Nagy László, Arnold Newman és mások közismert portréfotográfiái és műtermi enteriőrképei mellett eddig ismeretlen pillanatfelvételek nyújtanak betekintést Mondrian életébe és munkásságába, megvilágítva az alkotó viszonyát a számára alapvető fontosságú médiumhoz, a fotográfiához.

Tovább

„Amikor valaki észreveszi a fényképezőgépet, akkor teljesen más lesz a fotó.” – Robert Frank: The Americans

Robert Frank mestermunkáját, a ma is nagyon aktuális The Americans című könyvet először Franciaországban adták ki 1958. május 15-én Les Américains címmel, majd 1959-ben Amerikában is megjelent immár The Americans címmel és a beatnemzedék híres írója Jack Kerouac írta hozzá a bevezetőt. Kerouac szövege tökéletes kiegészítője a fotográfiáknak az ötvenes évekbeli dzsesszritmusával.

Az Értelem, a Tehetség és az Igazság szeretete – a ratio, a tekhné és a praxisz elgondolását kiegészítve

Az 1944-ben New Yorkban, egész pontosan Brooklynban született fotográfus egy humán attitűdöt felvéve, – s e humán aspektusnál is maradva fotografálta környezetét. Beállítottságát kiterjesztette egy antropomorfizáló megközelítéssel. Önmagát anti-fotózsurnalisztának tartja. Richard Kalvar Selected Writings című könyvében a tárgyak éppúgy megelevenednek, mint az életerővel áthatott személyek.

Minden idők leghíresebb fotóit AI technológiával alkották újra

Az AI életünk számos területén van jelen, akár mindennapi, felhasználói szinten is, hiszen sokszor munkánkat segíti (pl. fordítóprogramok, programozás, adatvizualizáció), de rengeteg esetben szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget is biztosít (pl. fotófilterek, játékok, böngészés). A munka és szórakozás érdekes összekapcsolásának tekinthetjük akár Matt Growcoot újságíró, a PetaPixel online fotográfiai platformon közzétett kísérletét. Ennek keretében a szerző minden idők legikonikusabb és legünnepeltebb fotóit alkotta újra AI képgenerátorok segítségével.

„Mindannyian egyedül vagyunk” – Válogatás Guido Gazzilli: Home is Home (All Alone) című albumának képeiből

A fotókönyvek egyik talán legizgalmasabb műfaja a személyes munkákat bemutató album. Kevés szabály köti a művészt és a tervezőt egyaránt, az olvasó számára pedig tökéletes kifogást kínál egy kis büntetlen voyeurködésre. Guido Gazzilli új könyve kiváló példája a stílus rajongóinak. A Home is Home (All Alone) 2023-ban jelent meg a Kehrer Verlag kiadó gondozásában.

„Munkám kérdező és felfedező” – Válogatás Alex Webb Dislocations című legújabb albumából

Az Aperture kiadó gondozásában tavaly novemberben megjelent Dislocations Alex Webb életművének sajátos lenyomata, melyet az 1998-as limitált példányszámú első kiadáshoz képest jelentős tartalmi változtatások után vehetünk most kézbe. Az öt kontinensen készült nyolcvan színes felvételt tartalmazó kötet Webb műfajteremtő fotográfiai gyakorlata, valamint sajátos képi gondolkodásmódja megértéséhez visz közelebb.

„Véleményt akartam mondani a társadalom életéről.” – Fotóalbumban jelentek meg Gönci (Frühof) Sándor képei

2023 decemberében jelent meg a huszadik századi magyar szociofotó egyik kiemelkedő alakja, Gönci (Frühof) Sándor életművét bemutató hiánypótló fotóalbum. Az olvasó a kétnyelvű (magyar-angol) 148 számozott oldalas könyvben több mint 100 fényképén keresztül ismerheti meg Gönci munkásságát, aki egyedi látásmódjával és sokszor bravúros formai megoldásaival kendőzetlenül tárta fel az alsóbb társadalmi osztályok életét.

Tovább

A múlt relikviái: Válogatás Irina Ruppert legújabb fotókönyvének képeiből

Ruppert a könyvében archív katonai útlevélportrékat ötvözött halott állatok tetemeivel. Az erősen szimbolikus és metaforikus munkában a személyes családi traumák és a múlt megismerhetőségének kérdései állnak a fókuszban. A vizuálisan izgalmas és mély kérdéseket feldolgozó nyolcvan oldalas könyv angol nyelven jelent meg hétszáz limitált példányban, és harmincöt képet tartalmaz.

„Egy jó fotó halhatatlanná tesz” – dokumentarista minőség és humanista vonzerő Robert Lebeck fényképein

Számos sajtóorgánum mellett dolgozott a Life-nak, évekig főszerkesztője volt a Geo magazinnak; a Stern állandó munkatársaként készített emblematikus riportjai pedig az egész világot bejárták. A német fotóriporter, Robert Lebeck (1929–2014) Nyugat-Németországban, valamint a kettéválasztott Berlinben készült fényképeiből Hierzulande címen fotókönyv jelent meg a Steidl Verlag gondozásában.

Fél évszázad a Magnum fotográfusaként – Burt Glinn életműve visszarepít a 20. század ikonikus hétköznapjaiba

A heidelbergi székhelyű Kehrer Verlag az egyik legsokoldalúbb Magnum-fotográfus, az amerikai Burt Glinn (1925–2008) életművének meghatározó darabjait rendezte kötetbe Half a Century as a Magnum Photographer címen. Az angol nyelvű, száznegyvennégy oldalas keménytáblás monográfiát már önmagában élmény kézbe venni, ám az igazán őszinte rácsodálkozás a kiemelkedően izgalmas képanyagot látva fog bennünket érni.

UNSEEN Photography Fair Amsterdam 2023 – helyszíni beszámoló

Magyarországot az acb, a TOBE Gallery és a Longtermhandstand képviselték. Az acb Dobokay Máté (1988) és Nádor Katalin (1938–2018) fotográfiáit mutatta be, a TOBE Gallery Major Ákos (1974), Almudena Romero (1986) és Dafna Talmor (1974) alkotásait hozta magával, a Longtermhandstand pedig Szombat Éva (1987) és Vékony Dorottya (1985) képeit állította ki. Poroszlai Esztert (1974) a párizsi 193 Gallery reprezentálta.