Címke: szemle

„Munkám kérdező és felfedező” – Válogatás Alex Webb Dislocations című legújabb albumából

Az Aperture kiadó gondozásában tavaly novemberben megjelent Dislocations Alex Webb életművének sajátos lenyomata, melyet az 1998-as limitált példányszámú első kiadáshoz képest jelentős tartalmi változtatások után vehetünk most kézbe. Az öt kontinensen készült nyolcvan színes felvételt tartalmazó kötet Webb műfajteremtő fotográfiai gyakorlata, valamint sajátos képi gondolkodásmódja megértéséhez visz közelebb.

Tovább

„Véleményt akartam mondani a társadalom életéről.” – Fotóalbumban jelentek meg Gönci (Frühof) Sándor képei

2023 decemberében jelent meg a huszadik századi magyar szociofotó egyik kiemelkedő alakja, Gönci (Frühof) Sándor életművét bemutató hiánypótló fotóalbum. Az olvasó a kétnyelvű (magyar-angol) 148 számozott oldalas könyvben több mint 100 fényképén keresztül ismerheti meg Gönci munkásságát, aki egyedi látásmódjával és sokszor bravúros formai megoldásaival kendőzetlenül tárta fel az alsóbb társadalmi osztályok életét.

A múlt relikviái: Válogatás Irina Ruppert legújabb fotókönyvének képeiből

Ruppert a könyvében archív katonai útlevélportrékat ötvözött halott állatok tetemeivel. Az erősen szimbolikus és metaforikus munkában a személyes családi traumák és a múlt megismerhetőségének kérdései állnak a fókuszban. A vizuálisan izgalmas és mély kérdéseket feldolgozó nyolcvan oldalas könyv angol nyelven jelent meg hétszáz limitált példányban, és harmincöt képet tartalmaz.

„Egy jó fotó halhatatlanná tesz” – dokumentarista minőség és humanista vonzerő Robert Lebeck fényképein

Számos sajtóorgánum mellett dolgozott a Life-nak, évekig főszerkesztője volt a Geo magazinnak; a Stern állandó munkatársaként készített emblematikus riportjai pedig az egész világot bejárták. A német fotóriporter, Robert Lebeck (1929–2014) Nyugat-Németországban, valamint a kettéválasztott Berlinben készült fényképeiből Hierzulande címen fotókönyv jelent meg a Steidl Verlag gondozásában.

Fél évszázad a Magnum fotográfusaként – Burt Glinn életműve visszarepít a 20. század ikonikus hétköznapjaiba

A heidelbergi székhelyű Kehrer Verlag az egyik legsokoldalúbb Magnum-fotográfus, az amerikai Burt Glinn (1925–2008) életművének meghatározó darabjait rendezte kötetbe Half a Century as a Magnum Photographer címen. Az angol nyelvű, száznegyvennégy oldalas keménytáblás monográfiát már önmagában élmény kézbe venni, ám az igazán őszinte rácsodálkozás a kiemelkedően izgalmas képanyagot látva fog bennünket érni.

UNSEEN Photography Fair Amsterdam 2023 – helyszíni beszámoló

Magyarországot az acb, a TOBE Gallery és a Longtermhandstand képviselték. Az acb Dobokay Máté (1988) és Nádor Katalin (1938–2018) fotográfiáit mutatta be, a TOBE Gallery Major Ákos (1974), Almudena Romero (1986) és Dafna Talmor (1974) alkotásait hozta magával, a Longtermhandstand pedig Szombat Éva (1987) és Vékony Dorottya (1985) képeit állította ki. Poroszlai Esztert (1974) a párizsi 193 Gallery reprezentálta.

Az őserdő növényei a szkenner alatt – Luzia Simons képei a TOBE Gallery-ben

A galériától megszokott módon egy dél-amerikai perspektívából építkező kiállítást szerveztek meg, miközben újdonsággal is szolgálnak, mivel most nem fényképekből, hanem scannogramokból mutatnak be válogatást. Az Evergreen című kiállítás október 14-éig tekinthető meg a Puskás Bea és Tomas Opitz által életre hívott galériában.

Tovább

„Mi, fotográfusok valójában saját magunkat fényképezzük a másikban – minden egyes alkalommal.” – Válogatás Evelyn Hofer: New York című albumából

Evelyn Hofer a 2009-ben bekövetkezett haláláig fényképezett, annak ellenére, hogy életében nem szerzett túl nagy személyes hírnevet. Ezért is nevezte Hilton Kramer műkritikus „Amerika leghíresebb ismeretlen fotográfusának.” A Steidl kiadó fotókönyveit ismertető rovatunkban ezúttal Hofer New York című albumának képeiből válogattunk.

Az első civil fotográfus képei a koreai demilitarizált zónából – Park Jongwoo: DMZ

Minden alkalommal, mielőtt beléptem a DMZ-be, engedélyt kellett kérnem öt különböző hatóságtól: az ENSZ Parancsnokságának Katonai Fegyverszüneti Bizottságától, a Koreai Nemzetvédelmi Minisztériumtól, a Koreai Vezérkar egyesített főnökétől, a hadsereg főhadiszállásától és a helyi hatóságoktól. A DMZ-be való belépéshez bombabiztos sisakot, golyóálló mellényt és sajtókarszalagot kell viselni, a katonai hatóságok előírásainak megfelelően.

Ahol a világ elolvad – az Északi-sarkvidék titkai Ragnar Axelsson fotóalbumában

A Kehrer Verlag művészeti könyvkiadó gondozásában megjelent Where the World is Melting című könyv az azonos című kiállítás alkalmából került kiadásra, és először nyújt betekintést az izlandi fotográfus, Ragnar Axelsson életművébe, akinek fekete-fehér képein az Északi-sarkvidék elemi erejét, és az ott élő emberek mindennapjait láthatjuk.

Szabó Judit: Összegzés – A megfigyelés érzékenysége

Idén nyáron a tisztelt utazóközönségnek nem kell Kecskemétnél tovább vonatoznia ahhoz, hogy Belgium, Magyarország, Hollandia vagy akár Franciaország utcáin kószálhasson. A Magyar Fotográfiai Múzeumba lépve Szabó Judit: Összegzés című retrospektív kiállítása nem csak térbeli, de bizonyos értelemben időutazásra is kiváló helyszín: az 1970-es, 80-as évektől napjainkig láthatunk arcokat, hétköznapi jelenetek, utcaképeket számos európai városból.

Így jönnek – Fiatal Magyar Fotográfia a Mai Manó Házban

Jól oldja meg a szinte lehetetlen feladatot a Mai Manó Házban rendezett Mint Te és Én – Fiatal Magyar Fotográfia című kiállítás, nevezetesen azt, hogy úgy mondjon el valamit a közelmúlttal összeérő jelenről és az ebben alkotó fiatal(abb) fotográfus generációról, hogy az ne legyen se közhelyes, se erőltetett.