Címke: videó

Képek a fényképezés határairól – Virginie Otth Lake in the Eye című kiállítása a Photo Elysée-ben

A kortárs fotográfia egyik meghatározó alakja, a svájci születésű Virginie Otth a Photo Elysée-től kapott felkérést arra, hogy bemutassa legújabb alkotásait. A kiállítás olyan műveket vonultat fel, amelyek a művész különböző érdeklődési köreit érintik, és a fotográfia, valamint a tekintet és az érzékelés kapcsolatát kérdőjelezik meg. Az eddig még be nem mutatott műveket is felvonultató kiállítás november 3-án nyitotta meg kapuit, és február 25-ig várja a látogatókat.

Tovább

A múlt illúziója – Válogatás Dobos Tamás W című albumának képeiből

2023 decemberében a Faur Zsófi Galéria és Kiadó gondozásában jelent meg Dobos Tamás fotóművész, operatőr W cimű albuma. A Kiadó által elindított Mai Magyar Fotóművészet sorozat részeként, de attól eltérő kivitelezésben létrejött kiadvány – Bartis Attila és Nemes Z. Márió gondolataival együtt – átfogó képet ad Dobos Tamás különleges fotóművészeti látásmódjáról.

Mit nézzünk februárban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Februárban sem maradunk fontos és izgalmas fotókiállítások nélkül, ezúttal is számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal és programokkal a látogatóit. Az egyéni- és csoportos kiállításokon olyan témákkal találkozhatunk, mint a múzeumi gyűjtemények titkokkal teli világa, a Zohar Studios bizarr történetei, a fotómúzeum remekművei és a szerelem. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Fénykarcok – 100 évet felölelő fotókiállítás a washingtoni National Gallery of Artban

A fotográfia feltalálóit a kezdetektől folyamatos lázban tartotta, hogy az akkor még egyedi, sokszorosíthatatlan felvételekről hogyan is lehetne relatíve egyszerűen végtelen mennyiségű másolatot készíteni. A médium kiteljesedéséhez fontos volt annak mechanikai reprodukálhatósága. A módszer technikai fejlődését bemutatandó Etched by Light: Photogravures from the Collection, 1840–1940 címmel tart kiállítás a washingtoni National Gallery of Art.

,,Felejts el egy pillanatra mindent, amit eddig a fényképezésről valaha tanultál” – Daido Moriyama képeiből nyílt kiállítás a The Photographers’ Gallery-ben

A londoni The Photographers’ Gallery új kiállításán a japán fotográfus, Daido Moriyama fényképeié a főszerep. A Daido Moriyama: A Retrospective című kiállítás egy hároméves kutatási időszak eredményeként jött létre. Ezzel a mostani tárlat az egyik legátfogóbb művészeti válogatást mutatja be, amelyet a művész munkáiból valaha kiállítottak.

Az álmok és a rémálmok világa – Arthur Tress korai fényképei a Getty Centerben

Arthur Tress a megrendezett fotográfia egyik legnagyobb úttörője volt. A művész korai pályafutását bemutató kiállítás azt vizsgálja, hogyan fejlődött a fotográfus alkotói gyakorlata, és miként hagyta maga mögött a dokumentarista hagyományokat, és mozdult el az álmok és a rémálmok inspirálta új megközelítések felé.

Mit nézzünk januárban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Januárban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja remek tárlatokkal a látogatóit. 2023 egyik legfontosabb kiállítása, az Artphoto Galéria 10. születésnapja és a legjobb minimalista képek. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

A szemünk előtt lejátszódó katasztrófa – Richard Mosse képei az Amazonas pusztuló esőerdeiről

„A szépség hatásos, a legélesebb szerszám a ládában. Ha el tudod varázsolni a nézőket és esztétikai öröm átélésére készteted azzal a tájképpel, ahol az emberi jogokat vagy a környezetvédelmet folyamatosan megsértik, akkor nagyon problematikus helyzetbe tudod hozni őket – úgy érzik, hogy erkölcsileg kompromittálódtak, dühösek magukra és a fotográfusra azért, mert ilyen érzéseket váltott ki belőlük. Az öntudatra ébredés pillanata nagyon erőteljes dolog.”

,,Az emberek megismerése az, amit igazán szeretek csinálni” – Mary Ellen Mark képeiből nyílt kiállítás Berlinben

Németország egyik vezető kortárs intézménye Mary Ellen Mark életművéből rendezett kiállítást. A C/O Berlin szeptember 16-án nyitotta meg tárlatát, amely az amerikai fotográfus ikonikus és kevésbé ismert alkotásait adja közre. A művész öt kiemelkedő fotográfiai projektjéből mutatnak be válogatást, amelyben helyet kaptak a hosszú távú magánprojektek és megrendelésre készült munkák egyaránt.

„A kamera egy időgép, amely képes megjeleníteni az idő érzetét.” – Hiroshi Sugimoto eddigi legnagyobb retrospektív kiállítása

Az Egyesült Királyság legnagyobb művészeti központja, a londoni Southbank Center ad otthont a kortárs konceptuális fotográfia megkerülhetetlen alakja, Hiroshi Sugimoto (1948) öt évtizedet átölelő munkássága eddigi legnagyobb retrospektív kiállításának. A Hiroshi Sugimoto: Time Machine című tárlat január 7-éig látogatható a Hayward Galleryben, hogy utána a világ számos galériájában és múzeumában is kiállítsák az anyagot.

Mit nézzünk decemberben? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Decemberben sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja remek tárlatokkal a látogatóit. Mesterséges intelligencia egy izgalmas fotóprojektben, fiatal fotóművészek összjátéka, Budapest aranykora és a képek politikája. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Budapest 150 éve – A lyukkamerától a digitális képekig

A kiegyezés után időszerűvé vált Buda és Pest szabad királyi fővárosok, a Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyei Óbuda mezőváros és a Pest vármegyei Margit-sziget egyesítése, amit az országgyűlés 1872-ben meg is szavazott. Ennek eredményeként létrejött Budapest 1873. november 17-én a Duna bal partján fekvő Pest, valamint a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével. Az azóta eltelt 150 évben a fotográfusok többféle technikával örökítették meg a fővárost, mai születésnapi cikkünkben ezekből a képekből válogattunk.

Lebilincselő szépség – Julia Margaret Cameron kiállítás a Jeu de Paume-ban

A fotográfia történetének egyik legizgalmasabb alkotója a művészi kísérletezéstől soha vissza nem rettenő, korát évtizedekkel megelőző Julia Margaret Cameron. A fotográfus archívumának jelentős részét birtokló Victoria and Albert Museum szervezte vándorkiállítás egyetlen európai állomásán, a párizsi Jeu de Paume-ban, 2023. október 10. és 2024. január 28. között mintegy száz alkotást tekinthetünk meg.