Címke: videó

Kádár noir – Fejér Ernő korai szakasza

Fejér Ernő fényképein keresztül szembesülni a késő Kádár-kor „éjszakai oldalával” olyan, mint egy Méhes László Langyosvize utáni hirtelen jött hidegzuhany. Egyszerre kijózanító, kábító, dezorientáló: a korszak ismerős-banális világa egyszer csak kísérteties idegenségként áll előttünk, míg a biztos fogódzókat elnyeli a terjengő köd, amely mintha e langyosvízből képződött volna.

Tovább

Főszerepben a dekadencia – válogatás az idei Riga Photomonth képeiből

A rendezvénysorozat szervezői arra bíztatják az érdeklődőket, hogy gondolkodjanak el morális értékeikről, erkölcsi normáikról, és a művészet szerepéről, hiszen annak nem a jelen problémáiról való gondolatelterelésében kell segítenie, hanem épp ellenkezőleg: a társadalom tükrévé kell válnia.

Határok nélküli szürrealizmus a Tate Modernben

Legtöbbünk fejében egy néhány francia művészből álló szűk csoport jelenik meg, ha a szürrealistákra gondolunk. A valóság azonban az, hogy André Breton Szürrealista kiáltványában megfogalmazott gondolatairól a világ különböző pontjain más művészek, írók, értelmiségiek azonos időben hasonlóan gondolkodtak, így a szürrealizmus sokkal inkább egy egész világra kiterjedő hálózatnak tekinthető.

Változó világ, rögzített valóság – Válogatás a Decade of Change 2022 nyertes képeiből

A pályázat missziója, hogy a fotóval és a fotón keresztül reagáljon arra a változó világra, amiben a klímakatasztrófa óriási hatást gyakorol – globális és lokális szinten – gazdaságra, társadalomra, kultúrákra, természetre és emberi életekre. A fotóra, mint aktív változást előidézni képes médiumra tekintenek a szervezők és az alkotók is.

Elhunyt Ron Galella, a lesifotózás keresztapja

Az 1931-ben Bronxban született Ron Galella szabadidejében kezdte el fényképezni a filmbemutatókra, különböző eseményekre érkező sztárokat. Később ez olyannyira a védjegyévé vált, hogy a Time magazin egyenesen az amerikai paparazzi fotózás Keresztapjának (the Godfather of the U.S. paparazzi culture) nevezte.

Tovább

A Netflix hatrészes minisorozatot készített Andy Warhol életéről

Miután 1968-ban rálőttek, Andy Warhol dokumentálni kezdte életét és érzéseit. Naplói és ez a dokumentumfilm-sorozat segíthet megérteni a személyiségét övező titkokat. A Netflix hatrészes minisorozatának jelentős része Warhol romantikus kapcsolataival foglalkozik.

Kádár-kori gótika a Mai Manó Házban

A Mai Manó Házban 2022. május 29-ig látható tárlat arra tesz kísérletet, hogy a hetvenes évektől a kilencvenes évek elejéig készült alkotásokat retrospektív módon egy új, szabadabb konstellációban: a törés utániság kontextusában mutassa be.

Kihirdették a World Press Photo 2022 pályázat fődíjasait

A pályázat idén teljesen megújult, melynek keretében az alábbi régiókra osztották a világot: Afrika, Ázsia, Európa, Észak- és Közép-Amerika, Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia és Óceánia. De emellett más változtatások is voltak, hiszen a kategóriák is újak: egyedi kép (singles), történetek (stories), hosszú távú projekt (long term) és az eddig nem szereplő kötetlen formátum (open format).

„Én vagyok a képen” – Soma volt a modell egy 1993-ban készült világhírű Witkin fotón

A The Fool, Budapest című fotón Spitzer Gyöngyi, művésznevén Soma Mamagésa is szerepel, akit 1993-ban hívtak fel, hogy a világ egyik leghíresebb fotóművésze modellt keres, és rá gondoltak. Az egyeztetések után Joel-Peter Witkin budakalászi otthonában látogatta meg Somát, aki a Punkt felkérésére így emlékezett vissza az első találkozásra.

A szétszóródó világ képei a Mai Manó Házban

Fotóművészekkel való képzeletbeli találkozóra invitálja a látogatót gyűjteményén keresztül Madeleine Millot-Durrenberger, a Mai Manó Házban megrendezett A műgyűjtés szenvedélye című kiállításon.

Közel 160 millió forintot fizettek Ansel Adams Holdkelte című fotójáért a Sotheby’s árverésén

A Sotheby’s február 17-i fotóaukcióján a David H. Arrington gyűjteményében található Ansel Adams alkotásokat árvereztek el. Arrington miután 1983-ban végzett a Texasi Műszaki Egyetemen, Midlandbe költözött, hogy a Permi-medence olaj- és gáziparában dolgozzon. Ekkor kezdte el gyűjteni Ansel Adams fényképeit, eleinte lassan, de hamarosan féktelen lelkesedéssel.