Címke: videó

Mit nézzünk a Múzeumok Éjszakáján? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Közeleg a múzeumlátogatók egyik legnépszerűbb eseménye, a Múzeumok Éjszakája. Absztrakt tendenciák, magyar íróportrék, Picassó mindennapjai, amerikai magyar fotóművészek, Kertész korai munkái, valamint bulifotók a 60-as, 70-es évek Békéscsabájáról és a kétezres évek Londonjáról. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes szombaton időt szánni. 

Tovább

Ez a fotó lett a legdrágábban eladott második világháborús fénykép

Joe Rosenthal Raising The Flag on Iwo Jima című Pulitzer-díjas képe 1945 februárjában készült a csendes-óceáni háború utolsó szakaszában. A világhírű felvétel az Egyesült Államok hat tengerészgyalogosát mutatja be, amint a Suribachi-hegy tetején felvonják az Egyesült Államok zászlóját. A fotó egyik példánya a Goldin aukciós cég legutóbbi árverésén 103 090 dollárért kelt el június elején, ezzel – az aukciósház közleménye szerint – a legdrágábban eladott második világháborús fényképpé vált. A Goldin szerint a nagyítás „rendkívül ritka”, és csak három ismert példány létezik belőle.

„Sokkal fontosabb a képek tartalma, mint a technikai milyenségük” – beszélgetés Martin Wandával és Martin Gáborral

Martin Wanda & Martin Gábor: Az örök fiatalság balladája címen nyílt kiállítás a Mai Manó Házban. A tárlat két fotográfus, apa és lánya sok évtized különbséggel és többezer kilométer távolságban készült anyagát párhuzamba állítva mutatja be az 1960-as, 1970-es évek Békéscsabájának szórakozó fiataljait, illetve a mai London éjszakai életét. A fotóriporterként, fotóművészként és reklámfotográfusként számos albumot és kiállítást jegyző Martin Gábor (1953), valamint lánya, a nemzetközi jelentőségű magazinoknak, divatházaknak, zenekaroknak és lemezkiadóknak dolgozó Martin Wanda (1991) most kiállított fotográfiái tértől és időtől függetlenül mesélnek a mindenkori húszas generációk kollektív identitásának kérdéseiről.

Mit nézzünk júniusban? – a Punkt fotókiállítás ajánlója

Júniusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Bulizó fiatalok a 60-as, 70-es években és napjainkban, egy világhírű magyar fotográfus ajándéka, a Tiny Wasteland kreatív univerzuma, csalóka látszatok, valamint a létezés vizuális lenyomatai. És ne feledjük, közeleg a Múzeumok Éjszakája is. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

A történelem vége után – Fotókon a brit munkásosztály jelene és közelmúltja

Nagy-Britannia legnagyobb művészeti központjában, a londoni Southbank Centerben működő Hayward Gallery tavasszal kilépett megszokott otthonából, hogy egy, a szigetországon végigvonuló vándorkiállítás keretében mutassa be az angol munkásosztály elmúlt három és fél évtizedének történetét, valamint jelenét. A markáns korképet felrajzoló After the End of History: British Working Class Photography 1989–2024 című tárlat a kortárs brit fotográfia alkotóinak munkáit vonultatja fel.

Ilyen portré készült a világ legdrágább objektívével

A Leica Camera AG még 2006-ban mutatta be úttörő alkotását, a mérnöki tervezés valódi csodáját, az 1600 mm gyújtótávolságú, f/5.6 fényerejű Leica Apo-Telyt-R objektívet. Egy exkluzív megrendelésnek köszönhetően a cég mindössze három példányt készített az egyenként 2 millió dollárt – jelenlegi árfolyamon több mint 717 millió forintot – érő objektívből. A megbízó személyét Katarban kell keresni.

„A legjobb fotográfusok, úgy tűnik, mind Magyarországon születnek.”– Válogatás a Kertész, Moholy-Nagy, Capa… Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) című kiállítás képeiből

Az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkáit első alkalommal mutatja be átfogó módon a Szépművészeti Múzeum kiállítása. A Virginia Museum of Fine Arts-szal együttműködésben megvalósuló, nagyszabású, több mint 30 fotóművész, köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi és Robert Capa műveit bemutató tárlat a rendkívül gazdag amerikai-magyar fotográfiai örökség bemutatását tűzte ki célul, egymás mellé téve világhírű és itthon kevésbé ismert alkotók munkáit. 

„Amikor van időnk, akkor a fotográfiák elkezdenek beszélni” – interjú Isabel Muñozzal a Mai Manó Házban látható OMEGA című kiállítása kapcsán

A kortárs nemzetközi művészeti színtér évtizedek óta elismert és megbecsült szereplője az 1951-ben Barcelonában született Isabel Muñoz. Fotográfiai munkásságában a kezdetektől alkalmazza az archaikus és történeti eljárásokat, melyekkel közös emberi jelenlétünk meghatározó nyomait kutatja. Isabel Muñoz OMEGA című kiállítása – melynek anyagát először a budapesti közönség láthatja – az alkotó jelenlétében nyílt meg márciusban a Mai Manó Házban. Ebből az alkalomból, a megnyitó napján készítettünk interjút az alkotóval.

Mit nézzünk áprilisban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Áprilisban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Világpremier a Mai Manó Házban, magyar fotográfusok Szépművészeti Múzeumban, az MFSZ és az FFS közös kiállítása a kortárs magyar fotóról, és már javában tart a Budapest Fotófesztivál is. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Tovább

Az örök nyár illúziója – Alessandra Sanguinetti huszonöt éve formálódó sorozatából nyílt kiállítás Párizsban

Új fejezetéhez ért a Magnum-fotográfus, Alessandra Sanguinetti huszonöt éve indult és azóta is formálódó sorozata, mely két Buenos Aires környéki lány különleges kapcsolatát dolgozza fel a dokumentarizmus és a fikció határterületén. Az azóta családanyává lett unokatestvérek, Guille és Belinda mágikus realizmusba hajló történetét ötvenkét fényképből és három mozgóképes anyagból álló, május 19-éig látogatható kiállítás reprezentálja. A The Adventures of Guille and Belinda című tárlatnak a párizsi Henri Cartier-Bresson Fondation ad otthont.

A finn Tekla Inari fotókönyve lett a Photobook Award legutóbbi díjazottja

A finn Fotóművészek Szövetsége és a Finn Fotográfiai Múzeum 2020-ban alapított elismerése, a Photobook Award az autonóm, konceptuális indíttatású alkotók munkáit hivatott díjazni a fotókönyv-kiadás területén. Legutóbb Tekla Inari fotográfus Iida Ylämäki / Ida Uphill című, finn-angol nyelvű fotókönyve részesült a Photobook Award elismerésben.

„Mindannyian egyedül vagyunk” – Válogatás Guido Gazzilli: Home is Home (All Alone) című albumának képeiből

A fotókönyvek egyik talán legizgalmasabb műfaja a személyes munkákat bemutató album. Kevés szabály köti a művészt és a tervezőt egyaránt, az olvasó számára pedig tökéletes kifogást kínál egy kis büntetlen voyeurködésre. Guido Gazzilli új könyve kiváló példája a stílus rajongóinak. A Home is Home (All Alone) 2023-ban jelent meg a Kehrer Verlag kiadó gondozásában.

Meghökkentő életképek – A Zohar Studios fotói Stephen Berkman interpretációjában

Berkman a 19. századi fotográfia megszállottja, az angol Frederick Scott Archer által 1851-ben kidolgozott technika, a hosszú expozíciós nedves kollódiumos eljárás rabja és aktív tudósa. E technika annak idején néhány év alatt népszerűvé vált, mert megoldotta, hogy a negatívról részletgazdag, finom tónusú papírképek készülhessenek. A Zohar Studióban is ezt a technikát használták az 1860-as évek elején.

Ingyenesen látogatható Mai Manó kiállítással ünnepli a Mai Manó Ház fennállásának 130. évfordulóját

Mint annyi más fényképészmestert a századfordulón, korunkban csak a szűkebb szakma egy része tartotta számon Mai Manót. Mára azonban a nevét viselő egykori műteremháza – az idén 130. születésnapját ünneplő Mai Manó Ház – állít számára emléket. A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

„Együtt alkottunk egy harmadik szemet” – Beszélgetés Elsával és Johannával

A Mások bőrében – Elsa és Johanna számos élete című kiállítás a Mai Manó Házban a művészduó három legújabb projektét mutatja be. Az alkotópárossal készült interjúnk során – többek között – szó esett a kezdetekről, az inspirációkról, Frida Kahlóról és a közösen megosztott munkafolyamatokról.