Címke: videó

Női perspektívák Vivian Maiertől Barbara Klemmig

Ahogy a cím is jelzi, különböző perspektívákból ugyan, de mindannyian kiváló megfigyelőképességükről, alanyaik iránti érzékenységükről és a portrékészítésben való mesteri jártasságukról tesznek tanúbizonyságot.

„A fényképezőgép az én választott fegyverem.” – Virtuális kiállításon láthatók Gordon Parks fotói

A sok „első” közül, ami Parks nevéhez köthető, az egyik legfontosabb, hogy a Life magazin első afroamerikai munkatársaként jelentős hatást gyakorolt az amerikai társadalom feketékről alkotott képére. Rendkívüli érzékenységgel és empátiával mutatta be képeinek alanyait, időt töltött velük, megismerte őket, gyakorlatilag az életük részévé vált. Ettől is olyan hitelesek a fotói.

Egy Győr mellett készült Henri Cartier-Bresson képet is elárverez a Sotheby’s

A Sotheby’s decemberi fotóárverésén Henri Cartier-Bresson képeire licitálhatnak a vásárlók, ahol – a világhírű fotográfus lenyűgöző életművének hat évtizedét kiemelve, az aukción szereplő 95 fénykép között – olyan ikonikus képek is szerepelnek, mint a St. Lazare pályaudvar mögött vagy a Vasárnap a Szajna partján című fotók.

„Képeim a természet elvesztését siratják.” – Edward Burtynsky kapta a 2022-es Outstanding Contribution to Photography díjat

A 2022-es Outstanding Contribution to Photography díjat a kanadai fotóművész, Edward Burtynsky nyerte el. A november 24-i bejelentésnél elhangzott, hogy Burtynskyt a világ legkiválóbb kortárs fotográfusai között tartják számon, aki a legismertebb képein ipari tájakat és a tágabb értelemben vett környezeti válságot dokumentálja.

„Minél többet megismersz a világból, annál többet látsz” – interjú Martinkó Márkkal

Martinkó Márk jelenléte jó ideje folyamatos a kortárs fotográfia berkeiben, most a Fotóhónap2021 keretein belül a MyMuseum Galleryben megrendezett, Gaia című kiállítás kapcsán kerestük fel. Az alkotó több különböző médiummal van jelen a művészeti színtéren. Beszélgettünk vele fotográfia és videóművészet határairól, látás és tudás közötti összefüggésekről és fontos társadalmi kérdésekről is.

A kószáló képei – Margaret Watkins kiállítása a Mai Manó Házban

A Margaret Watkinsról szóló cikkek, tanulmányok, bejegyzések, sőt, a Mai Manó Házban rendezett kiállítás falszövege mind kiemelik, hogy a fotográfus a 20. század elején mennyire forradalmi módon írta felül a társadalmi nemi sztereotípiákat és élt olyan életet, amely nemcsak a saját korában, hanem még manapság is egyedinek tűnhet.

Tovább

Válogatás Turós Balázs A dolgok természete című sorozatából

Turós Balázs A dolgok természete című személyes hangú munkájában demens nagymamáját középpontba helyezve próbál közelebb kerülni az elmúlás örök kérdéséhez, miközben az anyaghoz kötődő saját viszonyát is górcső alá veszi.

„Számomra a dokumentarista fotográfia lényege mindig is a bizonyosság volt.” – Susan Meiselas képei a KunstHaus Wien kiállításán

A KunstHaus Wienben 2022. február 13-ig látogatható Mediations című tárlaton a Carnival Strippers (1972–1975), a Prince Street Girls (1975–1992) és a Room of Their Own (2015–2016) című sorozatait mutatják be, valamint a nicaraguai forradalomról szóló Mediations (1978–1982) című installációt láthatja a közönség.

Egy űrben járt fényképezőgépet, egy szovjet fotópuskát és egy világrekorder objektívet is elárvereztek Wetzlarban

Általános szabály, hogy az aukciós házak régi hagyományokkal rendelkező intézmények, mivel ez egy olyan üzlet, amely a szaktudáson, a bizalmon és a diszkréción alapul, és amelyeket éveken és évtizedeken keresztül lehet kiérdemelni. Talán éppen ezért is volt figyelemreméltó, amikor 2018-ban Lars Netopil, David Pitzer, valamint Jo Geier megalapították a wetzlari székhelyű Wetzlar Camera Auctions GmbH (WCA) céget.

Dokumentumfilm készült a Picture Postról, melynek egy magyar volt az első főszerkesztője

A Picture Postnak óriási szerepe volt abban, hogy Nagy-Britannia társadalmi viszonyai illetve a megreformált jóléti állam és nemzeti egészségügy szükségessége tudatosultak a nemzetben. Tömegekkel ismertette meg a minőségi fotográfia és a fotóriport
műfaját. Azzal, hogy azt mutatta meg érzékletesen, milyen is valójában az élet Nagy-Brittaniában, megváltoztatta azt, ahogyan az emberek hazájukról gondolkodtak.

Interaktív fotográfiai edukációs részleggel bővül az Ernst Leitz Múzeum

Az intézmény idén egy új állandó kiállítással és egy új emeleti részleggel bővül. Egyfelől 1849-től lesz végigkövethető az Ernst Leitz által alapított gyár története, illetve egy élményalapú és interaktív tárlat során lehet majd megismerkedni a fotográfus gondolkodásmód, a vizuális észlelés mibenlétével.