Menü

A legfiatalabb Nobel-díjas védte Oroszország szabadságát 1991-ben, derült ki egy fotóról

19 • 10 • 30PUNKT

Egy orosz, ellenzéki fotóriporter, Dmitrij Borko 1991. augusztus 19-én, a moszkvai Fehér Ház előtt készült fotóján az egyik tüntetőben Esther Duflo friss Nobel-díjast ismerte fel a közeli barátnője. A kép mögött álló történet akkor derült ki, amikor a hölgy pár nappal ezelőtt írt a Facebookon a fotósnak, aki aztán megosztotta a képet és a kommentárt.

Esther Duflo ugyanis a fotón látható fehér nadrágos nő, aki a „Fasizmus nem fog átjutni” táblát tartja, amely felirat az elhíresült spanyol polgárháborús „¡No pasarán!” parafrázisa, ellentétben a 444.hu téves megoldásával: „A fasizmus nem fog repülni”.

0103

Dmitrij Borko, 1991, augusztus 19.

Esther Duflo, aki a maga 47 évével a valaha volt legfiatalabb Nobel-díjas, és nem mellesleg a második nő, aki valaha megkapta ezt a díjat a fejlesztési közgazdaságtan területén, pontosabban a globális szegénység problémájának megoldásán végzett munkájáért. Az akkor Moszkvában gyermekgyógyászatot tanuló barátnője elmondta, hogy Duflo nyaralni jött hozzájuk, és majd egy évet töltött náluk. A kép tanúsága szerint pedig „a szabadság ideáljai miatti aggódás” kivitte a baráti társaságot a Gorbacsov elleni puccskísérlet körüli utcai harcokba.

0103

Dmitrij Borko: 1991/1993, 2013, részlet a könyvből. Fotó: labirint.ru

Borko az ominózus fotót 2013-ban megjelent fotóalbumában, az „1991/1993”- ban is közli, amely albumot Duflo barátnőjének a férje is megvásárolt, és amiben a képre ráakadt. A történet további fordulata, hogy Borko Facebook posztjához hozzászólva egy barátja, Artyom Csernov fotóriporter és szerkesztő egy újabb, saját maga készítette fotót posztolt Duflóról, amelyen már tisztán látszik az esemény háttere, a Fehér Ház. Chernov pár órája külön posztban mesélte el, hogy éppen egy hasonló könyvön dolgozik, mint a Borkóé, amelyben a Duflóról készült fotó is szerepelni fog, mégpedig a könyvtervező javaslatára, a címlapon.

0103

Artyom Csernov: [Esther Duflo], 1991, augusztus 19.