Címke: fotóriporter

Ezek a képek nyerték el a 2024-es Pulitzer-díjat

A Pulitzer-díj az egyik legrangosabb amerikai szakmai kitüntetés, melyben a nyomtatott és online újságírásban, valamint az irodalomban, zenében, s egyéb művészeti ágakban elismerésre méltó alkotók részesülnek évről évre. A makói születésű amerikai újságíró és sajtómágnás Joseph Pulitzer (Pulitzer József, Makó, 1847. április 10. – Charleston (Dél-Karolina, USA), 1911. október 29.) hagyatékából létrehozott kitüntetést a Columbia Egyetem újságírói kara (Columbia University Graduate School of Journalism) adja ki 1917. június 4. óta.

Tovább

Fotótörténet – Don McCullin: Shell-shocked US Marine, The Battle of Hue, 1968

A brit fotóriporter, Don McCullin (1935) az 1968-as vietnámi Tét-offenzíva idején néhány szempillantás alatt készítette el munkássága, valamint a háborús fotográfia történetének egyik jelképerejű felvételét. A harctéri idegsokkot kapott amerikai tengerészgyalogos szűk képkivágású félalakos portréját Fotó-történet sorozatunk legújabb részeként mutatjuk be.

„Egy jó fotó halhatatlanná tesz” – dokumentarista minőség és humanista vonzerő Robert Lebeck fényképein

Számos sajtóorgánum mellett dolgozott a Life-nak, évekig főszerkesztője volt a Geo magazinnak; a Stern állandó munkatársaként készített emblematikus riportjai pedig az egész világot bejárták. A német fotóriporter, Robert Lebeck (1929–2014) Nyugat-Németországban, valamint a kettéválasztott Berlinben készült fényképeiből Hierzulande címen fotókönyv jelent meg a Steidl Verlag gondozásában.

„A fotográfia számomra nem azt jelenti, hogy látni, hanem hogy érezni.” – Don McCullin retrospektív kiállítás nyílt Rómában

A római Palazzo Esposizioni ad otthont a nemzetközileg elismert brit fotográfus, Don McCullin eddigi legjelentősebb retrospektív kiállításának. A modern kor egyik kiemelkedő háborús fotográfusának tartott McCullin világszerte dokumentálta a háború sújtotta régiókban zajló borzalmakat; a vietnámi háborúról készített grafikus, intenzív riportjairól, valamint a Nagy Britanniában a hajléktalanokról készített megható képeiről vált ismertté.

Elég közel: Új nézőpontok a Magnum 12 női fotográfusától

Szeptember végén nyílt meg az ICP legújabb kiállítása Elég közel: Új nézőpontok a Magnum 12 női fotográfusától címmel. A több mint 150 képet felvonultató kiállítás egyedi módon mutatja be, hogy a fotográfusok hogyan reflektálnak a különböző globális helyzetekre, közösségekre és egyénekre.

Capitolium, háború és koronavírus – kiosztották a 2022-es Pulitzer-díjakat

A Columbia Egyetem által 1917 óta kiosztott Pulitzer-díjak az újságíró szakma egyik legrangosabb elismerésének számítanak. Az idei díjátadón – amelyet 2022. május 9-én élőben közvetítettek – 15 újságírói és hét művészeti kategóriában díjazták a 2021-ben készült munkákat

Megrázó képek Indiából – Válogatás Anindito Mukherjee A halálos második hullám című sorozatából

Bár a járvány és a vele járó szociális válság dokumentálása az elmúlt években univerzális témája volt rengeteg fotográfusnak világszerte, az Indiát kirívóan drasztikusan sújtó pandémiát Mukherjee megindítóan, mellbevágóan, de mégis humánus módon tárja elénk a rögtönzött krematóriumok és tömegkórházak képein keresztül.

Benkő Imre kapta az idei Fotóriporteri Életműdíjat

A Fotóriporteri Életműdíjat 2018-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ alapította a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével, a díjat 2021-ben a kuratórium egyhangú döntése alapján Benkő Imre fotográfus kapta.