Menü

Ez a fotó lett a legdrágábban eladott második világháborús fénykép

24 • 06 • 16Baki László

Joe Rosenthal Raising The Flag on Iwo Jima című Pulitzer-díjas képe 1945 februárjában készült a csendes-óceáni háború utolsó szakaszában. A világhírű felvétel az Egyesült Államok hat tengerészgyalogosát mutatja be, amint a Suribachi-hegy tetején felvonják az Egyesült Államok zászlóját. A fotó egyik példánya a Goldin aukciós cég legutóbbi árverésén 103 090 dollárért kelt el június elején, ezzel – az aukciósház közleménye szerint – a legdrágábban eladott második világháborús fényképpé vált. A Goldin szerint a nagyítás „rendkívül ritka”, és csak három ismert példány létezik belőle.

A fényképezés után Rosenthal negatívjait az eseményhez kapcsolódó sajtójelentéssel együtt a Guam szigetén berendezett amerikai főhadiszállásra vitték, ahol előhívás közben a négy fotó közül kettő tönkrement. A közismerté vált fotó az utolsó, negyedik negatívról készült. A kép láttán az Associated Press (AP) fotószerkesztője, John Bodkin annyira izgalomba jött, hogy azonnal átvitte a képet az AP New York-i központjába, így a fényképet rekord rövid idő alatt több száz újság publikálta. A fotó először február 25-én jelent meg a The New York Times-ban, de a The Los Angeles Times is háromhasábos képként közölte a címoldalán. A fotóból 3,5 millió poszter készült, a következő hetekben-hónapokban számos lap és magazin hozta le a címoldalán, s a második világháborút követő években szinte minden amerikai otthonban fellelhető volt a reprodukciója. Kulturális hatása olyan hatalmas volt, hogy a Pulitzer-bizottság lemondott arról, hogy egy előző évi fotónak ítélje oda a díjat, hiszen alig több mint két hónappal azután adományozta a kitüntetést, hogy Rosenthal elkészítette a képet, melyet később felhasználtak toborzónak, moziplakátnak, de még a békemozgalmak szimbólumai között is megjelent.

Rosenthal képe – mely a második világháború egyik legismertebb dokumentuma – végül annyira ikonikussá vált, hogy az amerikai tengerészgyalogság tiszteletére 100 tonnás bronz emlékmű készült, és két alkalommal, 1945-ben és 1995-ben is megjelentettek belőle amerikai postai bélyeget. Ez volt az első amerikai bélyeg, amelyen élő alakok szerepeltek, (bár a zászlófelvonók közül hárman meghaltak az Iwo Jimán). 2006-ban debütáltak a Clint Eastwood rendezte Levelek Iwo Jimából és a Dicsőség zászlaja című filmek is, amelyek a legendás kép szereplőinek életét mutatják be.

0103

Fotó: Raising the Flag on Iwo Jima, by Joe Rosenthal of the Associated Press

Az eladott példány egy Type 1 fotó volt, ami azt jelenti, hogy közvetlenül Rosenthal negatívjáról készült, maximum két éven belül a felvétel után. Az aukción a Goldin által elárverezett kép Joe Rosenthal aláírását és a fotóhoz fűzött kommentárját is tartalmazza, amely így szól: „egy nagyszerű harcos csapatnak Iwo Jimán."

Rosenthal évekkel később azt mondta:

„Ez a kép sokat tett azért, hogy felhívja a figyelmet arra, mit tettek ott azok az emberek."