Címke: fotóaukció

Hollywood sztárfotográfusának eddig publikálatlan gyűjteményét árverezték el

A 12.000 fotográfiából álló eddig publikálatlan diagyűjteményt a Los Angeles-i közkönyvtár (Los Angeles Public Library) fotógyűjteménye vásárolta meg 144.000 dollárért. A hatalmas, diaképekből álló gyűjtemény Jon Verzi fotográfus munkásságát mutatja be, aki az 1960-as évektől az 1990-es évekig jelentős eseményeken kísérte végig a Hollywoodi hírességek fényűző életét.

Tovább

Pillanatképek egy másik világból – a Phillips aukciósház árverése

A személyes kapcsolatok jelentősége került a középpontba a Phillips nemrég lezárult árverésén. A Spotlight: Fényképek egy londoni magángyűjteményből címet viselő online aukción többek között Henri Cartier-Bresson, Terry O’Neill és David Bailey képeire lehetett licitálni. A kalapács alá került képek – függetlenül a készítésük időpontjától – ugyanolyan reakciót váltanak ki a nézőből most is, mint több évtizeddel ezelőtt.

Szokatlan módon az eBay-en árverezték el Andy Warhol 50 alkotását

Az Andy Warhol Alapítvány a művész 50 polaroidját, fotográfiáját, könyvét, portréját és nyomatát árverezte el az eBay-en. Az Andy Warhol: Social Network című tételek Warhol személyes gyűjteményéből, közvetlenül a művész hagyatékából származnak, és többek között Jean-Michel Basquiat, Debbie Harry, Mick Jagger, Keith Haring, Annie Leibovitz és Robert Mapplethorpe portréit tartalmazza.

Én vagyok a képen #3 – Tóth György: Emese (1995)

Az ezredforduló előtti kortárs magyar fotográfia emblematikus darabja Tóth György 1995-ben készült Emese című portréja. A női test ábrázolásának esztétikáját is újraértelmező mű 2007-ben kortárs fotóért fizetett hazai rekordáron, 1,8 millió forintért kelt el a Kieselbach Galéria és Aukciósház árverésén. A Punkt Én vagyok a képen című videósorozatának harmadik részében az egykori modell, Török Emese emlékszik vissza a fotó történetére.

Közel 130 millió forintért is elkelhet a ritka fekete Leica júniusban

Tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Leitz Photographica Auction aukciósház, amely immár 42. alkalommal tartja meg a világ egyik legfontosabb történeti fényképezőgépeinek aukcióját. A Leitz Parkban – a németországi Wetzlar városában található nemzetközi Leica központban június 10-én árverésre bocsátott közel 500 tétel között több kivételes eszköz is szerepel, cikkünkben ezekből mutatunk meg néhányat.

Jogi problémák miatt árverésre került a 20. századi fotográfia egyik legjelentősebb gyűjteménye

A marylandi Glenstone Múzeum több mint 100 fényképet vásárol meg Andrew és Mary Pilara, valamint a San Franciscó-i Pilara Alapítvány gyűjteményéből. A Pilara-gyűjtemény Észak-Amerika legnagyobbjai közé tartozik, és a múzeum már így is jelentős konceptuális fotógyűjteményét fogja erősíteni a dokumentarista fotográfia olyan kiválóságaival, mint Robert Frank és Richard Avedon.

Ez volt a világ egykori legdrágább fotója, melyet Athénban fényképeztek

Bár rengeteg felvétele volt, Girault de Prangey életében egyszer sem mutatta meg és sohasem állította ki fényképeit, melyeket meglepő módon csak az 1920-as években fedeztek fel birtoka raktárában, és csak újabb nyolcvan évvel később, a kétezres évek elején váltak ismertté, amikor 2003 májusában a Christie’s londoni árverésén a katari Saud Al Thani sejk 922.488 dollárért vásárolta meg egyik Athénban készült dagerrotípiáját, mely a Zeusznak szentelt templom megmaradt oszlopait ábrázolta.

Harlekin mindent vitt a Sotheby’s New York-i árverésén

Neves fotóművészek, mint Cindy Sherman, Nan Goldin és Irving Penn képei is kalapács alá kerültek a Sotheby’s Photographs tavaszi árverésén. A 88 tételből álló aukción Alfred Stieglitz, Diane Arbus, Man Ray, Walker Evans klasszikus képei mellett olyan, árveréseken ritkán felbukkanó alkotók műveire is lehetett licitálni, mint Martin Munkácsi, Ming Smith, Rineka Dijkstra vagy Shirana Shabazi.

A Phillips tavaszi árverésén 2,2 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a fotótörténet jelentős alkotóinak munkái

Április elején megtartotta tavaszi New York-i fotóárverését a londoni alapítású patinás aukciósház, a Phillips. A komplett fotótörténeti utazással felérő, a kortárs fotográfiára is erőteljesen fókuszáló aukción 311 tételre lehetett licitálni, melyből végül 278 kelt el. Az összbevétel meghaladta a 6,4 millió dollárt (2,2 milliárd forintot).

Tovább

Amerika és az amerikaiak – Robert Frank fényképei a Sotheby’s árverésén

A Sotheby’s legutóbbi aukcióján Robert Frank több fényképét is árverésre bocsátották. A tételek többek között a From the Bus, a The Americans című sorozatokból, illetve a Black White and Things című könyv képanyagából kerültek ki. A jellemzően a huszadik századi amerikai életet középpontba állító fotográfiák közül több még sosem szerepelt egyetlen árverésen sem. Most összesen 109 alkotásra lehetett licitálni.

Árverésre bocsájtották az egyetlen létező fotográfiát Neil Armstrongról a Holdon

30 ezer dollárra becsülték annak az egyedülálló fotográfiának az értékét, amin Neil Armstrong látható a Holdon. A Bonhams online árverésén, melyet november utolsó hetében tartottak, űrutazás tematikájú fotográfiák kerültek kalapács alá. Ezek a fotográfiák nemcsak ritkaságuk, de történelmi jelentőségük miatt is igen magas értéket érhetnek el, ezért is volt meglepetés a legutóbbi aukció eredménytelensége.

Leica ritkaságok és Marilyn Monroe a Leitz Photographica aukcióján

A 41. Leitz Photographica aukciót 100 tétellel nyitó, Árnyék és fény elnevezésű fotográfiai árverés fénypontjai között Vivian Maier, Thomas Hoepker, Robert Frank, Diane Arbus, Bruce Davidson, André Kertész és Dennis Hopper fotói is szerepeltek.

Karambol tizenkilenc képen – Rekordáron kelt el a Fehér szerencsétlenség

Andy Warhol egyik legfigyelemreméltóbb alkotása a Fehér szerencsétlenség (Fehér autóbaleset 19-szer) című kép, amely az 1960-as években készült Halál és katasztrófa sorozat része. Az alkotást a XX. század egyik legprovokatívabb művészi teljesítményeként tartják számon, ami Warhol karrierjének csúcspontja is lehet.