Címke: fotóaukció

Egy elfeledett hagyatékból a National Portrait Gallery gyűjteményébe: 456.000 dollárért kelt el az első amerikai First Ladyt ábrázoló dagerrotípia

Július elején rekordáron árvereztek el egy nemrég felfedezett dagerrotípiát, amely Amerika első First Ladyjeként számontartott Dolley Madisont ábrázolja. A rendkívüli fotográfia, mely mind történelmi, mind fotótörténeti szempontból is egy igazi mérföldkőnek számít 1846 tél végén, vagy kora tavasszal készülhetett. A negyed lemezes dagerrotípián a 78 éves Dolley-t láthatjuk, közel három évtizeddel azután, hogy néhai férje, James Madison az Amerikai Egyesült Államok elnökeként szolgált.

Tovább

Ez a fotó lett a legdrágábban eladott második világháborús fénykép

Joe Rosenthal Raising The Flag on Iwo Jima című Pulitzer-díjas képe 1945 februárjában készült a csendes-óceáni háború utolsó szakaszában. A világhírű felvétel az Egyesült Államok hat tengerészgyalogosát mutatja be, amint a Suribachi-hegy tetején felvonják az Egyesült Államok zászlóját. A fotó egyik példánya a Goldin aukciós cég legutóbbi árverésén 103 090 dollárért kelt el június elején, ezzel – az aukciósház közleménye szerint – a legdrágábban eladott második világháborús fényképpé vált. A Goldin szerint a nagyítás „rendkívül ritka”, és csak három ismert példány létezik belőle.

Több mint 600 millió forintért kelt el egy 1958-as fekete Leica MP2

A Leica 70 éve mutatta be első M modelljét, a Leica M3-at. Utódaival együtt az M3 előkelő helyet foglal el a fotográfia történetében, hála úttörő technológiai újításainak és a népszerűségnek, amelyre neves 20. századi fotóriporterek körében tett szert. Az M modell mérföldkő, nemcsak a Leica, de a fényképezés történetében is. A Leitz Photographica 44. aukciójára június 8-án került sor a wetzlari Leitz Parkban, ahol egy 1958-ban gyártott, fekete festésű Leica MP2 1.560.000 euróért (több mint 600 millió forintért) kelt el.

Több mint 300 millió forintot várnak a fotográfia történetének legnagyobb ritkaságáért a 44. Leitz Photographica aukción

Az 1954-ben bemutatott Leica M3 örökre megváltoztatta a fotográfiát. 70 évvel később a 44. Leitz Photographica aukció sztárja egy ritka M, mégpedig egy 1958-as fekete Leica MP2, amelyből mindössze hat darabot gyártottak. A további érdekességek közt szerepel egy Leica I Mod A. Luxus és egy Leitz NY Rifle (fotópuska). Ezen kívül egy Summilux 35 mm f/1.4 objektív prototípusát is árverésre bocsájtják. A Leitz Photographica 44. aukciójára június 8-án kerül sor a wetzlari Leitz Parkban.

Dorothea Lange és Cindy Sherman munkái voltak a Swann Auction Galleries fotóárverésének fókuszában

Az 1941-ben alapított New York-i Swann Auction Galleries május 16-i fotóárverésén a több mint 300 tételt felsorakoztatott eseményen két ikonikus női fotográfust állított a középpontba. Dorothea Lange és Cindy Sherman úttörő munkássága innovatív megközelítéseiről híres, miközben fotográfiáikon keresztül erőteljes narratívákat közvetítenek.

Elárverezték Simon de Pury műgyűjtő Helmut Newton kollekcióját

A Phillips május 16-án megrendezett fotográfiai árverésen az Ultimate és Helmut Newton: Provocateur kollekciók mellett több olyan remekmű is szerepelt, amit most mutattak be először aukción. A londoni esemény egyik ilyen kiemelt darabja Mario Testino Kate Mossról készült portréja volt, mely 114.300 angol fontért, több mint 51 millió forintért kelt el.

Elárverezték a fotót, amelyen lehet, hogy a Titanic tragédiáját okozó jéghegy látható

Bár a tragikus éjszaka valódi eseményeit mindmáig kétségek és találgatások övezik, számos Titanichoz kapcsolható emléktárggyal egyetemben áprilisban árverésre került egy nemrég felfedezett fénykép, amelyről úgy vélik, hogy a Titanic 112 évvel ezelőtti elsüllyedéséért felelős jéghegyet ábrázolhatja. Bár a jéghegy és a Titanic elsüllyedése között továbbra is bizonytalan a kapcsolat, történelmi jelentősége tagadhatatlan.

Ansel Adams, Elliott Erwitt és Cindy Sherman képei a Bonhams tavaszi fotóaukcióján

A Bonhams április 5-én lezajló New York-i árverésének kiemelkedő művei között szerepelt – Cindy Sherman Pink Robe című fotója mellett – Edward Steichen White Lotus című alkotása, Larry Sultan Boxers, Mission Hills című fotográfiája a The Valley sorozatból, Diane Arbus Family On The Lawn One Sunday In Westchester, N.Y. képe, valamint Hiroshi Sugimoto La Paloma, Encinitas című munkája is. Az aukció legmagasabb áron elkelt tétele Ansel Adams fotográfiája lett, melyet közel 36.000 dollárért (13 millió forintért) árvereztek el.

A Phillips tavaszi aukcióján a legmagasabb áron két fotó is azonos összegért kelt el

A Phillips aukciós ház április 4-én és 5-én fotográfiai árverést rendezett, ahol neves fotóművészek alkotásai kerültek aukcióra. A Phillips április 4-i New York-i eseményén a Martin Z. Margulies Foundation gyűjteményből származó fotográfiákat árvereztek el, 5-én pedig különböző magángyűjteményekből származó alkotásokra lehetett licitálni.

Tovább

Világhírű fotográfusok munkáit árverezték el a Phillips tavaszi aukcióján

A Phillips  április 5-én fotográfiai árverést rendezett, ahol neves művészek alkotásai kerültek aukcióra. A New York-i eseményen különböző magángyűjteményekből származó alkotásokra lehetett licitálni: Henri Cartier-Bressontól kezdve Robert Mapplethorpe-on át Richard Avedonig számos neves művész munkái kerültek kalapács alá. A klasszikusok mellett ma is élő alkotók munkái is szerepeltek a tételek között, többek között Richard Learoyd, Vee Speers, illetve Sebastião Salgado alkotásai.

Több mint 600 millió forintot várnak A hét mesterlövész színészének két fényképezőgépéért

A fekete a meghatározó színe a közelgő Leitz Photographica aukciónak, amelyet november 24-én és 25-én rendeznek meg a bécsi Hotel Bristolban. Az árverés kiemelt tételei között az első helyen két fekete lakkozású Leica MP fényképezőgép áll, amelyet Yul Brynner (1920–1985) színész használt a Hollywoodi Reneszánsz korszakának dokumentálásához.

Fotótörténet – William Eggleston: Cím nélkül, Memphis (1969 körül)

Valamikor 1969 körül William Eggleston (1939) egy memphisi külváros elhagyatott utcáján üldögélt és azon tűnődött, vajon mit lenne érdemes megörökítenie. Hamar megakadt a szeme egy elfelejtett triciklin és fényképezőgépével a járdaszegélyen egyensúlyozva hamisítatlanul egyedivé tette az egyébként jelentéktelen látványt. A fotográfus egy ikonikus vintázs nagyítását 317.500 amerikai dollárért árverezték el 2023. október 11-én New Yorkban a Phillips árverésén.

Franklin elveszett expedíciója – a tragikus véget ért legénységről készült fotográfiákat árverezett el a Sotheby’s

A londoni Sotheby’s szeptember 21-i aukcióján került árverésre egy 1845-ben készült fotósorozat, amely egy szerencsétlenül járt sarkvidéki felfedező csapatot, többek között Sir John Franklint és vezető tisztjeit ábrázolja néhány nappal azelőtt, hogy kihajóztak volna. A sarkvidéki expedíció története legendás volt a 19. században: a teljes csapat rejtélyes eltűnése, az eredménytelen nemzetközi mentőakció és a kannibalizmusról szóló véres történetek magával ragadták a korabeli közönséget. Az, hogy pontosan mi történt velük máig rejtély maradt.