Címke: fotóaukció

Ansel Adams, Elliott Erwitt és Cindy Sherman képei a Bonhams tavaszi fotóaukcióján

A Bonhams április 5-én lezajló New York-i árverésének kiemelkedő művei között szerepelt – Cindy Sherman Pink Robe című fotója mellett – Edward Steichen White Lotus című alkotása, Larry Sultan Boxers, Mission Hills című fotográfiája a The Valley sorozatból, Diane Arbus Family On The Lawn One Sunday In Westchester, N.Y. képe, valamint Hiroshi Sugimoto La Paloma, Encinitas című munkája is. Az aukció legmagasabb áron elkelt tétele Ansel Adams fotográfiája lett, melyet közel 36.000 dollárért (13 millió forintért) árvereztek el.

Tovább

A Phillips tavaszi aukcióján a legmagasabb áron két fotó is azonos összegért kelt el

A Phillips aukciós ház április 4-én és 5-én fotográfiai árverést rendezett, ahol neves fotóművészek alkotásai kerültek aukcióra. A Phillips április 4-i New York-i eseményén a Martin Z. Margulies Foundation gyűjteményből származó fotográfiákat árvereztek el, 5-én pedig különböző magángyűjteményekből származó alkotásokra lehetett licitálni.

Világhírű fotográfusok munkáit árverezték el a Phillips tavaszi aukcióján

A Phillips  április 5-én fotográfiai árverést rendezett, ahol neves művészek alkotásai kerültek aukcióra. A New York-i eseményen különböző magángyűjteményekből származó alkotásokra lehetett licitálni: Henri Cartier-Bressontól kezdve Robert Mapplethorpe-on át Richard Avedonig számos neves művész munkái kerültek kalapács alá. A klasszikusok mellett ma is élő alkotók munkái is szerepeltek a tételek között, többek között Richard Learoyd, Vee Speers, illetve Sebastião Salgado alkotásai.

Több mint 600 millió forintot várnak A hét mesterlövész színészének két fényképezőgépéért

A fekete a meghatározó színe a közelgő Leitz Photographica aukciónak, amelyet november 24-én és 25-én rendeznek meg a bécsi Hotel Bristolban. Az árverés kiemelt tételei között az első helyen két fekete lakkozású Leica MP fényképezőgép áll, amelyet Yul Brynner (1920–1985) színész használt a Hollywoodi Reneszánsz korszakának dokumentálásához.

Fotótörténet – William Eggleston: Cím nélkül, Memphis (1969 körül)

Valamikor 1969 körül William Eggleston (1939) egy memphisi külváros elhagyatott utcáján üldögélt és azon tűnődött, vajon mit lenne érdemes megörökítenie. Hamar megakadt a szeme egy elfelejtett triciklin és fényképezőgépével a járdaszegélyen egyensúlyozva hamisítatlanul egyedivé tette az egyébként jelentéktelen látványt. A fotográfus egy ikonikus vintázs nagyítását 317.500 amerikai dollárért árverezték el 2023. október 11-én New Yorkban a Phillips árverésén.

Franklin elveszett expedíciója – a tragikus véget ért legénységről készült fotográfiákat árverezett el a Sotheby’s

A londoni Sotheby’s szeptember 21-i aukcióján került árverésre egy 1845-ben készült fotósorozat, amely egy szerencsétlenül járt sarkvidéki felfedező csapatot, többek között Sir John Franklint és vezető tisztjeit ábrázolja néhány nappal azelőtt, hogy kihajóztak volna. A sarkvidéki expedíció története legendás volt a 19. században: a teljes csapat rejtélyes eltűnése, az eredménytelen nemzetközi mentőakció és a kannibalizmusról szóló véres történetek magával ragadták a korabeli közönséget. Az, hogy pontosan mi történt velük máig rejtély maradt.

Százszoros áron került a fotóaukcióra a két éve talált ritka Stieglitz-nyomat

2021-ben Jeff Sedlik egy árverésen, a Connecticut állambeli Old Saybrookban vásárolt meg egy kifakult, bekeretezett Alfred Stieglitz fotót. A hírről a Punkt is beszámolt, hiszen az eleinte kockázatosnak tűnő 2200 dolláros üzlet gyorsan változott tündérmesévé, ugyanis Sedlik a kép megvásárlása után kinyitotta a képkeretet és a hátsó borító eltávolítása után kiderült, hogy a keretben nem egy, hanem két kép lapul: mégpedig az ismert és elismert Stieglitz egy ritka platinanyomata.

Tovább

Hollywood sztárfotográfusának eddig publikálatlan gyűjteményét árverezték el

A 12.000 fotográfiából álló eddig publikálatlan diagyűjteményt a Los Angeles-i közkönyvtár (Los Angeles Public Library) fotógyűjteménye vásárolta meg 144.000 dollárért. A hatalmas, diaképekből álló gyűjtemény Jon Verzi fotográfus munkásságát mutatja be, aki az 1960-as évektől az 1990-es évekig jelentős eseményeken kísérte végig a Hollywoodi hírességek fényűző életét.

Pillanatképek egy másik világból – a Phillips aukciósház árverése

A személyes kapcsolatok jelentősége került a középpontba a Phillips nemrég lezárult árverésén. A Spotlight: Fényképek egy londoni magángyűjteményből címet viselő online aukción többek között Henri Cartier-Bresson, Terry O’Neill és David Bailey képeire lehetett licitálni. A kalapács alá került képek – függetlenül a készítésük időpontjától – ugyanolyan reakciót váltanak ki a nézőből most is, mint több évtizeddel ezelőtt.

Szokatlan módon az eBay-en árverezték el Andy Warhol 50 alkotását

Az Andy Warhol Alapítvány a művész 50 polaroidját, fotográfiáját, könyvét, portréját és nyomatát árverezte el az eBay-en. Az Andy Warhol: Social Network című tételek Warhol személyes gyűjteményéből, közvetlenül a művész hagyatékából származnak, és többek között Jean-Michel Basquiat, Debbie Harry, Mick Jagger, Keith Haring, Annie Leibovitz és Robert Mapplethorpe portréit tartalmazza.

Én vagyok a képen #3 – Tóth György: Emese (1995)

Az ezredforduló előtti kortárs magyar fotográfia emblematikus darabja Tóth György 1995-ben készült Emese című portréja. A női test ábrázolásának esztétikáját is újraértelmező mű 2007-ben kortárs fotóért fizetett hazai rekordáron, 1,8 millió forintért kelt el a Kieselbach Galéria és Aukciósház árverésén. A Punkt Én vagyok a képen című videósorozatának harmadik részében az egykori modell, Török Emese emlékszik vissza a fotó történetére.

Közel 130 millió forintért is elkelhet a ritka fekete Leica júniusban

Tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Leitz Photographica Auction aukciósház, amely immár 42. alkalommal tartja meg a világ egyik legfontosabb történeti fényképezőgépeinek aukcióját. A Leitz Parkban – a németországi Wetzlar városában található nemzetközi Leica központban június 10-én árverésre bocsátott közel 500 tétel között több kivételes eszköz is szerepel, cikkünkben ezekből mutatunk meg néhányat.

Jogi problémák miatt árverésre került a 20. századi fotográfia egyik legjelentősebb gyűjteménye

A marylandi Glenstone Múzeum több mint 100 fényképet vásárol meg Andrew és Mary Pilara, valamint a San Franciscó-i Pilara Alapítvány gyűjteményéből. A Pilara-gyűjtemény Észak-Amerika legnagyobbjai közé tartozik, és a múzeum már így is jelentős konceptuális fotógyűjteményét fogja erősíteni a dokumentarista fotográfia olyan kiválóságaival, mint Robert Frank és Richard Avedon.