Menü

Ezek a képek nyerték el a 2024-es Pulitzer-díjat

24 • 05 • 11Baki László

Pulitzer-díj az egyik legrangosabb amerikai szakmai kitüntetés, melyben a nyomtatott és online újságírásban, valamint az irodalomban, zenében, s egyéb művészeti ágakban elismerésre méltó alkotók részesülnek évről évre. A makói születésű amerikai újságíró és sajtómágnás Joseph Pulitzer (Pulitzer József, Makó, 1847. április 10. – Charleston (Dél-Karolina, USA), 1911. október 29.) hagyatékából létrehozott kitüntetést a Columbia Egyetem újságírói kara (Columbia University Graduate School of Journalism) adja ki 1917. június 4. óta.

A fotográfia műfajában 1942-től osztanak díjakat. 1967-ig Pulitzer Prize for Photography (Pulitzer-díj fényképezésért) kategóriában tüntettek ki alkotókat, 1968-tól pedig két külön díjat osztottak: Pulitzer Prize for Feature Photography (kiemelkedő fekete-fehér vagy színes fotó, fotósorozat vagy fotóalbum egy jelenségről), illetve Pulitzer Prize for Spot News Photography. 2000-től Pulitzer Prize for Breaking News Photography néven került kiosztásra híreseményről készített kiemelkedő fekete-fehér vagy színes fotóért, fotósorozatért vagy fotóalbumért. A 2024-es Pulitzer-díjat május 9-én hirdették ki: az Associated Press fotóstábja a Feature Photography kategóriában, míg a Reuters fotóstábja a Breaking News Photography kategóriában nyerte el az elismerést.

Az AP díjnyertes sorozatának megrendítő fényképei a migránsok soha nem látott tömegeit és fáradságos útjukat mutatják be Kolumbiából északra, az Egyesült Államok határáig. A képeket az AP nyolc munkatársa és szabadúszó fotóriportere (Greg Bull, Eric Gay, Fernando Llano, Marco Ugarte és Eduardo Verdugo. Christian Chavez, Felix Marquez és Ivan Valencia) készítette 2023-ban, akik közül hatan Latin-Amerikából, ketten pedig az Egyesült Államokból származnak. A fotográfusoknak a migráció emberi mivoltát kellett bemutatniuk, az érintett személyekre összpontosítva.

„A migráció több mint számok halmaza. Itt emberekről van szó, azokról a történetekről, amelyek mögött olyan indokok állnak, amik miatt elhagyják országukat" – mondta Eduardo Castillo, az AP Latin-Amerikáért és a Karib-térségért felelős hírigazgatója.

„Egészen bátorító, hogy a Pulitzer-díjjal az AP nemzetközi migrációval kapcsolatos munkáját ismerték el, mivel ez a téma az elmúlt években globálisan kiemelt fontosságú volt számunkra." – nyilatkozta Julie Pace ügyvezető szerkesztő az AP hírszerkesztőségének a győzelemről.

„Csak szeretném megköszönni az úton lévő embereknek, maguknak a migránsoknak… azoknak az embereknek, akik lehetővé tették, hogy velük legyünk életük e feszült pillanatában, és megengedték nekünk, ránk bízták, hogy elmeséljük a történeteiket” – mondta Bull az AP munkatársának.

0103

Fotó: Migránsok sétálnak át a Darién szakadékon Kolumbiából Panamába, hogy eljussanak az Egyesült Államokba, 2023. május 9-én, kedden. (AP Photo/Ivan Valencia)

0103

Fotó: Egy nő viszi a gyermekét, miután ő és más migránsok átkeltek a Rio Grandén és Mexikóból beléptek az Egyesült Államokba, hogy az amerikai vám- és határvédelem elbírálja kérelmüket, 2023. szeptember 23-án, szombaton a texasi Eagle Passban. (AP Photo/Eric Gay)

0103

Fotó: Egy venezuelai migráns nevetve viccelődik férjével, aki a fűben szedett virágokat adott át neki, miközben a vasúti sínek mentén várakoznak egy észak felé tartó tehervonatra való felszállás reményében a mexikói Huehuetocában, 2023. szeptember 20-án, szerdán. (AP Photo/Eduardo Verdugo)

A Breaking News kategóriában a Reuters fotóriporterei (Ahmed Zakot, Amir Cohen, Ammar Awad, Evelyn Hockstein, Ibraheem Abu Mustafa, Anas al-Shareef, Mohammed Salem, Ronen Zvulun és Yasser Qudih) nyerték el idén a fődíjat a Hamász 2023. október 7-i halálos izraeli támadásáról, valamint Izrael Gázával szembeni erőszakos fellépéseiről szóló tudósításaikkal. A sorozat egyik megrázó fotója áprilisban World Press Photo díjat kapott.

0103

Fotó: Az izraeli Vaskupola rakétaelhárító rendszer Gázából kilőtt rakétákat fog el, az izraeli Askelón városából nézve, 2023. október 9-én. (Amir Cohen fotója.)

0103

Fotó: Egy férfi öleli át két unokaöccsét, miközben palesztinok egy lakóépületet ért izraeli csapás áldozatait keresik Gáza városában, 2023. október 25-én. (Yasser Qudih fotója.)

0103

Fotó: Egy nő reakciója, miközben meglátogatja szomszédja ingatlanát, Askelón, 2023. október 7-én. (Amir Cohen fotója.)

Jegyzetek

Mohammed Salem fotóját április 18-án a World Press Photo versenyen is díjazták, ahol az Év Egyedi fotója kategóriában nyerte el a fődíjat. Az immár Pulitzer-díjjal is jutalmazott képet egy korábbi cikünkben mutattuk be.