Címke: sajtófotó

Elhunyt Ron Galella, a lesifotózás keresztapja

Az 1931-ben Bronxban született Ron Galella szabadidejében kezdte el fényképezni a filmbemutatókra, különböző eseményekre érkező sztárokat. Később ez olyannyira a védjegyévé vált, hogy a Time magazin egyenesen az amerikai paparazzi fotózás Keresztapjának (the Godfather of the U.S. paparazzi culture) nevezte.

Móricz Sabján-Simon és Bődey János nyerte el a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A MÚOSZ Nagydíját a legkiemelkedőbb teljesítményért 2022-ben Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Második élet című képriportjával érdemelte ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott André Kertész-nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért pedig Bődey János (Telex.hu): Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra című munkájával nyerte el.

Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból

Több ezer képből állt össze ez a kiállítás, amely szándékaim szerint bemutatja a legjellemzőbb témákat, megjeleníti a kollégák önálló gondolatait, sok esetben világosan felfedezhető benne egy-egy fotóriporter saját stílusa.

„Soha nem gondoltam arra, mi lesz a képek sorsa” – Válogatás Rédei Ferenc fotóalbumának képeiből

„Ami biztos, soha nem gondoltam arra, mi lesz a képek sorsa, a történelmi távlat egy magamfajta napilapos fotósnak ismeretlen fogalom volt. Most is csak a kérdés foglalkoztat, vajon ezek a képek működnek-e az írások nélkül? Már csak azért is, mert vannak köztük olyanok, amelyek szigorú fotósszakmai szempontok szerint messze vannak a jótól.”

Kihirdették a World Press Photo 2022 pályázat fődíjasait

A pályázat idén teljesen megújult, melynek keretében az alábbi régiókra osztották a világot: Afrika, Ázsia, Európa, Észak- és Közép-Amerika, Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia és Óceánia. De emellett más változtatások is voltak, hiszen a kategóriák is újak: egyedi kép (singles), történetek (stories), hosszú távú projekt (long term) és az eddig nem szereplő kötetlen formátum (open format).

Kihirdették a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázatra a zsűri 2305 pályaműből válogatta ki a legjobbakat. A 2022. február 16-án a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában megrendezett eseményen összesen 14 kategóriában hirdettek ki nyertest a nemzetközi zsűri tagjai, akik hat különdíjat is kiosztottak.

A tájfotográfus Ansel Adams kevéssé ismert fotóriporteri oldalát mutatja be egy új album

A Mike Mandel szerkesztésében készült Zone Eleven című könyv Ansel Adams kevéssé ismert, főleg megrendelésre készült alkotásait adja közre. Bár az amerikai fotográfust szinte kizárólag az éteri, fenséges, fekete-fehér és nagyformátumú tájképeiről ismerjük, mint a tiszta fotográfia úttörője és a Group f/64 tagja, az alkotói elismertség előtt természetesen alkalmazott munkákat is készített.

Tovább

Dokumentumfilm készült a Picture Postról, melynek egy magyar volt az első főszerkesztője

A Picture Postnak óriási szerepe volt abban, hogy Nagy-Britannia társadalmi viszonyai illetve a megreformált jóléti állam és nemzeti egészségügy szükségessége tudatosultak a nemzetben. Tömegekkel ismertette meg a minőségi fotográfia és a fotóriport
műfaját. Azzal, hogy azt mutatta meg érzékletesen, milyen is valójában az élet Nagy-Brittaniában, megváltoztatta azt, ahogyan az emberek hazájukról gondolkodtak.

A világ, ahogyan mi látjuk – Gondolatok a Capa Központ Pictorial 10 című csoportos kiállításáról

Tizedik „születésnapját” ünnepli a Pictorial Collective elnevezésű, kortárs fotográfusokat tömörítő művészcsoport. A jubileumi évforduló alkalmából grandiózus méretű (200 fotót) bemutató kiállítást rendezett a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. A nagyszabású tárlaton a csoport tizenhárom tagjának munkásságából mutatnak be egy-egy sorozatot a kurátorok