Címke: sajtófotó

„Az emberek legyenek olyanok a fotókon, amilyenek a valóságban, s ne olyanok, amilyeneknek látszani szeretnének.” – Lóránt István (1901–1997) képei és élete

Lóránt István lapszerkesztő, író, újságíró, történész, fotográfus, operatőr, filmrendező, zenész volt, s azok közé a magyar zsenik közé tartozik, akit – Stefan Lorantként – világszerte sokkal jobban ismernek és értékelnek, mint itthon. Döntő szerepe volt abban, hogy tömegekkel ismertette meg a minőségi fotográfia és a fotóriport műfaját, világszerte újságolvasók százezrei találkozhattak a lapokban számos kiemelkedő fotográfus munkáival. Újszerű, merészen kísérletező szemléletével új korszakot nyitott a képszerkesztésben, a modern képes magazinok arculatának megteremtésében.

Tovább

A méltánytalanság sorozata – Ansel Adams, a fotóriporter

Ansel Adams élete során számos könyvet adott ki és kiállításai voltak neves intézményekben, miközben elsősorban vállalati megrendelésekre dolgozott. A második világháború azonban megszakította addigi karrierjét, amikor a tájképfényképészet piaca hamar megrendelők nélkül maradt. Ekkor kezdett neki pályafutása egyik legfontosabb projektjének, a Born Free and Equal című sorozat elkészítéséhez.

Ezek a képek nyerték el a 2023-as Pulitzer-díjat

A Pulitzer-díj az egyik legrangosabb amerikai szakmai kitüntetés, melyben a nyomtatott és online újságírásban, valamint az irodalomban, zenében, s egyéb művészeti ágakban elismerésre méltó alkotók részesülnek évről évre.

„A riportfényképezés hőskorának egyik kiemelkedő alakja” – Müllner János (1870–1925) élete és képei

A magyar fotográfia történetével való 60 éves ismerkedésem, kutatásaim sorára visszatekintve a legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor Müllner János riportanyagát megismertem. 1981-ben a Műcsarnok összes termében megrendezett Tény/Kép A magyar fotográfia története 1840-1981 című átfogó fotótörténeti kiállítás kezdetektől 1945-ig terjedő részének kurátoraként a különböző múzeumok fotógyűjteményét tekintettem át, és a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában és a Kiscelli Múzeumban találkoztam ott őrzött képeivel.

Kihirdették a World Press Photo négy fődíjasát

A World Press Photo április 20-án kihirdette globális versenyének négy fődíjasát. Az idei versenyre – a 66. alkalommal megrendezett fotópályázatra – 3752 fotográfustól 60.448 fénykép érkezett.

„Vannak itt olyan képek, amelyek megértetik veled, hogy ez akár te is lehetnél” – Válogatás a WPP 2023 díjnyertes képeiből

1955 óta a World Press Photo pályázatán azokat a fotográfusokat díjazzák, akik hozzájárultak az elmúlt év fotóriporteri és dokumentarista fotográfiájához. A tavaly bevezetett regionális versenymodell értelmében a zsűri külön értékeli az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép-amerikai, a dél-amerikai, a délkelet-ázsiai és óceániai régióból küldött pályaműveket.

Tovább

Miért New Jersey? – Henri Cartier-Bresson elveszettnek hitt sorozata

1975-ben a neves fotográfus, Henri Cartier-Bresson meghívást kapott Amerikába, hogy utazzon oda egy fotográfiai projekt miatt. A felkérésben nem szerepelt semmilyen megkötés, a kérés csupán annyi volt, hogy válasszon valamilyen témát, bárhol az országban, és készítsen róla fényképfelvételeket. Cartier-Bresson választása New Jersey-re esett.

Ezek voltak 2022 legjobb hazai sajtófotói – Kihirdették a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit

Ezek voltak 2022 legjobb hazai sajtófotói – Kihirdették a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit 23 • 02 • 16Punkt A 41. Magyar Sajtófotó Pályázatra ebben az évben 269 fotográfus 2443 pályaművel (köztük 1881 egyedi képpel és 562 sorozattal) neveztek a fotóriporterek, és a beküldött fotók száma ezerrel haladta meg a tavalyit, összesen 6810 volt. A […]

Ez a Juhan Kuus: Közvetlen történelem kiállítás hat legfontosabb képe

A Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve című kiállítás január 15-ig látogatható a Mai Manó Házban. Hat kulcsképet mutatunk be a tárlat közel százötven munkája közül, amelyek mentén jobban megérthető a lázadó és nem mindennapi munkamódszerrel dolgozó dél-afrikai fotóriporter munkássága.

„Ő volt az erőszak tudósítója Dél-Afrikában” – interjú a Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve című kiállítás kurátoraival

Juhan Kuus, észt származása ellenére, az észt kulturális életben is ismeretlen volt, egészen addig, amíg Toomas Järvet és Kristel Aimee Laur meg nem szervezték az első fotókiállítását Észtországban. A riporter hagyatékát és annak archívumát Észtországban a Juhan Kuusi Dokfoto Keskus (Juhan Kuus Dokumentarista Fotó Központ) gondozza.