Menü

„Csak azért végzem a munkám, hogy hírt adjak az emberi bátorságról” – Anja Niedringhaus képei a Bronx Documentary Centerben

24 • 04 • 13Szentirmay Réka

Anja Niedringhaus (1965–2014) halálának tizedik évfordulóján, 2024. április 4-én nyitotta meg új kiállítását a Bronx Documentary Center. A fotóriporter Afganisztánban és Pakisztánban készült felvételeinek legjobbjait május 5-ig tekinthetik meg a látogatók. A 44 kiállított képet a tárlattal egy időben kiadásra kerülő könyvben is megtalálhatjuk. (Anja Niedringhaus, 2024)

Anja Niedringhaus 16 évesen, középiskolai tanulmányai mellett kezdett el fotóriporterként dolgozni. A Goettingeni Egyetemen német irodalmat, filozófiát és újságírást tanult. A berlini fal lebontásáról készült munkája révén lett a European Press Photo Agency (EPA) munkatársa, ahol elsősorban a délszláv háborúra fókuszált. 2001-ig dolgozott a EPA vezető fotográfusaként, majd 2002-ben az Associated Press (AP) csapatához csatlakozott. Habár számtalan ütközetről készített képeket többek között a Gázai övezetben, Irakban, Pakisztánban és Afganisztánban, nem szerette, ha haditudósítóként emlegették. Sportújságíróként is fontos szerepet játszott: munkássága során kilenc olimpián vett részt hivatalos szerepben.

2001-ben a New York-i terrortámadás következményeiről számolt be, majd Afganisztánból tudósított a Talibán (ideiglenes) bukásáról. Számos alkalommal jelentett az ország helyzetéről. Halála a 2014-es elnökválasztás idején történt: április 4-én konvojukat egy kelet-afganisztáni ellenőrző pontnál terrortámadás érte, amelyet Niedringhaus nem élt túl.

Élete során megannyi elismerésben részesült. 2005-ben AP-s kollégáival együtt Pulitzer-díjat nyert az iraki háborúról készült beszámolójukért, valamint az International Women’s Media Foundation ’Courage in Journalism’ díját is megkapta. 2006 és 2007 között a Harvard Egyetem újságírói programjában (Nieman Fellowship) vett részt.

Még halálának évében létrehozták az Anja Niedringhaus Courage in Photojournalism díjat. Az idei győztest a kiállítás megnyitóján mutatták be: Samar Abu Elouf a Gázai övezetben végzett munkájáért kapta meg az elismerést. A különdíjasok Anastasia Taylor-Lind és Nariman El Mofty.

0103

Fotó: © AP Photo/Anja Niedringhaus: Egy afgán nő az újszülött gyermekét burkába burkolja, miközben arra vár, hogy új burkát próbáljon fel egy üzletben Kabul óvárosában, Afganisztán, 2013. április 11. A nők jogai terén elért előrelépések ellenére Afganisztán továbbra is mélyen konzervatív ország, és a nők többsége továbbra is burkát visel. A kereskedők szerint azonban az idők változnak, legalábbis Kabulban: a burka iránti kereslet csökken, mivel az iskolába járó és irodai munkát vállaló fiatal nők nem hajlandóak viselni a ruhadarabot.

0103

Fotó: © AP Photo/Anja Niedringhaus: Egy afgán fiú sárkányt ereget egy Kabul feletti dombon, Afganisztán, 2013. május 13. Bár a tálib rezsim idején betiltották, a sárkányeregetés ismét az afgán fiúk és néhány férfi fő szabadidős tevékenysége.

0103

Fotó: © AP Photo/Anja Niedringhaus: Egy fiatal lány kinyújtja a kezét, hogy üdvözölje a pakisztáni rendőrt, aki az utat biztosítja Kainat Riaz háza előtt Mingora, Szvat-völgy, Pakisztán, 2012. november 14., szerda. A biztonsági intézkedéseket azután fokozták, hogy Kainatot ugyanaz a tálib fegyveres sebesítette meg, aki 2012. október 8-án Malala Yousufzai-t és a 13 éves Shazia Ramazant is lelőtte, amikor az iskolából hazafelé tartottak. Malalát azért lőtték le, mert nyíltan kiállt a lányok oktatásáért. Shazia és Kainat ezen a héten térnek vissza az iskolába, először a több mint egy hónappal ezelőtti lövöldözés óta.

0103

Fotó: © AP Photo/Anja Niedringhaus: Több száz afgán várja a szent zászlót a Karte Sakhi mecsetnél Kabulban, Afganisztán, 2013. március 21.

0103

Fotó: © AP Photo/Anja Niedringhaus: Afgán fiúk tanulnak egy ideiglenes iskolában Budyali faluban, Nengarhar tartományban, Afganisztán, 2013. március 19.

0103

Fotó: © AP Photo/Anja Niedringhaus: Egy afgán nomád megpuszilja kislányát, miközben őrzi a nyáját a Helmand tartománybeli Marjahban, 2012. október 20.

0103

Fotó: © AP Photo/Anja Niedringhaus: Egy afgán férfi öt gyermekével a motorján azért fizet, hogy beléphessen egy parkba a dél-afganisztáni Kandahárban 2013. november 1-jén, pénteken. Pénteken, az iszlám szombaton a gyerekek és családjaik hagyományosan összegyűlnek a kevés park egyikében.

0103

Fotó: © AP Photo/Anja Niedringhaus: Az afgán nemzeti rendőrség egyik tisztje egy ellenőrzőponton Maidan Shahr külvárosában, Wardak tartományban, 2013. május 15. A nemzeti rendőrség és a hadsereg most nemzetközi csapatok segítsége nélkül biztosítja a rendet Afganisztán nagy részén.

Jegyzetek

Anja Niedringhaus
Bronx Documentary Center
2024. április 4. – május 5.