Menü

Szalai Dániel nyerte az OFF Bratislava 2019 fesztivál fődíját

19 • 11 • 20PUNKT

Szalai Dániel Stadtluft Macht Frei (2018–) című MOME MA diplomamunkája - amely rektori különdíjat is kapott -, nyerte el a nemrég zárult OFF Bratislava 2019 – dogmatix művészeti fesztivál fődíját. A díj egyben kiállítási lehetőséget is jelent a jövő évi fesztiválon.

0103

Off Bratislava. Fotó: Jakub Kovalík

A komplex munkáról, amelyről egy csoportos kiállítás kapcsán mi is írtunk, így beszél az alkotó egy interjúban: „Ebben a sorozatban a galambok téri, vizuális és retorikai keretezésével foglalkozom. Célom, hogy a bécsi galamb-ügyi bürokráciát alapul véve rámutassak azokra a politikai, tudományos és technikai eszközökre, amelyekben a galambokra implikált kulturális logika manifesztálódik, és rávilágítsak ezek humán-társadalmi csoportok marginalizációjának és elnyomásának eszközeihez való hasonlóságára. A szárnyas patkány metaforájának górcső alá vételén keresztül a téma kortárs és történelmi politikai horizonton is kapcsolódik a gyűlöletbeszéd bevett rigmusaihoz, és igyekszik felhívni a figyelmet az állatiasítás mint a megbélyegzés és kirekesztés eszközének működésmódjára. Ugyanakkor a metaforikus olvasat mellett a galambok okozta vélt vagy valós problémák boncolgatásával szeretnék hangot adni ember-állat, illetve ember-természet kapcsolatának általános dilemmáira is.”

0103

Zuzana Lapitkova és Szalai Dániel. Fotó: OFF Bratislava

A kutatás szerencsésen összetalálkozott az idén tíz éves fesztivál témájával, ami az ideológiák, dogmák, társadalmi előítéletek és intézményesített szempontok vizsgálatára hívott fel.