Menü

Maurer Dóra a Vintage Galériában

19 • 11 • 26PUNKT

Maurer Dóra utóbbi években alkotott munkáiból nyílik kiállítás „Ahogy tetszik” címmel november 27-én 18 órakor a Vintage Galériában. A tárlat a művész Quod libet, az Overlappings és az IXEK című sorozatainak darabjaiból mutat be egy válogatást.

Fehér Dávid művészettörténész szerint az Ahogy tetszik címe a Maurer-életmű egyik legfontosabb tételére, a Quod libet sorozatra utal, melynek latin neve azt jelenti: „tetszés szerint”. A quodlibet egyébként a barokk trompe l’oeil csendéletfestészet egyik legfontosabb típusa, melyben jellegzetes a rend, vagy az összefüggés nélkül egymás mellé került tárgyak ábrázolása. Maurer most látható sorozatának címe azonban mégsem tekinthető konkrét művészettörténeti utalásnak, inkább kísérletező kedvű alkotói módszereire utal. A Vintage Galéria most nyíló kiállításán látható akrilképek és grafikák a formateremtés örömének tanúi, a valóság állandóan változó megnyilvánulásaival történő játék eredményei - mondja a művészettörténész.

0103

Maurer Dóra: Ahogy tetszik, enteriőr. Fotó: Biró Dávid

Maurer Dóra napjainkban a legismertebb olyan magyar képzőművész, aki a globális művészettörténeti kánon részévé válhatott. A londoni Tate Modern a közelmúltban kivételes figyelmet szentelt életművének: az idén augusztus 5-én nyílt Dóra Maurer című kiállítás munkájának mintegy öt évtizedes korszakát öleli fel, s tíz hónapig, egész pontosan 2020. július 5-ig látogatható. A tárlat olyan keresztmetszet, melyben Maurer grafikai munkái és festményei mellett fotói és fotó alapú konceptuális munkái, filmjei is helyet kapnak. A retrospektív tárlat a hazai képzőművészeti élet nemzetközi megítélésének szempontjából is mérföldkőnek tekinthető, nagyszerű esemény, de a Maurerre vetődő felfokozott figyelem bizonyítéka a november 3-án zárult másik londoni kiállítása, a White Cube Bermondsey tárlata is.

A Vintage Galéria kiállítása 2019. november 28-tól 2020. január 10-ig látogatható.

0103

Maurer Dóra: Ahogy tetszik, enteriőr. Fotó: Biró Dávid