Címke: kiállítás

Cenzúrázták a Joel-Peter Witkin kiállítást reklámozó köztéri plakátokat Franciaországban

A római király egykori palotája, a Quirinale adott otthont a híres amerikai fotóművész, Joel-Peter Witkin The art and the manner című kiállításának. Ezt a programot egy galériatulajdonos javasolta Rambouillet város művészeti és történeti múzeumának, azonban arra nem számított, hogy a provokatív fényképek miatt többen tiltakozni fognak a tárlat ellen, és végül reklámoznia sem szabad majd a tárlatot.

Képen kívül s belül. Roger Ballen: Dresie és Casie, Ikrek (1993)

De miért lett ennyire meghatározó és kiemelt az ikreket ábrázoló kép? Ballen egyedi és jellegzetes formanyelve és művészi eszköztára az, ami ebben kapaszkodót nyújthat. A fotográfus több megszólalásában, munkáiról készült videóiban is felhívja a figyelmet arra, hogy ő fényképeket készít, ezzel azt képviselve, hogy a fotók önmagukban, a mögöttük eltűnő történelmi háttér és tudás nélkül is meg kell, hogy állják a helyüket.

Mondd el, mit látsz! – Válogatás a Skrein Fotógyűjteményből

A fényképezés világhírű ikonjai alkotják a Skrein Fotógyűjtemény magját, amely úttörő szerepet játszott a pillanatfelvételek megőrzésében és bemutatásában is. A két jellemző, amely megkülönbözteti más kollekcióktól az, hogy a gyűjtő mennyire rajong a kiváló kompozíciókért, és mennyire lenyűgözi az emberi természet.

Válogatás a Gyógyír című kiállítás képeiből

A Gyógyír című kiállítás kurátora, Gellér Judit, 2019 őszén nyolc alkotót kért fel arra, hogy válaszokat keressenek és új, elsősorban a fotográfia médiumával létrehozott alkotásokon keresztül vizsgálják és mutassák be a gyógyírt jelentő utakat, lehetőségeket napjainkban.

Construction – Hámos Gusztáv és Katja Pratschke kiállítása

A Molnár Ani Galéria új kiállítása Katja Pratschke és Hámos Gusztáv munkáit mutatja be, a cím – Construction – nincs magyarra fordítva, talán azért, mert nincs is a szónak olyan magyar megfelelője, mely a lehetséges jelentések mindegyikét egyszerre hordozná, s talán azért is, mert ebben a formában jobban utal a latin eredetre, valamint a főnév és az ige közti és egyéb határátjárások lehetőségeire.

„Nem én választottam a fotográfiát, hanem az választott engem.” – Válogatás Ilse Bing képeiből

A párizsi Galerie Karsten Greve kiállítótereiben a német fotográfusnő, Ilse Bing képeit láthatják a látogatók. A Fényképek 1928–1935 című tárlat széleskörű válogatás a Frankfurtban és Párizsban 1928 és 1935 között készült képeiből, valamint a „Leica királynőjeként” is ismert fotográfusnő avantgárd kísérleteiből.

Tovább

“A függőség bárkivel megtörténhet” – Fotók az amerikai opioidválság rideg valóságáról

Az évtizedek óta folyamatosan változó drogellenes stratégiák után még mindig ugyanazok a megválaszolatlan kérdések várnak ránk. Hogyan lehet megállítani a túladagolást, hogyan lehet visszatartani a fiatalokat a függőségtől, hogyan lehet megállítani a kábítószerrel összefüggő erőszakot, és hogyan lehet humanitárius kezelést nyújtani a segítségre szorulóknak? A The Human Cost: America’s Drug Plague című kiállítás ezekre a kérdésekre is reflektál, miközben bemutatja az amerikai kábítószerpiac áldozatait.

Megnyitott a Foton Galéria

A Magyar Fotóművészek Szövetsége (MFSz) és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (FFS) közös fotóművészeti galériájának megnyitása hiánypótló a magyar fotókultúrában, ugyanis az 1956-ban alapított Szövetségnek soha nem volt olyan önálló galériája, bemutatkozási helyszíne, ahol tagjai kiállíthattak volna.