Menü

0103

Fotó: Kiss Imre

Megnyitott a Foton Galéria

21 • 06 • 28Baki Péter

A Magyar Fotóművészek Szövetsége (MFSz) és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (FFS) közös fotóművészeti galériájának megnyitása hiánypótló a magyar fotókultúrában, ugyanis az 1956-ban alapított Szövetségnek soha nem volt olyan önálló galériája, bemutatkozási helyszíne, ahol tagjai kiállíthattak volna.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége a legjelentősebb fotográfiai egyesület Magyarországon. A több mint háromszázhúsz tagot számláló Szövetségben a hazai fotóművészet kiemelkedő képviselői foglalnak helyet, tagjainak jelentős része valamely magyar művészeti díj birtokosa. A Szövetség 1977-ben megalapította és jelenleg is működteti a Fiatalok Fotóművészeti Stúdióját, mely alkotócsoport a fiatal magyar fotográfusok legfontosabb szakmai szervezete.

A Szövetség célja a kortárs fotóművészeti alkotó tevékenység kibontakoztatása és támogatása, a tagok szakmai fejlődésének segítése. Alapításától fogva elkötelezett a magyar fotográfia, a nemzetközi hírű magyar fotóművészet eszmei és művészi színvonalának őrzése, a fotóművészek magasrendű alkotásainak minél szélesebb körben való megismertetése mellett. 

A Magyar Fotóművészek Szövetsége 2021-ben több mint hat évtizedes hiányt pótol azzal, hogy Budapest V. kerületében, a Képíró utca 6. szám alatt saját kiállítóhelyet nyit Foton Galéria néven. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesülettel való partneri kapcsolat keretén belül a Szövetség olyan szakmai műhelyt hoz létre, amely a párbeszéd fontosságára helyezi a hangsúlyt a generációk és műfajok között. A galéria falain egyaránt bemutatkoznak a pályájuk elején járó és a már jelentős életművel rendelkező fotóművészek, a fotográfus szakma különböző területein dolgozó alkotók, és a fénykép médiumát használó képzőművészek is.

A Foton Galéria egyszerre szellemi műhely és közösségi kulturális színtér: a kiállításokat folyamatos programok kísérik, a kiállítóterében műhelymunkák, szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések zajlanak. 

A kiállítások között helyet kapnak egyéni tárlatok, tematikus csoportos kiállítások, együttműködésen alapuló projektek, vásárok, pályázati kiállítások és a Szövetség által szervezett művészeti fesztivál, a Fotóhónap eseményei is. A Foton Galéria minden programja ingyenesen látogatható.

A galéria első, Szinopszis című kiállítása a Magyar Fotóművészek Szövetsége által létrehozott és mind a mai napig működtetett Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának első évtizedéből válogat olyan alkotásokat, amelyek alkotói nem csupán az FFS első generációjának tagjai voltak, hanem mára az MFSz többszörösen kitüntetett művészei. A tárlaton kiállító alkotók napjainkra a magyar kortárs fotóművészet meghatározói egyéniségei: Apáti-Tóth Sándor, Balla András, Bánkuti András, Benkő Imre, Fejér Gábor, Horváth Péter, Jokesz Antal, Kanyó Ferenc, Kerekes Gábor, Stalter György, Szerencsés János, Tasnádi László, Tímár Péter, Tóth György, Urbán Tamás, Vécsy Attila, Vékás Magdolna.

0103

Fotó: Horváth Péter: 1977, Tahitótfalu, 50x50 cm, vászonkép, 1977 / 2021

0103

Fotó: Kerekes Gábor: Május 1., Budapest,1984, 15x22 cm, zselatinos ezüst nagyítás

0103

Fotó: Kerekes Gábor: Tank, 1989, 24x30 cm, zselatinos ezüst nagyítás

0103

Fotó: Szerencsés János: Medence 1-3. (sorozat részlet), 1978, 18 x 24 cm, zselatinos ezüst nagyítás

0103

Fotó: Szerencsés János: Stories off the wall, 1981 (sorozat részlet), 16,2 x 20,2 cm, zselatinos ezüst nagyítás

Jegyzetek

A kiállítás megtekinthető:
2021. június 28. – július 24.
Keddtől szombatig 14 és 18 óra között.
1053 Budapest, Képíró utca 6.
www.fotongaleria.hu