Címke: Foton Galéria

Szabó Liza Nincs pihenés című kiállítása a Foton Galériában

Szabó Liza kiállítása egy tizenhét évvel ezelőtti párkapcsolati erőszak feldolgozási, megértési és elbeszélési kísérlete, a képek nyelvén. Kísérlet a saját test és lélek fölött elvesztett uralomnak, a tehetetlenségnek, a szabadság még ha rövid idejű, de totális elveszítése sokszor észrevehetetlen, rejtett hatásainak, nyomainak a rekonstrukciójára, felszínre hozására.

Tovább

Varga Domonkos City Without Walls című sorozata a Foton Galériában látható

Mint a lerombolt város, amelynek nincsen fala, olyan a férfi önuralom nélkül – indítja első önálló kiállításának bemutató szövegét a Példabeszédek könyvéből vett idézettel Varga Domonkos. Az 1998-ban született képző- és fotóművész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Aalto University fotográfiai képzésén tanult, választott témái és a kapcsolódó irodalomban való olvasottsága ugyanakkor mélyen gyökerező és erős szociológiai érdeklődésről tanúskodnak.

Hajdú József Roncsolt lapok című kiállítása a Foton Galériában

Az alkotó a lőszereket egy mátrai lőtéren találta még a rendszerváltás körül. Ezekkel állítja párhuzamba a Roncsolt lapok 22 képét, amelyeken a Széll Kálmán téren található Postapalota könyvtárának lövedékektől sérült könyveit mutatja be, mint a kultúra és a tudás testén ejtett sebeket. A két elem küzdelmében pedig a művész szerint a könyvek győzedelmeskednek.

Markó Luca Hosszú napok, rövid hetek kiállítása a Foton Galériában

Markó élete elmúlt három évét dolgozza fel a kiállítás keretein belül, és saját tapasztalatain keresztül keresi a választ ezekre az egyetemes kérdésekre, miközben egy új perspektívából kezdi szemlélni az őt körülvevő környezetet, saját testét, gyermeke fejlődését, kiutat találva ezzel egy fizikai és lelki (kettős) karanténból.

Hátukon viszik a jövőt – Bányász Anna kiállítása a Foton Galériában

A munka és az állatok szeretete az az örökség, amely a tradicionális mezőgazdaság szép és (elsőre) kevésbé szép oldalát is megmutató fényképeken visszaköszön. Bányász felváltva forgatja a vasvillát és a fényképezőgépet, így szó szerint testközelből láttatja ezt a néha romantizált, néha démonizált világot.

Tovább

Vadászi Zoltán: Csend. Élet. – kiállítás a Foton Galériában

Vadászi Zoltán aktuális, a Foton Galériában megrendezett kiállításának legfőbb motívuma a fekete tulipán, aminek tökéletes példányát évszázados kísérletek során sem sikerült előállítania a botanikusoknak. Vadászi CT-szkennelt és 3D-nyomtatott virága az orvosi technológia eszköztárával váltotta valóra azt, amit a természet nem tudott.

Zárt Nyíltvilág – Szekeres Laura Virág és Tóth Emese közös kiállítása a Foton Galériában

A Foton Galériában megrendezett tárlaton bemutatkozó Szekeres Laura Virág és Tóth Emese munkáinak közös metszéspontja a bezártsággal és az önmagunkkal való küzdelem. A két alkotó 2020-ban kezdte meg külhoni tanulmányaikat Marseille-ben és Hong Kongban, miközben az ebben az időszakban uralkodó pandémia teljesen leszűkítette a lehetőségeiket.

Melegágy meg némi gaz – A Fehér Vera kiállítása a Foton Galériában

A Foton Galériában megrendezett tárlat címadó sorozata a fotográfus környezetét feldolgozó, közelmúltban elkezdett Melegágy – mely főként Bács-Kiskun megyei terepen született – dramatizált tájakkal mutatja meg az alkotó otthonához fűződő személyes, szentimentális, olykor ambivalens viszonyát.