Menü

0103

Fotó: Enteriőrkép Németh Domonkos Tamás: ösvénytan című kiállításáról, Foton Galéria, 2023

A természetjárás analógiái – betekintés Németh Domonkos Tamás, ösvénytan című első önálló kiállításába

23 • 06 • 05Varga Domonkos

Visszatérhetünk hétvégente egy paradicsomi létállapotba a város határát átlépve, ha az eredeti Édenkert fallal körülhatárolt, öntözve művelt terület volt? Vagy érjük be a friss levegővel és azzal, hogy a domboldalból, az Aussichtspunktról visszanézhetünk a városra? – teszi fel a kérdést Németh Domonkos a Foton Galériában megrendezett kiállítás tételmondatai között, jól szemléltetve azokat a jel- és összefüggésrendszereket melyek köré az alkotó akár önállóan is értelmezhető műalkotásai csoportosulnak.

0103

Fotó: © Németh Domonkos Tamás: Mint a zöld növényt (részlet)

Németh Domonkos Tamás tanulmányait az ELTE, illetve a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán kezdte meg, majd 2022-ben a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Intézetében szerezte meg fotográfia mesterdiplomáját. 2018-tól a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagja, munkáival szerepelt az FFS csoportos kiállításain a K.A.S. Galériában és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben, valamint olyan nemzetközi magazinokban, mint a Der Greif vagy Calvert Journal.

Diplomamunkája – hasonlóan a művészt már évek óta foglalkoztató – ember-természet viszonyt járja körül, a természetjárás gesztusainak feltárásán keresztül. A kiállítás a művész kísérleti projektjeit rendszerezi, amelyekben a természet, mint az ember önkényes szempontrendszerei mentén értelmezett szimbólum sejlik fel. Ezzel számos kérdést felvetve a fotográfia, az emberi észlelés és technológia szerepéről a környezetünk megismerésében, vagy akár a természet romantizáló szemléletének helytállóságáról.

Az installációban megjelenő diverz képalkotási technikák a nézőt egyszerre helyezik bele a túrázót megfigyelő és a turistát megelevenítő szerepbe, melyben a fénykép, mint a minket körülvevő környezetünk megismerésének eszköze késztet a természettel való kapcsolatunk mélyebb átértékelésére.

0103

Fotó: © Németh Domonkos Tamás: Cím nélkül

0103

Fotó: © Németh Domonkos Tamás: Plain-air #44

0103

Fotó: © Németh Domonkos Tamás: Plain-air #11

0103

Fotó: © Németh Domonkos Tamás: Határok (részlet)

0103

Fotó: © Németh Domonkos Tamás: Határok (részlet)

Jegyzetek

A kiállítás megtekinthető 2023. május 31. és június.10 között, szerdától szombatig a Foton Galériában.