Menü

Látóhatáraink átlépése – az MFSZ ösztöndíjasok közös kiállítása a Foton Galériában

23 • 05 • 16Németh Domonkos Tamás

A Magyar Fotóművészek Szövetsége 2017 óta igyekszik ösztöndíjprogrammal támogatni évente három egyetemi hallgató alkotómunkáját. Tavaly Bohus Rékát, Nagy Izát és Szabó Emmát választotta ki a zsűri. Bohus Réka a Kaposvári Egyetemen szerezte alapszakos diplomáját fotográfiából, jelenleg a METU design- és művészetmenedzsment mesterszakán tanul. Nagy Iza a MOME fotográfia képzésén szerzett BA és MA diplomát, Szabó Emma szintén a MOME fotográfia képzésén tanul. Mindhármuk munkáit láthattuk már különböző kiállításokon, de mindhárman hoztak új képeket is a Foton Galéria terébe az ösztöndíjas időszakot lezáró, beszámoló kiállításra. A kérdés az lehet, ki hogyan lépi át látóhatárát?

Az időnek nincs se keze, se szája című munkájában Bohus Réka a gyermeki gondolkodás megértésének céljával feszegeti a felnőtt látóképesség határait, újratanulva a bújócskázásnak, csúszdázásnak és az építőkockák átlényegítésének művészetét, a fotográfiát is bevonva a komolytalan, de nem tét nélküli játékba. Az Enceladus sorozatban Nagy Iza időben néz előre és a poszthumanizmus ötletétől inspirálva alkotja meg hibrid élőlényeit, melyekhez mintha a tudománytörténeti pillanatképek szendvicsdiaként egymásra rétegezéséből összeálló munkái szolgálnának tervrajzként. Szabó Emma ugyanakkor a radix sorozatban a múlt irányába fordítja objektívjét és vakuját: szülein, az ő kapcsolatukon és környezetükön keresztül igyekszik pontosabb képet kapni saját magáról. Installációja felváltva kelti az intimitás melegség- és a leskelődés bűntudatérzetét.

Az MFSZ ösztöndíj 2022-es ösztöndíjasainak Látóhatáraink átlépése című kiállítása 2023. május 20-ig megtekinthető a Foton Galériában, szerdától szombatig 14 és 18 óra között.

0103

Fotó: © Bohus Réka: Részlet Az időnek nincs se keze, se szája című sorozatból

0103

Fotó: © Bohus Réka: Részlet Az időnek nincs se keze, se szája című sorozatból

0103

Fotó: © Nagy Iza: Részlet az Enceladus című sorozatból

0103

Fotó: © Nagy Iza: Fej, Részlet az Enceladus című sorozatból

0103

Fotó: © Szabó Emma: Részlet a Radix című sorozatból

0103

Fotó: © Szabó Emma: Részlet a Radix című sorozatból

Jegyzetek

MFSZ ösztöndíj 2022 – Látóhatáraink átlépése 
Foton Galéria
2023. május 12–24.