Menü

Balázs Zsolt: Az Éden hátrahagyottjai – Új kiállítás a Foton Galériában

23 • 03 • 14Nagy Izabella

„Minél tovább telik az idő, ez a seb annál frissebbé válik. Minden reggel és este a várakozás, 45 éven keresztül.
Miben reménykedjen ilyenkor egy anya, apa?
Mi történik azokkal, akiknek szerettét nem találják meg?
Örökké várniuk kell?“

(egy eltűnt ciprióta édesanyja)

Balázs Zsolt 1979-ben született Budapesten, elsősorban a riport és szubjektív dokumentarizmus műfajában tevékenykedő alkotó, akinek fókuszában leginkább a perifériára szoruló, kiszolgáltatott közösségek bemutatása áll. 2019 óta tagja a Random társulatnak, 2021 óta pedig a Magyar Fotóművészek Szövetségének. 2019-ben NKA-s támogatást kapott Az Éden hátrahagyottjai című sorozatára, amely az évek során vizuális antropológiai tanulmánnyá bővült.

Balázs Zsolt 2018 óta dolgozik ezen a hosszú távú projektjén. Dokumentarista fotókon és archív anyagokon keresztül tárja fel a ciprióták közötti konfliktusokat és a múlt ok-okozati összefüggéseit, a nemzetek közötti megbékélésnek és a múlt lezárásának eszközét keresve.

0103

Fotó: Balázs Zsolt: Nicosia az 1870-es években. John Thomson felvételének reprodukciója.
részlet Az Éden hátrahagyottjai című sorozatból

A Cipruson jelenleg is tartó geopolitikai viszály az 1963 decemberében a nagypolitika által kirobbantott etnikai konfliktushoz vezethető vissza a görög és török ciprióta lakosság között. Az ezt követő, majdnem 10 évig tartó etnikai konfliktus rengeteg emberáldozatot követelt a sziget lakosságától, majd 1974-ben a sziget és a főváros kettéosztásával és az északi oldal török megszállásával végződött.
Most egy demilitarizált övezet szeli zöld vonalként keresztül Ciprust, tömegsírok és több ezer eltűnt áldozat emlékét körvonalazva. Ötven év elteltével még mindig zajlanak az eltűnt személyek utáni keresések a két közösség békére vágyó cipriótái által, amik a múlt eseményeinek lezárását és a megbékélést elősegítve egyaránt igyekeznek megakadályozni egy újabb konfliktus kirobbanását.

0103

Fotó: Balázs Zsolt: Az ütközőzóna csendje
részlet Az Éden hátrahagyottjai című sorozatból

0103

Fotó: Balázs Zsolt
részlet Az Éden hátrahagyottjai című sorozatból

0103

Fotó: Balázs Zsolt: Fatma, török cipriota
részlet Az Éden hátrahagyottjai című sorozatból

0103

Fotó: Balázs Zsolt: Görög ciprióta férfi. részlet Az Éden hátrahagyottjai című sorozatból

0103

Fotó: Balázs Zsolt
részlet Az Éden hátrahagyottjai című sorozatból

Jegyzetek

Balázs Zsolt Az Éden hátrahagyottjai című kiállítása 2023. március 9-től március 18-ig megtekinthető a Foton Galériában, ahol március 16-án az alkotó tárlatvezetést is tart az érdeklődőknek.