Menü

Mit nézzünk júniusban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

23 • 06 • 06Punkt

Júniusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Fiatal magyar fotográfusok, mindennapi kudarcok, összegzések, boszorkányok és egy magyar szemorvos élete Kongóban. Ezekre a kiállításokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Mint Te és Én – Fiatal magyar fotográfia
Mai Manó Ház
2023. május 24. – 2023. augusztus 19.

Kiállító alkotók: Álovits Bálint, Bartha Máté, Bede Kincső, Bilak Krystyna, Biró Dávid, Bognár Benedek, Bolla Szilvia, Dobokay Máté, Ember Sári, Éder Krisztián, Fabricius Anna, Gáldi Vinkó Andi, Geibl Kata, Ladocsi András, Kis-Kéry Anna, Klenyánszki Csilla, Andreas Laszlo Konrath, Kontha Dora, Móró Máté & Szanto Borbala, Neogrády-Kiss Barnabás, Perlaki Márton, Pósalaki Anett, Puklus Péter, Rédling Hanna, Schmied Andi, Schuller Judit Flóra, Standovár Júlia, Szalai Dániel, Vékony Dorottya, Vizi András Tibor
Kurátor: Sárvári Zita

A Mint Te és Én című kiállítás a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, valamint a médium különböző határátlépéseit mutatja be 31 fiatal fotográfus 70 műalkotásán keresztül. A Mai Manó Házban megrendezett tárlat a fotográfia eszközével megjelenített egyéni hangok bemutatására törekszik egy nemzedék személyes, korszakos megélésein keresztül. A kiállítás azt vizsgálja, hogy van-e koherencia az 1980 utáni korszak sajátos politikai légkörében született, a digitális bumm pillanatát testközelből megtapasztaló, annak termékeit készségszinten használó egyének megéléseiben? Beszivároghatnak-e tudat alatt ezek a megélések a fotográfusok munkáiba?
A Mint Te és Én címválasztás az egyén függetlenségét és személyes identitásának kifejezését szimbolizálja, az intim énre testünkre, annak kiterjesztett határaira utal. Jelent különállást és társas magányt, de jelenti a közösséget, legyen az virtuális vagy valós, és az összetartozást is.

Standovár Júlia: Everyday dilemmas
TOBE Gallery
2023. május 25. – június 24.
Kurátor: Mucsi Emese

Standovár Júlia Everyday dilemmas (Mindennapi dilemmák) című munkája a mindennapi kudarcokról, a döntéshozatal lélektanáról, a szorongás különböző formáiról szól. A sorozat képei a COVID alatti karantén időszakban felerősödött jelentésű rutinok ismétlődő mintáiból, a bezártság érzéséből építkeznek. A koronavírus-járvány kapcsán közvetlen életveszélyről már kevés szó esik, a pszichológiai hatásairól pedig szinte semmi, miközben nagyon is érezzük, hogy a karantén óta valami megváltozott. Az izoláltság, a tétlenség, az unalom rendkívül rossz hatással volt a magányosokra, sokan depressziós epizódot éltek át miatta, az eleve szorongásra hajlamosak állapota pedig tovább súlyosbodott. Volt, aki a karantént csak alkohol, antidepresszáns vagy egyéb tudatmódosítók alkalmazásával bírta ki.

0103

Fotó: Standovár Júlia: Everyday dilemmas. Beautiful Row of Disfunctionality (6), 2022-2023. Analóg fotográfia, archív pigment nyomat. A TOBE Gallery jóvoltából

Szabó Judit: Összegzés
Magyar Fotográfiai Múzeum
2023. május 26. – augusztus 26.
Kurátor: Baki Péter

Szabó Judit Balogh Rudolf-díjas fotóművész gimnazista kora óta fényképez. Középiskolai tanulmányait követően 1976-ban végzett a Szakmunkásképző Intézet Fényképész Szakán. 1981 és 1985 között a Fiatal Fotóművészek Stúdiója tagja volt, 1998-ban nyert felvételt a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. Több ösztöndíjat nyert, főbb publikációi a „Zottigheid” (Leiden, 1992.) és a „Csak képek” (Budapest, 2006.). Képei most Összegzés címmel a Magyar Fotográfiai Múzeumban megrendezett kiállításon láthatók.

0103

Fotó: © Szabó Judit: Belgium, 1993 körül

Németh Domonkos Tamás: ösvénytan
Foton Galéria
2023. május 31. — június 10.
Kurátor: Varga Domonkos

A turista személyében és működésében az ember-természet viszony számos problémája tetten érhető, például a város, kultúrtáj és természet elválasztása vagy a környezetünkből tájat formáló esztétizáló tekintet. Mindezen keresztül felsejlik maga a természet, mint társadalmi konstrukció. Visszatérhetünk hétvégenként egy paradicsomi létállapotba a város határát átlépve, vagy érjük be a friss levegővel és azzal, hogy a domboldalból, az Aussichtspunktról visszanézve megkereshetjük a házunkat? Németh turistatérképek sérüléseit képalkotó eszközként felhasználó diplomamunkája mellett többek közt infracsapdával készült és generatív mesterségesintelligencia-programot eltérítő munkákat is láthatunk a Foton Galériában.

0103

Fotó: © Németh Domonkos Tamás: Mint a zöld növényt (részlet)

Yelena Yemchuk: УYY
PaperLab Galéria
2023. június 13. – augusztus 19.
Kurátor: Kereszty Anna

Az УYY egy rövidítés, amely a Україна szót – Ukrajna szláv jelentése – és utána Yelena Yemchuk, a könyv szerzőjének monogramját jelöli. Az ukrán származású művész és fotográfus könyve egy személyes vallomás, amely humorral átszőtt, ugyanakkor felkavaró történeteket mesél egy háborúban álló országból, összemosva a valós és a képzeletbeli közötti határokat. A projekt a szerző fotóit, személyes archívumát és saját festményeit egyesíti. A képek által felvillantott jelenetek egy időtlen, álomszerű világba való utazásra invitálnak bennünket. Az gyerekkori emlékek és látomások között barangolva titokzatos nosztalgia érzése foghat el bennünket olyan emberek és helyek iránt, amelyeket nem is ismerünk. Yelena Yemchuk érzelmeket közvetít. Gyermekkorról, szabadságról és háborúról ironikus könnyedséggel, ugyanakkor mégis megrendítően mesél.

0103

Fotó: © Yelena Yemchuk: Részlet a УYY című sorozatból

Hauer Lajos: Hasadt világ
Artphoto Galéria
2023. június 13. – július 13.

Öt éve volt az Artphoto Galériában a Hauer 65 kiállítás, most lenne aktuális a 70, de Hauer Lajos nem akarja a tőle megszokott pillanat-sűrítményeket lírai tónusaiban kiállítani most. Nem a csendes belső világa hasadt meg, hanem a megszokott külső világ kezd hasadni. Feltartóztathatatlanul közelgő klímakatasztrófa, világjárvány és háború, annak minden borzalmával, intellektuális és erkölcsi dekonjunktúra. Hauer nem tud és nem is akar nem reflektálni minderre. Nem konceptuális kiállítás ez, ugyanúgy belső érzéseit tükrözi, csak talán most kevésbé csendesen.

0103

Fotó: © Hauer Lajos

Hajdú D. András: Cataracta
PhotoLab, Vajda Múzeum, Ferenczy Múzeumi Centrum
2023. június 17. – szeptember 10.
Kurátor: Kopin Katalin

Dr. Hardi Richárd szemorvos és szerzetes huszonhét éve gyógyít Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Richárd doktor a két magyarországnyi területű megye központjában, Mbuji-Mayiban dolgozik, a térség egyetlen jól felszerelt műtőjében. Hajdú D. András fotóriporterként és dokumentumfilmesként 8 éve csatlakozott az orvosi misszióhoz. Dokumentálja fotóban és mozgóképben Hardi doktor mindennapjait, mivel szeretné keretbe foglalni a doktor élettörténetét egy könyv formájában. További kiutazást tervez Kongóba 2023 közepéig, hogy a hiányzó „mozaikok” elkészítésével befejezhesse a folyamatban lévő munkát, mindezt szeretné a nagyközönségnek is megmutatni egy kiállítás formájában, amit a PhotoLab terében valósítottak meg.

0103

Fotó: © Hajdú D. András: Cataracta, 2022

Szécsi Noémi: Nem eshet örökké
Foton Galéria
2023. június 21. – július 1.
Kurátor: Bence Bettina

Szécsi Noémi Nem eshet örökké című sorozatának fókuszában érzelmileg nagy mélységeket megélt nők állnak, akik lelki erejüket a boszorkányság különböző ágazataiban találták meg. Hisznek a mindennapi jelekben; abban, hogy képesek saját sorsukat irányítani, és hogy egy olyan világ ismerői, ami az avatatlanok számára láthatatlan. Az általuk megélt valóság részletei mellett egy olyan nőképet mutat be Szécsi, amelynek köszönhetően a boszorkány szó új jelentésekkel gazdagodik. Magába foglalja az évszázados szenvedések fájdalmát, az ebből következő társadalmon belüli alárendeltséget, és önmaga újraértelmezésére is képes. A kiszolgáltatott nők erejét hirdeti, akik kirekesztettségükben egymásra találva közösséget teremtenek maguknak. A valahova tartozás elemi igénye az egyénnek, a Szécsi által megismert nőknek pedig mindenképpen szüksége van arra, hogy úgy érezzék, jelenlétük a világban különleges és jelentőségteli, és hogy hitüket, véleményüket, világszemléletüket megbecsülik.

0103

Fotó: © Szécsi Noémi: Részlet a Nem eshet örökké című sorozatból

Jegyzetek

A májusi ajánlónk – amelyben még szintén találni júniusban is nyitva tartó fotókiállításokat – ezen a linken tekinthető meg.