Menü

Csizik Balázs: Radix – Új kiállítás a Foton Galériában

23 • 01 • 11Nagy Izabella

 „Amikor kérdezték, hogy miért kezdtem el alkotni, mindig azt válaszoltam, hogy nagyapám miatt – de nem feltétlenül volt ez elég kidolgozott válasz…” 

 

Csizik Balázs 1987-ben született Székesfehérváron. A BME-n szerezte mesterdiplomáját a vizuális kommunikáció területén, főbb kutatási területe pedig a kortárs magyar absztrakt fotográfia volt. Jelenleg a BME Kommunikáció és Médiatudomány szakán tanít vizuális kommunikációt és kommunikációtechnológiát, emellett tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának és a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Jellegzetes absztrakt művészetének a kortárs építészet formavilága a legfőbb inspirációs forrása, amit színekre, formákra redukálva új kompozíciókat alakít ki. Fotóalapú munkáiban analóg és digitális technológiákat ötvöz, installációiban szintetikus és organikus anyagokat társít, amik mind a mesterséges világ és természet jelenlétének kettőségére utalnak, és találnak munkáiban harmóniára.

A Radix szó egyszerre jelenti a családi gyökereket, illetve a radikális és átalakítás kifejezés is innen ered, vagyis a kiállítás címe arra utal, hogy csak az tud radikálisan átalakulni, aminek van honnan gyökereznie.

Csizik Balázs nagypapája, Nász István (1926–2015) fafaragó nyolc éve halt meg, hátrahagyva rengeteg meghatározó emléket és műhelyét a Vértes erdejében. Csizik az ott található anyagokat, eszközöket kezdte először kategorizálni, majd konstruálni és imitálni nagyapja munkásságát, ami gyermekként inspirálta őt. A folyamat során pedig újra találkozott azokkal a szimbólumokkal és analóg alkotói mechanizmusokkal, amik ma meghatározzák az ő vizuális nyelvét.

A tárlaton cianotípiák, absztrakt kompozíciók, a Csizik által befejezett bútorok és totemoszlopok, valamint nagyapja befalazott famegmunkáló eszközei mutatják be az önismereti utazást és az elengedés folyamatát.

0103

Fotó: © Csizik Balázs

0103

Fotó: © Csizik Balázs

0103

Fotó: © Csizik Balázs

0103

Fotó: © Csizik Balázs

0103

Fotó: © Csizik Balázs

0103

Fotó: © Csizik Balázs

0103

Fotó: © Csizik Balázs

0103

Fotó: © Csizik Balázs

0103

Fotó: © Csizik Balázs

Jegyzetek

Csizik Balázs Radix című kiállítása megtekinthető 2023. január 14-ig a Foton Galériában, szerdától szombatig 14 és 18 óra között.