Menü

3 millió kép szabadon hozzáférhető, letölthető, felhasználható

20 • 02 • 27PUNKT

Nagy meglepetést okozott tegnap a Smithsonian Intézet azzal a bejelentésével, hogy elindítja a Smithsonian Open Access projektjét, amelynek keretében 2020 végéig hatalmas digitális gyűjteményéből 3 millió képet tesz hozzáférhetővé bárminemű felhasználás céljára. A weboldalukon CCO (Creative Commons Zero) ikonnal jelölt képekkel, és természetesen a képek adataival, leírásával gyakorlatilag azt csinálunk, amit akarunk. Cikkünkhöz is ilyen fotókból válogattuk illusztrációt.

A Smithsonian Intézet az USA kormánya által 1846-ban alapított múzeumi gigász, pontosabban oktatási-, kutatási- és múzeumegyüttes. Az intézetnek 19 múzeuma, 21 könyvtára, 8 kutatóközpontja és egy állatkertje is van. Amerika 45 államában több mint 200 különböző intézettel rendelkezik, gyűjteménye 154 millió tételt számlál, és az intézetek éves forgalma meghaladja a 30 millió látogatót.

0103

Boy with Dog on Chair, kb. 1880. © Smithsonian Institution

0103

Charles Bierstadt: The Rapids, Below the Suspension Bridge, kb 1870. © Smithsonian Institute

A Smithsonian titkára, Lonnie G. Bunch III. szerint ez mérföldkő a Smithsonian életében, de bízvást mondhatjuk, minden kultúrafogyasztó, érdeklődő, tanuló ember életében. Az intézet ezzel a döntésével csatlakozik ahhoz a világméretű hálózathoz, amelyben már eddig is számtalan könyvtár - gondoljunk csak az egyik legnagyobbra, az amerikai Kongresszusi Könyvtárra, a Francia Nemzeti Könyvtárra -, múzeum ingyenesen és maximális felbontásban osztja meg és bocsátja a köz javára digitális tartalmait.

A képeket tetszőleges méretben és maximális felbontásban, tömörítetlen formában is letölthetjük. További érdekesség, hogy nemcsak 2D, de 3D képeket is tartalmaz a gyűjtemény, hiszen a Smithsoniannak jó pár 3D szkennere van, amivel konkrétan egy komplett dinoszauruszt is digitalizálni tudnak, tudtak.

0103

Strattons, G.W.M. Nutt and Minnie Warren (wedding party) © Smithsonian Institution

0103

Square House, Man, Child, and Dog on Lawn, kb. 1855. © Smithsonian Institute