Menü

Egy támogatónak köszönhetően nyilvánossá teszik Asahel Curtis, egy világhírű fotográfus öccsének fotóit

24 • 01 • 20Baki László

A Pendleton és Elisabeth Carey Miller jótékonysági alapítványnak köszönhetően hamarosan bárki megismerheti Asahel Curtis képeinek segítségével Seattle, Washington állam, Alaszka és Klondike 1850-es évektől 1940-ig tartó időszakát. Asahel vezetékneve nem véletlenül lehet ismerős, ő az öccse Edward S. Curtis fotográfusnak, aki a The North American Indian című, 1930-ban megjelent húszkötetes munkájával vált világhírűvé.

Asahel Curtis 150 évvel ezelőtt, 1874-ben született Minnesotában Johnson Asahel Curtis és Ellen Sheriff gyermekeként. A Curtis család 1888-ban költözött Washington államba. Amikor Edward és Asahel tizenévesek voltak, volt egy házilag készített fényképezőgépük. Bár eleinte közösen fényképeztek, a fotográfiai karrierjük előrehaladtával a témaválasztásuk egyre eltérőbbé vált. Edward 33 évet töltött az amerikai indiánok hagyományos életének dokumentálásával, míg Asahel Washington természeti szépségeit és az ehhez kapcsolódó iparágakat, valamint Washington állam városait, eseményeit és lakosságát fényképezte.

0103

Fotó: Asahel Curtis: Fiatal férfiak korcsolyáznak a Green Lake-en, King County, Seattle, Washington, kb. 1904-1905 © 2024 Washington State Historical Society

Edward Sheriff Curtis egy fotóműterem megnyitásával támogatta a családot Seattle-ben, és Asahel 1894-től dolgozhatott ott. 1897-ben a testvérek megegyeztek, hogy Asahelnek el kell utaznia Yukonba, és dokumentálnia kell a Klondike-i aranylázat. Asahel – aki két évig maradt ott fényképezni és aranyat ásni – ezzel a kétéves utazással indította el fotográfus karrierjét. Azonban néhány évnyi közös munka után komoly nézeteltérés támadt Edward és Asahel között a Yukon-fotók jogairól, amelyeket Edward a saját neve alatt tett közzé. Ettől kezdve a testvérek külön utakon jártak.

Bár Asahel is sikeres fotográfus volt, soha nem kapta meg azt az elismerést, mint Edward. 1911-ben Asahel saját műtermet nyitott Seattle-ben, ahol helyi cégek, szervezetek és gazdag magánszemélyek bérelték fel portrék és reklámfotók készítésére, de ekkoriban már a washingtoni tájról készült, országosan megjelent képei is ismertté tették.

Asahel Curtis képei Seattle, Washington állam, Alaszka és Klondike 1850-es évektől 1940-ig tartó időszakát ölelik fel. Curtis 1941-ben bekövetkezett haláláig dolgozott. Hatvanezer képét a tacomai Washington Állami Történelmi Társaság (WSHS) őrzi, melyet „felbecsülhetetlen értékű forrásként” jellemeztek. Nemrég bejelentettek egy 25.000 dolláros támogatást a Pendleton és Elisabeth Carey Miller jótékonysági alapítvány jóvoltából, de a WSHS becslése szerint további 75.000 dollárra lesz szükség a projekt befejezéséhez, hiszen napjainkig a képek mindössze 10 százalékát digitalizálták és tették elérhetővé, de Margaret Wetherbee, a WSHS gyűjteményének vezetője szerint még további 50.000 fotó vár digitalizációra.

Curtis fényképeinek többsége nitrát negatív, és gondosan kell tárolni őket, mert nagyon gyúlékonyak. Curtis üveglapokra is fényképezett, de mivel azok lassabban bomlanak le, ezért a nitrát negatívokkal kezdték a munkát. Wetherbee becslése szerint így naponta körülbelül száz képet tudnak majd digitalizálni, és a projekt várhatóan másfél év múlva zárul le.

0103

Fotó: Asahel Curtis fényképezőgépe mellett áll a Mount Rainier Nemzeti Park havas gerincén, dátum nélküli kb. 1915-1920 © 2024 Washington State Historical Society

0103

Fotó: Asahel Curtis: A USS Nebraska elindítása a Moran Brothers hajógyárból, 1904. október 7. © 2024 Washington State Historical Society

Jegyzetek

A Washington Állami Történelmi Társaság gyűjteményében található Asahel Curtis képeket ezen a linken lehet megtekinteni.