Címke: linkajánló

Minden idők leghíresebb fotóit AI technológiával alkották újra

Az AI életünk számos területén van jelen, akár mindennapi, felhasználói szinten is, hiszen sokszor munkánkat segíti (pl. fordítóprogramok, programozás, adatvizualizáció), de rengeteg esetben szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget is biztosít (pl. fotófilterek, játékok, böngészés). A munka és szórakozás érdekes összekapcsolásának tekinthetjük akár Matt Growcoot újságíró, a PetaPixel online fotográfiai platformon közzétett kísérletét. Ennek keretében a szerző minden idők legikonikusabb és legünnepeltebb fotóit alkotta újra AI képgenerátorok segítségével.

Tovább

Egy támogatónak köszönhetően nyilvánossá teszik Asahel Curtis, egy világhírű fotográfus öccsének fotóit

A Pendleton és Elisabeth Carey Miller jótékonysági alapítványnak köszönhetően hamarosan bárki megismerheti Asahel Curtis képeinek segítségével Seattle, Washington állam, Alaszka és Klondike 1850-es évektől 1940-ig tartó időszakát. Asahel vezetékneve nem véletlenül lehet ismerős, ő az öccse Edward S. Curtis fotográfusnak, aki a The North American Indian című, 1930-ban megjelent húszkötetes munkájával vált világhírűvé.

TOP10 – Ezek voltak a Punkt legnépszerűbb cikkei 2023-ban

Büszkék vagyunk arra, hogy a 2019-ben indult Punkt.hu egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Oldalunk 2023-ban ismét rekordlátogatottságot ért el. Az előző évhez képest 11,3%-kal nőtt az olvasótáborunk, így több mint háromszázezren olvasták online fotográfiai magazinunkat.

Budapest 150 éve – A lyukkamerától a digitális képekig

A kiegyezés után időszerűvé vált Buda és Pest szabad királyi fővárosok, a Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyei Óbuda mezőváros és a Pest vármegyei Margit-sziget egyesítése, amit az országgyűlés 1872-ben meg is szavazott. Ennek eredményeként létrejött Budapest 1873. november 17-én a Duna bal partján fekvő Pest, valamint a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével. Az azóta eltelt 150 évben a fotográfusok többféle technikával örökítették meg a fővárost, mai születésnapi cikkünkben ezekből a képekből válogattunk.

Hatalmas fényképgyűjtemény lett hozzáférhető a huszadik század eleji antarktiszi expedíciókról

Az Ausztrál Nemzeti Levéltár hatalmas képanyaga bepillantást enged a mintegy 100 évvel ezelőtti antarktiszi felfedezőutak világába. A több száz fényképet, üvegnegatívot és diafilmet tartalmazó gyűjtemény a kutatók, a történészek, de a fotográfusok számára is fontos forrás lehet, mivel ezek a képek a művészeti értékük miatt is figyelemreméltóak.

Miért New Jersey? – Henri Cartier-Bresson elveszettnek hitt sorozata

1975-ben a neves fotográfus, Henri Cartier-Bresson meghívást kapott Amerikába, hogy utazzon oda egy fotográfiai projekt miatt. A felkérésben nem szerepelt semmilyen megkötés, a kérés csupán annyi volt, hogy válasszon valamilyen témát, bárhol az országban, és készítsen róla fényképfelvételeket. Cartier-Bresson választása New Jersey-re esett.

„Mindannyiunknak megvan a maga véleménye” – Capa ikonikus fotójáról is mesélt Cristina de Middel, a Magnum Photos új elnöke

A brazíliai Salvador de Bahiában élő Cristina de Middelt 2022 elején nevezték ki a Magnum Photos elnökének. De Middel 2017-ben már jelölt volt, majd 2019-ben munkatárs, idén pedig tag, és elsőként a Magnumnál, teljes jogú tagságának első évében egyből elnökké is választották. Ez az első eset a Magnum történetében, hogy egy új tag szinte azonnal lett az elnök.

TOP10 – Ezek voltak a Punkt legnépszerűbb cikkei 2022-ben

Büszkék vagyunk arra, hogy a 2019-ben indult Punkt.hu egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Oldalunk 2022-ben ismét rekordlátogatottságot ért el; közel háromszázezren olvasták online fotográfiai magazinunkat. A 2022-ben megrendezett fotóaukciók legdrágább tételeit bemutató ranglistánk után most az elmúlt egy év legnépszerűbb 10 cikkét mutatjuk meg.

Portfólió – 100 éve született Louis Stettner (1922–2016)

Stettner első önálló kiállítását 1949-ben szintén Párizsban rendezték meg. Az 50-es évektől a legnagyobb magazinok (Life, Vu) felkérésére fényképezett, a két kontinens között ingázva fekete-fehér képein a városi élet mindennapjait, és az utca emberét mutatta be. 1990-ben költözött végleg Franciaországba, ahol egészen haláláig dolgozott.

Tovább

Portfólió – Nick Veasey, a röntgenfotográfus

Veasey tematizált sorozataiban játékok, közlekedési eszközök, fegyverek, tengeri előlények, robotok és emberek belsejébe nézhetünk bele. Ő készítette el a világ legnagyobb röntgenfotóját, mely egy Boeing 777-es repülőgépet ábrázol egy bostoni hangárban.

Portfólió – Tímár Péter

Célszerű – itt-ott hosszabban megállva – többször is végiglapozni ezt a 618 oldalnyi albumot. Vannak benne olyan képek, amelyek csak többszöri megtekintés által árulják el hatásuk titkát. Tímár önmagáról éppúgy maradandóan beszél ezekkel a munkákkal, mint a korszakról, amelyben a képek keletkeztek.

Portfólió – Tombor Zoltán

Tombor Zoltán (1973) jelenleg Budapesten élő és alkotó fotográfus. Autodidakta, tizenévesen ismerkedett meg a fotográfia alapjaival, 1995 óta fényképez hivatásszerűen. Karrierje Magyarországon kezdődött, majd 2003-ban Milánóba költözött, ahol főként divat-, reklám- és portré felkéréseket teljesített.