Menü

Portfólió – Nick Veasey, a röntgenfotográfus

22 • 02 • 04Baki László

Wilhelm Conrad Röntgen 1895. december 22-én mintegy 20 perces expozíciós idővel készítette el első felvételét felesége – Anna Bertha Ludwig – kezéről, mely fényképet az első röntgenfotóként tartja számon a világ. Korunk egyik neves divatfotográfusa, az 1962-ben Londonban született Nick Veasey, egy átalakított radarállomást használ fotóstúdióként Kent városában, ahol különleges röntgenképeinek nagy részét készíti. A röntgennel való fényképezés nem veszélytelen, ezért az ólommal bélelt, több százezer dollár értékű stúdióban egy Geiger-Müller számláló is be van építve. Az elkészült röntgenképeket Veasey azonnal a számítógépére tölti, ahol azokat egy program segítségével láthatóvá, érthetőbbé teszi. Ez a digitális utómunka hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat.

„A röntgensugarak veszélyesek és az emberi szem számára láthatatlanok. Nincs szaguk, és nem érinthetjük meg őket. Izgalmas használni valamit, ami a láthatatlan tárgyakat ismét láthatóvá teszi. Ez emlékeztet arra, amikor Anna Atkins botanikus a 19. század közepén cianotípiát használt egy olyan fotográfiai folyamat kifejlesztésére, amely lehetővé tette a pillanat befagyasztását kamera használata nélkül. Nagy öröm amikor látok valamit, ami nem volt látható.”

– mondta a svéd fotográfiai múzeumban, a Fotografiskában megnyitott kiállításán.

Veasey tematizált sorozataiban játékok, közlekedési eszközök, fegyverek, tengeri előlények, robotok és emberek belsejébe nézhetünk bele. Ő készítette el a világ legnagyobb röntgenfotóját, mely egy Boeing 777-es repülőgépet ábrázol egy bostoni hangárban. A fotó több mint 500 röntgenképből állt össze. A díjnyertes képeivel a fotográfus arra akarja felhívni a figyelmünket, hogy a körülöttünk lévő tárgyak – sőt még az ember is – belülről egy bonyolult, páratlan részletességű rendszert alkot, és hogy ne ítéljünk a külső alapján.

"Több ezer képet csináltam már, de még mindig ez a Minis kép a kedvencem. Ez egy tisztelgés a brit design előtt. Szeretnék majd egy Trabantot is lefényképezni hasonló technikával."

– mondta 2011-ben a moszkvai kiállításán Veasey, ám ez a felvétel még nem készült el.

0103

Forrás: nickveasey.com

Jegyzetek

Nick Veasey – immár NFT-ben is megvásárolható – munkáiból ezen az oldalon látható egy válogatás.