Menü

TOP10 – Ezek voltak a Punkt legnépszerűbb cikkei 2023-ban

24 • 01 • 05Punkt

Büszkék vagyunk arra, hogy a 2019-ben indult Punkt.hu egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Oldalunk 2023-ban ismét rekordlátogatottságot ért el. Az előző évhez képest 11,3%-kal nőtt az olvasótáborunk, így több mint háromszázezren olvasták online fotográfiai magazinunkat.

Év elején a fotográfiához köthető szakemberek véleménye alapján összeállítottuk 2023 legfontosabb hazai fotókiállításainak ranglistáját, de 2023-ban új rovatokat (Mit nézzünk?, fotó-történet) is indítottunk, és emellett több exkluzív anyagot is közöltünk. A Punkton mutatkoztak be a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának az új tagjai, valamint a 36. OTDK verseny Művészeti és Művészettudományi Szekcióban díjazott alkotók is.

A 2022 végén elindított Tőry Klára magyar fotográfusokról írt – havonként megjelenő – életrajz-sorozatunkban idén többek között Stefan Lorant, Moholy-Nagy László és Székely Aladár munkásságáról is szó esett, és folytattuk az Én vagyok a képen című sorozatunkat is, ahol ezúttal a hazai fotóaukciók egyik legdrágább alkotásának történetét mutattuk be.

2023 őszén a Paris Photo eseményeiről helyszíni beszámolót közöltünk, és Joel Meyerowitz-cal, valamint Gregory Crewdsonnal is találkoztunk. Instagram oldalunkon pedig élő közvetítést is tartottunk.

Galéria rovatunkban a magyar és a nemzetközi fotográfiai szcéna elismert és feltörekvő alkotóinak munkáit mutattuk be, és a hazai kiadványok mellett a Thames and Hudson, a Steidl, a Taschen és a Hatje Cantz kiadókkal kötött megállapodás értelmében 2023-tól már az Aperture legfrissebb fotóalbumairól is beszámolhattunk.

5kérdés rovatunkban 23 hazai fotográfusnak tettük fel ugyanazt az öt kérdést, és emellett 17 interjút is készítettünk a fotográfiai élet fontos szereplőivel.

Ezek voltak a legnézettebb tartalmaink 2023-ban:

Bjørn Karmann dán dizájner nemrég bemutatott egy különleges fényképezőgépet, amely objektív vagy fényérzékeny felület nélkül is képes állóképeket rögzíteni. A szerkezet titka, hogy helymeghatározási adatok és egy mesterséges intelligencia segítségével készít felvételeket. A Paragraphica technológiája már fizikai kamerába építve, és virtuális program formájában is elérhető, hogy ezzel a felhasználók első kézből is megtapasztalhassák, mire képes a fejlesztés.

0103

Fotó: Paragraphica by Bjørn Karmann

9. helyezett
Egy sebészorvos felkavaró képei az amerikai polgárháború sérültjeiről
Megjelent: 2023. augusztus 20.
Szerző: Szabó Benedek

Reed Brockway Bontecou amerikai sebészorvos a polgárháború alatt a katonák sebesüléseiről készített fényképes dokumentációt. Ezeket a felvételeket később a hadsereg sebészeinek oktatására is használták, de a katonák rokkantsági nyugdíjának megállapításakor is hasznukat vették, így ezek a képek lehetnek az egyik első, professzionális céllal készített dokumentumfelvételek. Mára a fényképek történelmi kordokumentumok lettek, amelyek a korabeli egészségügyi ellátásról, és a polgárháború tragikus következményeiről tudósítanak.

0103

Fotó: Reed Brockway Bontecou: Private George Ruoss, Co. G, 7th New York Volunteer, 1865–1866
Albumen silver print from glass negative
The Met collection

8. helyezett
Hiánypótló fotóalbum jelent meg a budapesti Tabánról
Megjelent: 2023. február 26.
Szerző: Cserna Endre

Bár ma már főleg az első kerület közparkjai állnak helyén, a harmincas évekig „Szerb-”, illetve „Rácváros” megnevezéssel önálló településként épült be a Tabán a főváros urbánus szövetébe. A negyedet a harmincas években a „modern városrendezési láz” hevében bontották el, majd a hatvanas években parkosították, így a hangulatos utcáiról és kiskocsmáiról ismert, Krúdy Gyula által is többször megörökített „budapesti Montmartre-ként” is emlegetett Tabán ma már csak a várostörténet érdekességeként, valamint pár megmaradt épületében (mint a Szarvasház vagy a Rácfürdő) él tovább. Emlékezetének megőrzése közös budapesti felelősségünk: ebből a munkából veszi ki részét a Bellibro kiadó Tabán-könyve, amely félig irodalmi és kortörténeti szöveggyűjteményként, félig fotóalbum eleveníti fel az elveszett városrész emlékezetét több mint százötven fotográfiával és korabeli írásokkal.

0103

Fotó: Ismeretlen: Kőműves utca, 1930 körül

7. helyezett
8 népszerű európai turistalátványosság, amit tilos fényképezni
Megjelent: 2023. július 9.
Szerző: Baki László

Cikkünkben összegyűjtöttünk nyolc olyan turisztikai látványosságot, ahol az okostelefont/fényképezőgépet biztosan a zsebben/táskában kell tartani. Van, ahol kulturális, vallási, vagy éppen örökségvédelmi okokból tiltják, hogy a turisták megörökítsék a neves tájakat, épületeket, szobrokat vagy síremlékeket, de olyan is akad, ahol maga a látvány jogvédett.

0103

Fotó: Ismeretlen: Eiffel-torony, 1890-es évek © The Metropolitan Museum of Art

A Ballarat International Foto Biennale újabb követ dobott a tavasz óta amúgy is hullámzó állóvízbe. A közel két évtizede működő neves ausztrál fotófesztivál kiírta az általuk a világ első AI díjaként aposztrofált fotográfiai megmérettetését. A Prompted Peculiar nevű verseny azóta lezajlott, a kétezer ausztrál dollárt érő fődíjat egy polipot ölelgető testvérpár ábrázolásáért kapta készítője, a svéd Annika Nordenskiöld.

0103

Winner Prompted Peculiar - International AI Prize
Annika Nordenskiöld: Twin Sisters in Love, 2023

5. helyezett
Ezek a képek nyerték el a 2023-as Pulitzer-díjat
Megjelent: 2023. május 11.
Szerző: Baki László

A Pulitzer-díj az egyik legrangosabb amerikai szakmai kitüntetés, melyben a nyomtatott és online újságírásban, valamint az irodalomban, zenében, s egyéb művészeti ágakban elismerésre méltó alkotók részesülnek évről évre. A makói születésű amerikai újságíró és sajtómágnás Joseph Pulitzer (Pulitzer József, Makó, 1847. április 10. – Charleston (Dél-Karolina, USA), 1911. október 29.) hagyatékából létrehozott kitüntetést a Columbia Egyetem újságírói kara (Columbia University Graduate School of Journalism) adja ki 1917. június 4. óta.

0103

Fotó: © Christina House © Los Angeles Times

4. helyezett
Falkland Road – Mary Ellen Mark képei India egyik legnagyobb vöröslámpás negyedéből
Megjelent: 2023. október 1.
Szerző: Baki László

A Falkland Road című album eredetileg 1981-ben jelent meg, majd további fotókkal kiegészítve egy 2005-ös Steidl-kiadásban publikálták a képeket. A sorozat India egyik legnagyobb vöröslámpás negyedében, a Falkland Roadon készült.

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Fiatal utcai prostituált sír az Olympia Caféban.
Részlet a Falkland Road című sorozatból. © 2023 Mary Ellen Mark

3. helyezett
1913-ban Budapestről készült színes fényképeket is közkinccsé tett az Albert Kahn Museum
Megjelent: 2023. január 5.
Szerző: Szabó Benedek

Az Albert Kahn Museum nemrég több tízezer olyan színes fényképet tett nyilvánosan elérhetővé, amelyek a századforduló környékén készültek. A francia múzeum gyűjteményében a világ számos pontjáról találhatunk felvételeket Marokkótól kezdve Budapesten át egészen Kínáig. Ritka esemény, hogy ilyen hatalmas mennyiségű, jó minőségben megmaradt színes fényképfelvétel váljon egyszerre elérhetővé bárki számára.

0103

Fotó: Auguste Léon: Budapest, Magyarország Az Erzsébet híd Pestről Buda felé, 1913. április 25.

2. helyezett
Frida Kahlo öt évtizedig elzárt fotógyűjteménye látható Stockholmban
Megjelent: 2023. június 4.
szerző: Baki László

A Frida Kahlo – Her Photos című kiállítás a stockholmi Kulturhuset Stadsteaternben látható, ahol 241 fotó mutatja be a híres mexikói művész életének különböző korszakait. A gyűjtemény nagy része évtizedekig rejtve maradt a nyilvánosság előtt. A tárlat 2009 óta járja a világot, és húsz városban közel egymillió látogatót vonzott. A kiállítást 2024 őszén a Mai Manó házban is bemutatják.

0103

Fotó: Nickolas Muray: Frida hason fekve, 1946 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

1. helyezett
The imagination of Petra F. Collins
Megjelent: 2023. január 15.
Szerző: Sárvári Zita

Számos magyar fotográfus gyakorolt jelentős hatást a modernkori fotográfiára, és e művészeti médium kiemelkedő úttörőjeként szerzett világszerte hírnevet magának. Brassaï, Capa, Kertész, Moholy-Nagy és Munkácsi neve egyedi látásmódjuk révén vonult be a fotográfia történetébe. Interjú-sorozatunkban a 20. századi fotográfia magyar úttörőinek nyomdokaiban járó kortárs magyar vagy magyar származású sikeres fotóművészeket mutatunk be. A Petra Collins munkásságát bemutató interjúnk angol nyelvű változata volt a Punkt legnézettebb cikke 2023-ban. A cikk magyarul ezen a linken olvasható el.

0103

Fotó: © Petra Collins: A Fairy Tales sorozatból, 2021

Jegyzetek

Kövesd a Punktot az Instagramon is!