Menü

Frida Kahlo öt évtizedig elzárt fotógyűjteménye látható Stockholmban

23 • 06 • 04Baki László

A Frida Kahlo – Her Photos című kiállítás a stockholmi Kulturhuset Stadsteaternben látható, ahol 241 fotó mutatja be a híres mexikói művész életének különböző korszakait. A gyűjtemény nagy része évtizedekig rejtve maradt a nyilvánosság előtt. A tárlat 2009 óta járja a világot, és húsz városban közel egymillió látogatót vonzott.

A fotográfia fontos szerepet játszott Frida Kahlo életében, édesapja és nagyapja is fotográfus volt, és ő maga is szenvedélyesen érdeklődött e médium iránt. Egész életében gyűjtötte a családjáról és barátairól készült fényképeket, a saját magáról készült portrékat, amelyek a rájuk írt sokatmondó megjegyzések révén is tanúskodnak érdeklődési köréről. A fotógyűjtemény Kahlo viharos és fájdalmas magánéletét tárja fel, amelyet közlekedési baleset, vetélések, bonyolult szerelmi kapcsolatok és a politika is befolyásolt.

Amikor Frida Kahlo 1954-ben meghalt, férje, Diego Rivera felkérte Carlos Pellicer költőt, hogy családi házát – a legendás Kék Házat – alakítsa át múzeummá. Bár Diego Frida számos művét és műtárgyát a múzeumnak adományozta, kérte, hogy néhányat óvjanak a kíváncsi szemek elől. Pellicer kiválasztott néhány festményt, rajzot, fényképet, könyvet és kerámiát, és a többi tárgyat, ruhákat, dokumentumokat, leveleket, valamint a Kahlo által élete során összegyűjtött több mint 6000 fényképet a raktárrá alakított fürdőszobában helyezték el. Ez a magánarchívum öt hosszú évtizedig elzárva maradt. A rejtett archívumot csak 2003-ban nyitották meg, és Kahlo fényképgyűjteménye volt a leletek között a legnagyobb felfedezés.

„A Frida Kahlo – Az ő fotói című kiállítás révén megismerhetjük Frida Kahlo közvetlen környezetét: családját, barátait, szeretteit, és szeretett Casa Azulját, amely egyszerre volt a gyógyulás és az alkotás helyszíne. Ezek a képek – amelyeket Frida egész életében nagy becsben tartott – lehetővé teszik számunkra, hogy egy kicsit jobban megértsük életét és alkotói folyamatát, és így talán még jobban értékelhetjük művészetét.”

– mondta Perla Labarthe Álvarez, a Frida Kahlo Múzeum igazgatója.

 

0103

Fotó: Ismeretlen: Frida és Diego barátaival, 1945 körül © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

0103

Fotó: Guillermo Kahlo: Frida Kahlo, 1926 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

0103

Fotó: Guillermo Kahlo: Frida Kahlo, 1932 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

0103

Fotó: Ismeretlen: Frida 5 éves korában, 1912 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

0103

Fotó: Lola Álvarez Bravo: Frida Kahlo, 1944 körül © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

0103

Fotó: Ismeretlen: Diego Rivera (a San Angel-i műteremben), 1941 körül © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

Az itt megtalált fényképek egy részéből készült ez az utazó kiállítás, amelynek kurátora Pablo Ortiz Monasterio, mexikói fotográfus és történész. A 241 fotóból álló tárlat hat témakörre tagolódik, amelyek együttesen Kahlo mozgalmas életének portréját alkotják: Az eredet (Los Orígenes), A Kék Ház (La Casa Azul), A politika, a forradalmak és Diego, (La Política, las Revoluciones y Diego), Az összetört test (El Cuerpo Roto), A szerelmek (Los Amores) és A fotográfia (La Fotografía). Ezek a fényképek nagy történelmi és művészeti értékkel bírnak, erről így beszélt Maria Patomella, a Kulturhuset Stadsteatern kiállítási vezetője:

„Nagyon érdekes, ahogy kinyitjuk Frida Kahlo privát fotóalbumát, és egy fotókiállításon keresztül mutatjuk be életének történetét. Kahlo környezetében sok neves fotográfus volt, így a gyűjteményben többek között Man Ray, Edward Weston és Brassaï képei is szerepelnek."

0103

Fotó: Nickolas Muray: Frida hason fekve, 1946 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

0103

Fotó: Nickolas Muray: Nickolas Muray és Frida Kahlo, 1939 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

0103

Fotó: Gisèle Freund: Frida portrét fest az apjáról, 1951 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

0103

Fotó: Nickolas Muray: Frida a New York-i kórházban, 1946 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

0103

Fotó: Antonio Kahlo: Frida Kahlo műtét után, 1946 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

0103

Fotó: Ismeretlen: Frida Kahlo a Casa Azulban, 1930 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

0103

Fotó: Gisèle Freund: Frida Kahlo Juan Farill orvossal, 1951 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

0103

Fotó: Ismeretlen: Frida fest az ágyban, mellette Miguel Covarrubias áll, 1940 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

Jegyzetek

FRIDA KAHLO – HER PHOTOS
Kulturhuset Stadsteatern / Galleri 3
2023. május 4. – október 1.
Kurátor: Pablo Ortiz Monasterio