Menü

Falkland Road – Mary Ellen Mark képei India egyik legnagyobb vöröslámpás negyedéből

23 • 10 • 01Baki László

A Falkland Road című album eredetileg 1981-ben jelent meg, majd további fotókkal kiegészítve egy 2005-ös Steidl-kiadásban publikálták a képeket. A sorozat India egyik legnagyobb vöröslámpás negyedében, a Falkland Roadon készült.

Az Altamon és a Falkland utak csak pár mérföldnyire helyezkednek el egymástól Mumbai belvárosában, mégis úgy tűnik, mintha két különböző világhoz tartoznának. Az Altamont út környékén található elegáns lakónegyedet mágnások, hírességek és nagykövetek lakják, míg a Falkland út menti, kevésbé előkelő terület, amely Kamathipura néven ismert, a világ egyik legnagyobb vöröslámpás negyede. A környék, melyet többnyire az alacsonyabb társadalmi osztályok tagjai látogattak már a brit uralom első napjaitól, ma is a bántalmazások, a kizsákmányolás és a szexkereskedelem brutális epicentruma a független Indiában. A hatóság törvényei a kuplerájok, tömegszállások és ketrecek labirintus-hálózatán kívül maradnak.

Ebbe a világba érkezett meg Mary Ellen Mark 1968-ban, és ellátogatott a Falkland Roadra, Mumbai hírhedt vöröslámpás negyedébe. Megpróbált képeket készíteni, de folyamatosan ellenséges és agresszív magatartást tapasztalt, mind a prostituáltak részéről, akiket ábrázolni akart, mind a férfiak részéről, akik a vendégeik voltak. Ennek ellenére 1978 októberében visszatért a Geo magazin megbízásából. Az ott töltött idő alatt lassan összebarátkozott prostituáltakkal, kerítőkkel, a bordélyházak madámjaival és transzvesztitákkal egyaránt, míg végül beléphetett ezeknek az embereknek a mindennapjaiba.

A Falkland Road című album eredetileg 1981-ben jelent meg, majd további fotókkal kiegészítve egy 2005-ös Steidl-kiadásban publikálták a képeket. Ezt az albumot régóta Mark egyik fő művének tekintik. A The New York Times „egy intim, de nem obszcén, szomorú, de nem kárhozatos, inkább vonzó” albumnak nevezte, amely „inkább a színek szenvedélyes forgatagával csábít és nem a felkínálkozó hús látványával.” Mark eredeti bevezetőjét és képaláírásait, valamint a 2005-ös könyv új fotóit is tartalmazza a legújabb, szintén a Steidl gondozásában megjelent 2023-as kiadás.

0103

Mary Ellen Mark: Falkland Road. Prostitutes of Bombay
© 2023 Mary Ellen Mark for the images

Book published by Steidl July 2023

Részlet Mary Ellen Mark visszaemlékezéseiből:

„A Falkland út tíz éven át nem hagyott nyugodni. 1968-ban jártam ott, az első indiai utamon, s később, minden egyes további utam során visszatértem oda. Tíz éven át próbáltam meg képeket készíteni a Falkland úton, és minden egyes alkalommal ellenséges érzelmekkel és agresszióval találtam szemben magam. A nők szeméttel dobáltak és vizet öntöttek rám, meg is csipkedtek. Férfiak tömege vett körbe. Egyszer egy zsebtolvaj ellopta a noteszemet, míg egy másik alkalommal egy részeg férfi arcon vágott. Mondanom sem kell, sosem sikerült igazán jó fényképet készítenem.

1978 októberében úgy döntöttem, hogy visszatérek és valahogy megpróbálok beférkőzni ezeknek a nőknek a világába, hogy lefényképezzem őket. Fogalmam sem volt róla, hogy vajon sikerülni fog-e, de tudtam, hogy meg kell próbálnom. Az utazásom előtti éjjel egy nagyon eleven álmom volt: egy Falkland úti bordélyház egyik ágya mögül leskelődtem, kukkoltam, ahogy három transzvesztita prostituált szeretkezik. Vidáman ébredtem, egyfajta bizonyossággal. Az álmom talán jó jel volt.

A dokumentarista fotográfia a magazinokban akkoriban más volt. Bizonyos kiadványok támogatták a komoly fotóprojektek megvalósulását. A Falkland Road témát én javasoltam a Geo magazinnak, akik három hónapra elküldtek Bombaybe. A Geo végül nem hozta le a képeket, mert a szerkesztők úgy vélték, hogy a fotók túlságosan kendőzetlenek az amerikai olvasóközönség számára. Német társmagazinuk, a Stern ellenben 13 oldalnyi anyagot jelentetett meg. Ma egyetlen magazin sem támogatna egy a Falkland Roadhoz hasonló projektet. A mindennapok való világa – többnyire – nem jelenik meg a magazinokban. Dokumentarista jellegű fényképeket egyedül háborúról, katasztrófákról és konfliktusokról láthatunk. A többit felváltotta a divat- és a hírességekről készített fotó. A Falkland Road leplezetlen és személyes világához sokkal nehezebb lenne ma hozzáférkőzni. A világot ma már összeköti az internet és a kábeltelevízió és mindenki sokkal inkább tisztában van a média erejével.

Sokszor elgondolkozom azon, hogyan reagálnának rám a Falkland Road asszonyai, ha ma próbálnék közeledni hozzájuk. Tartanának attól, hogy megcímkézik, minősítik őket vagy hogy a bulvársajtó céltábláivá válnak? Vajon pénzt kérnének tőlem? Korábban soha nem tették. A Falkland Road a fotográfus karrierem egyik legerőteljesebb és leghálásabb élménye marad. Nem csak vizuális gazdagsága miatt, hanem mert rendkívüli barátságokat kötöttem ezekkel az asszonyokkal és különös kalandokat éltünk át együtt. Nem telik el nap, hogy ne gondolnék azokra, akikkel a Falkland Road környékén találkoztam. Kíváncsi vagyok, vajon hányan élnek még közülük. Ez a sorozat néhány évvel azelőtt készült, hogy az AIDS ismert jelenséggé vált volna.”

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Részlet a Falkland Road című sorozatból. © 2023 Mary Ellen Mark

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Nepáli lányok várják a kuncsaftokat.
Részlet a Falkland Road című sorozatból. © 2023 Mary Ellen Mark

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Hangokat hallottam a függöny mögül; egyszer egy vendég azt mondta: "A szemüvegem, a szemüvegem, hol van a szemüvegem?", és egy tizenhárom éves prostituált azt mondta: "Gyerünk, viselkedj, légy rendes".
Részlet a Falkland Road című sorozatból. © 2023 Mary Ellen Mark

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Saroja (balra), egy madám az egyik lányával. Saroja: "Ha választhattam volna, inkább maradtam volna a falumban. De ha ott maradtam volna, soha nem tudtam volna meg, mit hagytam volna ki.".
Részlet a Falkland Road című sorozatból. © 2023 Mary Ellen Mark

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Részlet a Falkland Road című sorozatból. © 2023 Mary Ellen Mark

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Részlet a Falkland Road című sorozatból. © 2023 Mary Ellen Mark

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Részlet a Falkland Road című sorozatból. © 2023 Mary Ellen Mark

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: A lányok sok púdert használnak a bőrük világosítására - a világos bőr számukra szebb. Gyakran kérdezték tőlem, hogy "Miért fényképezel mindig sötét bőrű lányokat?".
Részlet a Falkland Road című sorozatból. © 2023 Mary Ellen Mark

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Munni egy kuncsafttal.
Részlet a Falkland Road című sorozatból. © 2023 Mary Ellen Mark

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Fiatal utcai prostituált sír az Olympia Caféban.
Részlet a Falkland Road című sorozatból. © 2023 Mary Ellen Mark

Jegyzetek

Mary Ellen Mark: Falkland Road. Prostitutes of Bombay.
Steidl, 2023
ISBN 978-3-96999-092-6

Az album megrendelhető a Mai Manó Könyvesboltban.

 

1975-ben Mary Ellen Mark fotográfust bízta meg a The Pennsylvania Gazette, hogy készítsen egy képanyagot Milos Forman Száll a kakukk fészkére című filmjének forgatásáról, amely az oregoni állami kórházban, egy elmegyógyintézetben készült. A forgatás közben Mark találkozott a 81-es kórterem lakóival, amely az állam egyetlen elzárt női kórházi biztonsági osztálya volt, mivel a fogvatartottakat veszélyesnek tartották magukra vagy másokra nézve. Az ekkor készült sorozat képeiből egy korábbi cikkünkben található válogatás.