Menü

Ezek a képek nyerték el a 2023-as Pulitzer-díjat

23 • 05 • 11Baki László

A Pulitzer-díj az egyik legrangosabb amerikai szakmai kitüntetés, melyben a nyomtatott és online újságírásban, valamint az irodalomban, zenében, s egyéb művészeti ágakban elismerésre méltó alkotók részesülnek évről évre. A makói születésű amerikai újságíró és sajtómágnás Joseph Pulitzer (Pulitzer József, Makó, 1847. április 10. – Charleston (Dél-Karolina, USA), 1911. október 29.) hagyatékából létrehozott kitüntetést a Columbia Egyetem újságírói kara (Columbia University Graduate School of Journalism) adja ki 1917. június 4. óta.

A fotográfia műfajában 1942-től osztanak díjakat. 1967-ig Pulitzer Prize for Photography (Pulitzer-díj fényképezésért) kategóriában tüntettek ki alkotókat, 1968-tól pedig két külön díjat osztottak: Pulitzer Prize for Feature Photography (kiemelkedő fekete-fehér vagy színes fotó, fotósorozat vagy fotóalbum egy jelenségről), illetve Pulitzer Prize for Spot News Photography. 2000-től Pulitzer Prize for Breaking News Photography néven került kiosztásra híreseményről készített kiemelkedő fekete-fehér vagy színes fotóért, fotósorozatért vagy fotóalbumért. A 2023-as díjakat május 8-án hirdették ki.

A Breaking News Photography 2023 díjat az AP fotóriporterei nyerték el az ukrajnai orosz invázió első heteiről készített képeikkel, többek között Mariupol pusztulásáról, miután a stáb tagjai akkor is az ostromlott területen maradtak, amikor más sajtóorgánumok már elhagyták a várost. Ez a fotó 2023 áprilisában az Év fotója díjat nyerte el a World Press Photo pályázaton.

0103

Fotó: The Siege of Mariupol.
Evgeniy Maloletka, Ukraine © Associated Press

A Feature Photography 2023 díjat Christina House kapta, aki a Los Angeles Times számára készített fotóriportot egy 22 éves terhes, az utcán, egy sátorban élő nő életéről. Az intim képek megmutatják a nő érzelmi sebezhetőségét, ahogy végül elveszíti a küzdelmet, hogy felnevelje gyermekét.

0103

Fotó: © Christina House © Los Angeles Times

Jegyzetek

A 2022-es díjnyertes fotók ezen a linken teklinthetők meg.