Menü

Kihirdették a World Press Photo négy fődíjasát

23 • 04 • 21Punkt

A World Press Photo április 20-án kihirdette globális versenyének négy fődíjasát. Az idei versenyre – a 66. alkalommal megrendezett fotópályázatra – 3752 fotográfustól 60.448 fénykép érkezett.

World Press Photo of the Year 2023 — Evgeniy Maloletka: Mariupol Maternity Hospital Airstrike

Maloletka egyike volt annak a nagyon kevés fotográfusnak, aki 2022 márciusának elején Mariupolban tartózkodott. „Mariupolba csak egy nappal az invázió előtt érkeztünk. Húsz napig éltünk a mentősökkel a kórház pincéjében, és óvóhelyeken, egyszerű polgárokkal, és próbáltuk megmutatni, milyen félelemben élnek az ukránok" – mondta Evgeniy Maloletka.

„Ezt a képet szerettem volna elfelejteni, de nem tudtam"
Maloletka fődíjas képén egy sérült terhes nőt, Iryna Kalininát (32) láthatjuk, akit egy hordágyon menekítenek ki a kórházból az ukrajnai Mariupolban, amely megrongálódott egy orosz légicsapás során 2022. március 9-én. Kalinina gyermeke – aki a Miron nevet kapta a béke szó után – halva született, és fél órával később az anya is meghalt. Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala szerint az ukrán városok elleni orosz támadások legalább 21 ezer civil halálát okozták. A zsűri úgy vélte, hogy ez a kép a háború abszurditását és borzalmát érzékelteti. Pontosan ábrázolja az év eseményeit, és bizonyítéka az orosz erők által ukrán civilek ellen elkövetett háborús bűnöknek.

0103

Fotó: © Evgeniy Maloletka / AP

Story of the Year — Mads Nissen: The Price of Peace in Afghanistan

Mads Nissen dán fotográfus, aki korábban 2015-ben és 2021-ben is elnyerte a World Press Photo of the Year díjat. Nissen Afganisztánban készült kilenc megrázó képe az afganisztáni emberek mindennapi életét mutatja be, akik a tálibok hatalomra való visszatérését követően új valóságban élnek, miután az Egyesült Államok és szövetségesei kivonultak a nyugtalan közel-keleti országból.

„Remélem, hogy ezzel a munkával nem csak a tudatosságot, hanem az afgánok millióival való kapcsolatteremtést is el tudom érni, akiknek most kétségbeesetten szükségük van élelmiszerre és humanitárius segélyre."

0103

Fotó: © Mads Nissen: The Price of Peace in Afghanistan

0103

Fotó: © Mads Nissen: The Price of Peace in Afghanistan

Long-Term Project Award — Anush Babajanyan: Battered Waters

Anush Babajanyan fotográfus a közép-ázsiai vízellátásról szóló projektjéért nyerte el az idei Hosszú távú projekt díjat. Babajanyan éveken át dokumentálta Tádzsikisztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Kazahsztán vízkészleteinek kölcsönös függőségét. A négy, tengerparttal nem rendelkező ország közötti évekig tartó békés együttműködés után a Szir-Darja és az Amu-Darja folyók az utóbbi időben konfliktusforrássá váltak a szárazság, a változó igények és a rossz vízgazdálkodás miatt.

„A víz összefonódik az emberek életével. Azokat az embereket akartam megörökíteni, akiknek az élete azért változik, mert az éghajlat is változik."

0103

Fotó: © Anush Babajanyan: Battered Waters

0103

Fotó: © Anush Babajanyan: Battered Waters

Open Format Award — Mohamed Mahdy: Here, The Doors Don’t Know Me

Mohamed Mahdy egyiptomi fotográfus online projektje azt vizsgálja, hogyan hat a tengerszint emelkedése Al Maxra, az egyiptomi Alexandriában található Mahmoudiyah csatorna mentén fekvő halászfalura. Al Max lakói generációk óta a csatorna mentén élnek és dolgoznak. Az egyiptomi kormány azonban 2020-ban megkezdte az Al Max egyes részein élő emberek erőszakos áttelepítését és az otthonok lerombolását.

„A projektem az emlékezet elvesztéséről, a kultúránkról és az eltűnő identitásról szól."

0103

Fotó: © Mohamed Mahdy: Here, The Doors Don’t Know Me

Jegyzetek

A World Press Photo regionális versenyének nyertes képeiből ezen a linken látható egy válogatás.