Menü

Capitolium, háború és koronavírus – kiosztották a 2022-es Pulitzer-díjakat

22 • 05 • 13Baki László

A Columbia Egyetem által 1917 óta kiosztott Pulitzer-díjak az újságíró szakma egyik legrangosabb elismerésének számítanak. Az idei díjátadón – amelyet 2022. május 9-én élőben közvetítettek – 15 újságírói és hét művészeti kategóriában díjazták a 2021-ben készült munkákat. A fotográfia műfajában 1942-től osztanak díjakat, melyek 2022-ben a Pulitzer Prize for Breaking News Photography és a Feature Photography néven kerültek kiosztásra híreseményről készített kiemelkedő, fekete-fehér vagy színes fotóért, fotósorozatért.

A Pulitzer Prize for Breaking News Photography kategóriában idén megosztott díjat adtak át.

A Malajziában született Marcus Yam (Los Angeles Times) képei az Amerikai Egyesült Államok Afganisztánból való távozásáról szólnak, amelyek megragadják az országban bekövetkezett történelmi változás emberi veszteségeit. A fotográfus eredetileg ezzel az anyaggal a Feature Photography kategóriába nevezett, de a zsűri átemelte a sorozatot a Breaking News szekcióba.

0103

Fotó: Marcus Yam of the Los Angeles Times: Katonai szállítórepülőgép repül át az Ahmadi család rokonai és szomszédai felett Kabulban.

Win McNamee, Drew Angerer, Spencer Platt, Samuel Corum és Jon Cherry a Getty Images fotóriportereiként az Egyesült Államok Capitoliuma elleni támadást dokumentálták.

0103

Fotó: Win McNamee, Drew Angerer, Spencer Platt, Samuel Corum and Jon Cherry of Getty Images: Az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumának rendőrei fegyvereiket a Házterem főajtajára irányítják, mert a Donald Trump amerikai elnököt támogató tömeg tagjai próbálnak bejutni. 2021. január 6., Washington DC.

A Pulitzer Prize for Feature Photography kategória nyertesei a Breaking News kategóriába pályáztak, de a zsűri itt is átemelte a sorozatukat a Feature Photography szekcióba.

Adnan Abidi, Sanna Irshad Matto, Amit Dave és Dannish Siddiqui – a Reuters fotóriporterei – a Covid-járvány indiai áldozatairól készítettek olyan képeket, amelyek egyensúlyt teremtettek a meghittség és a pusztítás között. A fotográfus csapat egyik tagja posztumusz kapta meg a díjat: az egyébként 2018-ban már Pulitzer-díjban részesült Siddiqui 2021 júliusában az afgán és a tálib erők közötti összecsapásról tudósított Spin Boldakban, amikor a pakisztáni határ közelében megölték.

0103

Fotó: Adnan Abidi, Sanna Irshad Mattoo, Amit Dave and the late Danish Siddiqui of Reuters: Egy „Naga Sadhu” vagy hindu szent ember maszkot helyez az arcára, mielőtt a Gangesz folyóba szállna a hagyományos Shahi Snan során a Kumbh Mela fesztiválon az indiai Haridwarban, 2021. április 12.