Menü

Hatalmas fényképgyűjtemény lett hozzáférhető a huszadik század eleji antarktiszi expedíciókról

23 • 04 • 10Szabó Benedek

A 20. század eleji ausztrál és brit antarktiszi expedíciókat bemutató különleges fényképgyűjteményt digitalizáltak és tettek elérhetővé a nagyközönség számára. Az Ausztrál Nemzeti Levéltár hatalmas képanyaga bepillantást enged a mintegy 100 évvel ezelőtti antarktiszi felfedezőutak világába. A több száz fényképet, üvegnegatívot és diafilmet tartalmazó gyűjtemény a kutatók, a történészek, de a fotográfusok számára is fontos forrás lehet, mivel ezek a képek a művészeti értékük miatt is figyelemreméltóak.

A levéltár gyűjteményében a híres ausztrál fotográfus és kalandor, Frank Hurley felvételei is szerepelnek, aki 1914 és 1916 között számos antarktiszi expedíción vett részt. Egy időben Hurley volt Ernest Shackleton Imperial Trans-Antarktiszi Expedíciójának hivatalos fotográfusa is a HMS Endurance nevű hajó fedélzetén. Az itt készült képek bepillantást nyújtanak abba, hogy a felfedezőknek milyen embert próbáló körülményekkel kellett szembenézniük.

0103

Fotó: Ismeretlen: British Antarctic Expedition (BAE), 1907–1913 © National Archives of Australia

A gyűjteményben találhatunk olyan felvételeket is, amelyek az antarktiszi élővilágot, valamint a korabeli hajózási és kutatási technológiákat mutatják be. Ezenkívül olyan elismert személyekről készült portrék is szerepelnek a fényképek között, mint Joseph Kinsey, Ernest Shackleton, Douglas Mawson és Frank Stillwell, ugyanakkor találhatunk fényképeket az expedíciókon részt vevő legénység tagjairól is. Számos olyan kép szerepel még a gyűjteményben, amely az Antarktisz természeti értékeit, lenyűgöző jéghegyeit, vagy az eldugott, szinte megközelíthetetlen szigeteit örökíti meg.

Az újonnan digitalizált gyűjteményben szereplő fényképek egy másik részét John King Davis, az angol származású ausztrál felfedező készítette az 1900-as évek elején. Simon Froude, az Ausztrál Nemzeti Levéltár főigazgatója egy nyilatkozatában azt mondta: nagyon örül annak, hogy ez a különleges gyűjtemény a levéltár tulajdonában maradt, és nem kallódott el, mert így a jövő generációi is hozzáférhetnek ezekhez a pótolhatatlan kordokumentumokhoz. A főigazgató elmondta, hogy a gyűjteményük kiegészítheti azokat a forrásokat, amelyek szintén a kezdeti antarktiszi kutatásokat dokumentálják. Ezt segíti elő az, hogy a felvételeket online is elérhetővé tették, melynek köszönhetően még szélesebb közönséghez érhet el.

Jegyzetek

Az Ausztrál Nemzeti Levéltár online gyűjteménye ezen a linken érhető el.