Címke: tudomány

Művészet a tudomány oltárán – Duchenne de Boulogne, az első orvosi végzettségű fényképész

Munkásságának területi metszeteként az orvosi fényképészet műfaját nevezhetnénk meg, amely hosszú múltra tekint vissza, egészen a 19. század közepéig, és jelentős szerepet játszott az orvostudomány fejlődésében. Az ilyesfajta fényképezés legfőbb célja, hogy különböző orvosi állapotokról, betegségekről és sérülésekről készülnek képek annak érdekében, hogy ezeket diagnosztikai, kezelési, tervezési és kutatási célokra tudják a szakemberek felhasználni.

Tovább

Hatalmas fényképgyűjtemény lett hozzáférhető a huszadik század eleji antarktiszi expedíciókról

Az Ausztrál Nemzeti Levéltár hatalmas képanyaga bepillantást enged a mintegy 100 évvel ezelőtti antarktiszi felfedezőutak világába. A több száz fényképet, üvegnegatívot és diafilmet tartalmazó gyűjtemény a kutatók, a történészek, de a fotográfusok számára is fontos forrás lehet, mivel ezek a képek a művészeti értékük miatt is figyelemreméltóak.

Árverésre bocsájtották az egyetlen létező fotográfiát Neil Armstrongról a Holdon

30 ezer dollárra becsülték annak az egyedülálló fotográfiának az értékét, amin Neil Armstrong látható a Holdon. A Bonhams online árverésén, melyet november utolsó hetében tartottak, űrutazás tematikájú fotográfiák kerültek kalapács alá. Ezek a fotográfiák nemcsak ritkaságuk, de történelmi jelentőségük miatt is igen magas értéket érhetnek el, ezért is volt meglepetés a legutóbbi aukció eredménytelensége.

Ennél a fényképezésnél nem kell okvetlen mosolyogni – Válogatás Josef Maria Eder röntgenfelvételeiből

Ezek a képek a valaha készült első röntgensugár-sorozatok egyikéből származnak, amelyeket Josef Maria Eder (1855–1944), egy grafikai eljárásokkal foglalkozó osztrák intézet igazgatója és Eduard Valenta (1857–1937), fotokémikus készített. A portfólió Versuche über Photographie mittelst der Röntgen’schen Strahlen (Kísérletek a fényképezésben röntgensugarak segítségével) címmel jelent meg és összesen tizenöt képet tartalmaz.

Full-Stack fotográfia

“Az FKSE Stúdió Galériájában látható kiállítás megállná a helyét Prága, Bécs vagy Berlin hasonló adottságú kiállítótereiben is, miközben témájához bármelyikünk, aki napi viszonyban van a virtuális felületekkel és képekkel nagyon könnyedén kapcsolódhat.”

Szabad a halálnak ilyen szépnek lennie?

“A napról napra foszladozó nyúl testének átalakulása, a hanyatlás maga alapvetően undort vált ki az emberből – akár anélkül is, hogy valóban előtte lenne egy oszladozó tetem; a gondolat maga elég az érzet kiváltásához.”