Menü

Elhunyt William Anders, a Földkelte című kép készítője

24 • 06 • 08Baki László

Kilencvenéves korában, repülőgép-balesetben meghalt William Anders, az Apollo 8 űrmisszió egyik tagja, aki a híres Earthrise (Földkelte) című képet készítette. Anders az Egyesült Államok északnyugati partjainál fekvő San Juan-szigeteknél lezuhant az általa vezetett repülőgéppel. Anders fia, Greg Anders megerősítette, hogy a baleset akkor történt, amikor apja a Heritage Flight Museum tulajdonában lévő T-34-es repülőgépet vezette. – adta hírül az MTI.

Az Earthrise a Földről készült felvétel, melyet William Anders űrhajós készített a Hold felszínéről 1968. december 24-én, az Apollo 8 küldetése során. A Life magazin a 100 fénykép, melyek megváltoztatták a világot című kiadványában a felvételt a valaha készült legbefolyásosabb környezetismereti fényképként írta le.

A NASA a Földkelte nevet adta az AS8-14-2383-as számú képnek, melyet William Andres űrhajós készített a történelmi jelentőségű Apollo–8 küldetés során: az első alkalom mikor ember vezette űrhajó megkerülte a Holdat. Mielőtt Anders megtalálta volna a megfelelő 70 mm-es színesfilmet, a küldetést vezető Frank Borman már készített egy fekete-fehér képet a Földet érintő terminátorról. A szárazföldek elhelyezkedése és a felhők mintázata ugyanaz, mint a színes Földkelte fényképen. A fénykép 1968. december 24-én készült a Hold keringési pályájáról, egy módosított Hasselblad kamerával. Az eseményt egy hangfelvétel is megörökítette, aminek a segítségével közvetlenül követhetőek az események:

Borman: Istenem! Nézd csak azt a képet! Most jön fel a Föld. Hű, hát nem szép?
Anders: Hé, ne fotózz, nincsen benne a menetrendben.
Borman: (nevetve) Van színes filmed, Jim?
Anders: Add ide, légy szíves, azt a színes tekercset…

0103

Fotó: William Anders portréja, 1964. szeptember 11. NASA Image and Video Library

0103

Fotó: William Anders: Földkelte, 1968. december 24. (Hasselblad camera)