Címke: gyászhír

Elhunyt Ron Galella, a lesifotózás keresztapja

Az 1931-ben Bronxban született Ron Galella szabadidejében kezdte el fényképezni a filmbemutatókra, különböző eseményekre érkező sztárokat. Később ez olyannyira a védjegyévé vált, hogy a Time magazin egyenesen az amerikai paparazzi fotózás Keresztapjának (the Godfather of the U.S. paparazzi culture) nevezte.

Tovább

Elhunyt Jerry N. Uelsmann, a manipulált fotográfia úttörője

87 éves korában 2022. április 4-én elhunyt a szürrealista fotográfia és a fotómontázs egyik úttörője, Jerry Uelsmann. A College of the Arts közleménye szerint Uelsmann hétfőn halt meg Gainesville-ben, ahol a Floridai Egyetem kutatóprofesszora volt.

Elhunyt Kohei Yoshiyuki (1946–2022)

2022. január 21-én 76 éves korában elhunyt Kohei Yoshiyuki japán fotográfus, akinek legismertebb sorozata a hetvenes években készült Japánban, a Sindzsuku, Jojogi és Aojama Parkokban. Yoshiyuki éjszakai felvételei a tiltott szexuális együttléteket és a kukkolókat örökítették meg.

Elhunyt Beke László, a fotótörténész

Elhunyt Beke László Széchenyi-díjas művészettörténész és egyetemi tanár, aki hazánkban az elsők között ismerte fel a fotográfia képzőművészeti jelentőségét

Elhunyt Sabine Weiss (1924–2021)

Weiss 2017-ben adományozta teljes archívumát a párizsi Musée de l’Elysée Lausanne-nek, amely 200.000 negatívot, 7000 kontaktot, körülbelül 2700 vintage kópiát és közel 2000 diát tartalmaz. Életművéért 2020-ban elnyerte a Les Rencontres d’Arles fotóművészeti fesztivál Women in Motion díját.

Elhunyt Alice Springs, Helmut Newton felesége

Elhunyt Alice Springs, Helmut Newton felesége 21 • 04 • 12Baki László June Browne ausztrál modell, színésznő és divatfotográfus 1923. június 3.-án született Melbourne-ben. Színésznőként hivatásos művészneve June Brunell volt, és tehetségét jól mutatja, hogy 1956-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó Erik Kuttner-díjat, amelyet a kiemelkedő melbourne-i színházi teljesítményének köszönhetően vehetett át. June Browne 1947-ben ismerkedett […]