Menü

Tudósok kifejlesztették a világ leggyorsabb kameráját, amely másodpercenként 156,3 billió képkockát készít

24 • 04 • 20Szabó Benedek

Amikor Joseph Nicéphore Niépce az 1820-as években rögzített képet fényérzékeny felület segítségével, még több mint nyolcórás expozíciós idővel kellett dolgoznia. Később, a fényképezés terjedésével még mindig perceket kellett várni, mire a kép elkészült. Bár a technika azóta rohamosan fejlődött, a Nature magazinban megjelent tanulmány szerint napjaink csúcskategóriás tükör nélküli fényképezőgépei is eltörpülnek most egy új fejlesztésű fényképezőgép világrekorder teljesítménye mellett.

Kanadai kutatók nemrég egy olyan kamerarendszert dolgoztak ki, amely képes akár 156,3 billió – vagyis 156,3 ezer milliárd – fényképet készíteni másodpercenként. A berendezés olyan tudósok számára lehet igazán hasznos, akik rendkívül rövid ideig tartó eseményeket tanulmányoznak, amelyek lefolyása túl gyors ahhoz, hogy hagyományos technológiával felvételt lehessen készíteni róluk. A SCARF névre keresztelt fényképezőgép már alkalmas például olyan ultragyors események rögzítésére is, mint például a félvezetőkben megfigyelhető anyagváltozások, vagy a különféle mágneses mechanikán alapuló reakciók.

A SCARF egy teljesen új technológiát alkalmaz, így sokban különbözik a korábban kifejlesztett ultragyors kamerarendszerektől, amelyek egyenként rögzítettek képkockákat. A SCARF-ot fejlesztő kanadai székhelyű Institut National de la Recherche Scientifique csapata ehelyett egy úgynevezett passzív femtoszekundumos képalkotási eljárást alkalmazott, amely a másodperc milliomilliomod része alatt képes képet rögzíteni. Ez az eljárás magában foglalja azt a technológiát is, amely egyetlen másodperc alatt alkalmas arra, hogy a több millió képet tömörítse, hiszen ilyen képalkotási sebesség mellett a felvételek mentése is komoly kihívást jelent.

0103

Fotó: A kutatócsoport a SCARF kamerarendszer előtt. | INRS

A SCARF úgy működik, hogy először egy ultrarövid lézerfényimpulzust bocsát ki, amely áthalad a lefényképezendő tárgyon. Ez a lézerfény a szivárvány teljes színskáláját magában foglalja. Mindegyik szín különböző hullámhosszúságú, és mindegyik más sebességgel is halad. Először a vörös tartományba eső hullámhosszúságú fény éri el a tárgyat, majd a narancssárga, a sárga, majd a spektrumban lefelé haladva végül az ibolya. Mivel mindez igen gyorsan – lényegében fénysebességgel – történik, rengeteg ilyen fényimpulzusból származó jelet lehet rögzíteni. Az adatokat ezután egy számítógépes algoritmus dolgozza fel, amely dekódolja a különböző hullámhosszúságú fények által megvilágított tárgyat, és teljes képet készít belőlük.

A kutatást Jinyang Liang professzor vezette, aki az ultragyors képalkotás egyik úttörője. Az ő munkatársa volt Miguel Marquez, aki posztdoktori ösztöndíjasként működött közre a szupergyors fényképezőgép fejlesztésében. A kutató úgy fogalmazott a technológia kapcsán, hogy a SCARF-nak – ahogy minden ultragyors fényképezőgépnek – meg kell birkóznia az adatminőség romlásával, amely a berendezések működési elvéből következik. A professzor ugyanakkor hozzátette, hogy a most kifejlesztett technológia már alkalmas olyan rövid idejű jelenségek tanulmányozására is, mint például az élő sejtek és a lökéshullámok kölcsönhatása, amelyeket a korábbi ultragyors kamerarendszerekkel még nem lehetett megfigyelni.

A fejlesztés így olyan új kutatási területeket is megnyithat, amelyek rendkívül gyorsan végbemenő jelenségeket vizsgálnak, amelyekről ugyan tudtak a tudósok, de nem tudták közvetlenül megfigyelni. A SCARF fényképezőgép technológiájáról szóló kutatás a Nature című tudományos folyóiratban jelent meg.

0103

Fotó: A SCARF kamerarendszer | INRS