Címke: fototechnika

Több mint 600 millió forintért kelt el egy 1958-as fekete Leica MP2

A Leica 70 éve mutatta be első M modelljét, a Leica M3-at. Utódaival együtt az M3 előkelő helyet foglal el a fotográfia történetében, hála úttörő technológiai újításainak és a népszerűségnek, amelyre neves 20. századi fotóriporterek körében tett szert. Az M modell mérföldkő, nemcsak a Leica, de a fényképezés történetében is. A Leitz Photographica 44. aukciójára június 8-án került sor a wetzlari Leitz Parkban, ahol egy 1958-ban gyártott, fekete festésű Leica MP2 1.560.000 euróért (több mint 600 millió forintért) kelt el.

Tovább

Több mint 300 millió forintot várnak a fotográfia történetének legnagyobb ritkaságáért a 44. Leitz Photographica aukción

Az 1954-ben bemutatott Leica M3 örökre megváltoztatta a fotográfiát. 70 évvel később a 44. Leitz Photographica aukció sztárja egy ritka M, mégpedig egy 1958-as fekete Leica MP2, amelyből mindössze hat darabot gyártottak. A további érdekességek közt szerepel egy Leica I Mod A. Luxus és egy Leitz NY Rifle (fotópuska). Ezen kívül egy Summilux 35 mm f/1.4 objektív prototípusát is árverésre bocsájtják. A Leitz Photographica 44. aukciójára június 8-án kerül sor a wetzlari Leitz Parkban.

Ilyen portré készült a világ legdrágább objektívével

A Leica Camera AG még 2006-ban mutatta be úttörő alkotását, a mérnöki tervezés valódi csodáját, az 1600 mm gyújtótávolságú, f/5.6 fényerejű Leica Apo-Telyt-R objektívet. Egy exkluzív megrendelésnek köszönhetően a cég mindössze három példányt készített az egyenként 2 millió dollárt – jelenlegi árfolyamon több mint 717 millió forintot – érő objektívből. A megbízó személyét Katarban kell keresni.

Tudósok kifejlesztették a világ leggyorsabb kameráját, amely másodpercenként 156,3 billió képkockát készít

Amikor Joseph Nicéphore Niépce az 1820-as években rögzített képet fényérzékeny felület segítségével, még több mint nyolcórás expozíciós idővel kellett dolgoznia. Később, a fényképezés terjedésével még mindig perceket kellett várni, mire a kép elkészült. Bár a technika azóta rohamosan fejlődött, a Nature magazinban megjelent tanulmány szerint napjaink csúcskategóriás tükör nélküli fényképezőgépei is eltörpülnek most egy új fejlesztésű fényképezőgép világrekorder teljesítménye mellett.

Sikeresen előhívtak egy Kodak No 1.-ból előkerült 134 éves filmtekercset

Egy 1889-ben leexponált filmtekercset nemrég megkíséreltek előhívni. A filmtekercsre valószínűleg egy ausztrál golfozónő, Miss Evelyn Mackenzie készített felvételeket egy Kodak No. 1 fényképezőgéppel. Miss Mackenzie nem volt profi fotográfus, de előszeretettel foglalkozott azzal, hogy sporttársairól, ismerőseiről, vagy éppen macskájáról felvételeket készítsen.

Közel 130 millió forintért is elkelhet a ritka fekete Leica júniusban

Tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Leitz Photographica Auction aukciósház, amely immár 42. alkalommal tartja meg a világ egyik legfontosabb történeti fényképezőgépeinek aukcióját. A Leitz Parkban – a németországi Wetzlar városában található nemzetközi Leica központban június 10-én árverésre bocsátott közel 500 tétel között több kivételes eszköz is szerepel, cikkünkben ezekből mutatunk meg néhányat.

„A klasszikus értelemben vett gyűjtés fogalma megváltozott” – beszélgetés Fejér Zoltánnal

Fejér Zoltán György fotográfus és fototechnika-történész több mint ötven éve kezdte fotográfusi pályafutását. Tizenkét könyve és cikkei megkerülhetetlenek és alapvető források a magyar fényképezőgépek és azok létrehozóinak tekintetében. Pár napja töltötte be 72. életévét, s március 15-én vehette át pályafutásának legnagyobb szakmai elismerését, a Balogh Rudolf-díjat.

A 75 ezer dolláros fényképezőgépszobor – Pagani x Gibellini GP810HP

A kamerából csak 75 darabot gyártanak, bár a fotográfiai szcénán belül ez is körülbelül hetvenötször annyi, mint amennyire igény lehet. Viszont rögtön meg is nyugodhatunk, mert ebből a mennyiségből 30 darabot félre is tesznek a jelenlegi és jövőbeli Pagani autótulajdonosok számára. Már akik értik, hogy mire is jó a Scheimpflug-szabály vagy a perspektíva korrekció.

Tovább

Egy űrben járt fényképezőgépet, egy szovjet fotópuskát és egy világrekorder objektívet is elárvereztek Wetzlarban

Általános szabály, hogy az aukciós házak régi hagyományokkal rendelkező intézmények, mivel ez egy olyan üzlet, amely a szaktudáson, a bizalmon és a diszkréción alapul, és amelyeket éveken és évtizedeken keresztül lehet kiérdemelni. Talán éppen ezért is volt figyelemreméltó, amikor 2018-ban Lars Netopil, David Pitzer, valamint Jo Geier megalapították a wetzlari székhelyű Wetzlar Camera Auctions GmbH (WCA) céget.

Közel 150 millió forintot fizettek egy ritka Leica fényképezőgépért

A befektetés hússzorosan behozta az árát. Míg két éve a szerencsés gyűjtő 24.000 amerikai dollárért (kb. 7,5 millió forintért) jutott hozzá a páratlan kamerakülönlegességhez, addig most az 480.000 USD-ért (megközelítőleg 150 millió forintért) cserélt ismét gazdát a júniusban megrendezett bécsi 38. Leitz Photographica Aukción.