Menü

Sikeresen előhívtak egy Kodak No 1.-ból előkerült 134 éves filmtekercset

24 • 01 • 16Szabó Benedek

Egy 1889-ben leexponált filmtekercset nemrég megkíséreltek előhívni. A filmtekercsre valószínűleg egy ausztrál golfozónő, Miss Evelyn Mackenzie készített felvételeket egy Kodak No. 1 fényképezőgéppel. Miss Mackenzie nem volt profi fotográfus, de előszeretettel foglalkozott azzal, hogy sporttársairól, ismerőseiről, vagy éppen macskájáról felvételeket készítsen. Nemrég előkerült egy filmtekercse, amelyen 29 képet találtak, ám ezek többségén az előhívás után sem lehetett látni semmit, azonban az egyik filmkockán két rejtélyes alakot fedeztek fel.

A golfozó hölgy által használt fényképezőgép egy Kodak No. 1. volt. A készülék a felhasználókhoz már fényképezésre kész állapotban érkezett, filmtekerccsel a belsejében. Miután a felhasználó elfényképezte a tekercset – amelyre akár száz különálló képet is lehetett rögzíteni –, a fényképezőgépet visszaküldte a gyártóhoz, ahol aztán szétszedték, a filmet kivették és előhívták. A kész képeket a megrendelő kívánsága szerint lenagyították, és a fényképezőgéppel együtt – amelybe új filmet is töltöttek – postán visszajuttatták annak tulajdonosához.

A fényképezőgépek minden filmcsere után egy munkanaplóval érkeztek meg, amelybe fel lehetett jegyezni a fényképezés dátumát, az időjárási körülményeket, a megörökített témát, és egyéb részleteket. Miss Mackenzie precízen vezette a fényképezési naplót, a füzet adataiból tudható, hogy erre a tekercsre a melbourne-i sportnapokon fényképezett. A hölgy később Angliába költözött, a fényképezőgép sorsától, és a benne lévő filmről egészen 2015-ig nem lehetett tudni. Ekkor egy angliai aukciós ház árverésén adták el, az eredeti filmtekerccsel és a munkanaplóval együtt. Később a gép és tartozékai David Gardner tulajdonába kerültek, aki a Photographic Collector's Club of Great Britain tagja. A fotográfiát lelkesen kutató és relikviáit gyűjtő Gardner úgy határozott, hogy kísérletet tesz, és előhívatja a közel 130 éves filmet.

0103

Fotó: Miss Mackenzie. Image courtesy of Golf Australia

Gardner elmondta, hogy nem volt egyszerű olyan labort találni, ahol egyáltalán elő tudták állítani azokat a vegyszereket, amelyek a nitrát alapú celluloid tekercsfilmet elő tudták volna hívni. Hosszas kutatás után Gardner rátalált a kanadai székhelyű, kényes fotográfiai nyersanyagokkal is foglalkozó Film Rescue Internationalra, ahová elküldte a filmet feldolgozásra. A vállalat munkatársa, Greg Miller azt mesélte, hogy igen bonyolult feladat volt a film előhívása, mivel az nagyon rossz állapotban, foltosan és koszosan került hozzájuk. Hívás közben szinte lehetetlen volt megállapítani, hogy egyáltalán van-e rajta valami, ezért később a negatívokat digitalizálták. Ezután a képeken utólag kontrasztot állítottak, és megnézték, hogy valamelyik képen előtűnik-e valami.

0103

Fotó: A helyreállított képen két viktoriánus korabeli alak látható. Úgy tűnik, mintha egy állványon lévő fényképezőgéppel pózolnának.

A 29 kép közül csak az egyiken sikerült felfedezni két ember alakját. A hosszas vizsgálat után annyit lehetett megállapítani, hogy mindketten férfiak lehetnek. Gardner egy hivatásos divattörténész segítségét kérte, aki megállapította, hogy a képen látható két férfi viktoriánus öltözéket visel, és a testtartásból arra következtetett, hogy valószínűleg háttal állnak. Más szakértők rámutattak, hogy az alakok között feltűnik egy tárgy is. A kép készítésének helyszínéből először arra következtettek, hogy valamilyen sportfelszerelés lehet, például golfütők. A bökkenő az, hogy Miss Mackenzie feljegyzéseiben nem ír ilyen képről, ami azt is jelentheti, hogy a filmtekercsre akár másvalaki is rögzíthette a felvételt. A képnek így nemcsak az alanyai, hanem talán a valódi készítője is titokban maradhat.

Jegyzetek

A Kodak történetéről szóló esszénket ezen a linken lehet elolvasni.