Menü

Hihetetlenül magas összeget fizettek egy közel százéves Leica fényképezőgépért

22 • 06 • 13Baki László

Csúcsokat dönt a műtárgypiac a fotó területén; a múlt hónapban a világ legdrágább fotóinak listáján avattunk új trónbitorlót, most, alig egy hónappal később, pedig a fototechnikai piac legdrágább fényképezőgépéről számolhatunk be.

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a neves Leitz Photographica Auction aukciósház, amely múlt héten 40. alkalommal tartotta meg a világ legfontosabb történeti fényképezőgépeinek aukcióját. A Leitz Parkban – a németországi Wetzlar városában található nemzetközi Leica központban – június 11-én árverésre bocsátott tételek között egy kivételes eszköz is szerepelt: a Leica 0 sorozat No. 105 darabja, mely 1923-ban készült.

Mielőtt a Leitz Camera – röviden Leica – sorozatgyártásba kezdett az 1920-as évek közepén, és a 35 mm-es formátumot a professzionális fotográfusok új szabványává tette, a 0-ás sorozatból alig 20 példányt gyártottak, és becslések szerint körülbelül egy tucat még ma is létezik belőlük.

0103

Fotó: Leica 0-series No.105 'Oscar Barnack'

Az E. Leitz Optische Werke céget Ernst Leitz alapította meg 1907-ben, eleinte még távcsövek gyártására, de 1913-ban már az első fényképezőgépei is megjelentek. A cég egyik mérnöke, Oskar Barnack 1914-ben azzal az igénnyel alkotta meg az első Leica prototípust (akkor még nem ezen a néven), hogy az akkor uralkodó roll- vagy kisfilmes méretű fényképezőgépeknek egy kompakt kisebb méretű alternatívát állítson. Ez akkora siker lett (az 1925-ben bevezetett kisfilmes formátummal együtt), hogy valósággal felforgatta a sajtófotó világát. A sorozatgyártás megindulása előtt nevet kellett adni a fényképezőgépnek. Leitz őszinte bánatára a Barnack-kamera változatot el kellett vetniük, mert a tervező mérnök akkor még nem volt eléggé ismert. A Leitz Camerából képzett LECA nevet a francia képviselet vetette el, mivel egy párizsi cég, a Krauss már forgalmazott egy Eka nevű kamerát. Így lett a végső, mára már fogalommá vált elnevezés: LEItz CAmera = LEICA.

Az aukcióra kerülő fényképezőgép nem csak ritkasága miatt volt kivételes, hiszen a gép Oskar Barnack, a 35 mm-es fényképezés feltalálójának egyik saját tulajdonú fényképezőgépe is volt. Ez volt a Leica prototípusa, és így önmagában a 35 mm-es kamera prototípusa is. Barnack családi életének számos motívumát örökítette meg a 0-ás sorozat 105-ös darabjával. A folyamat során szerzett tapasztalatait felhasználta a fényképezőgép és az azt követő modellek továbbfejlesztésében. Barnack neve a 105-ös számú gép keresőjének tetejére is rá van gravírozva.

A gép induló licitje egymillió euró volt, és a kamera történeti jelentőségét és Barnackhoz való közvetlen kapcsolatát tükrözte a leütési árra vonatkozó 2-3 millió eurós becslés is.

„Hogy ezeket a számokat perspektívába helyezzük: A világ eddigi legdrágább – szintén 0-ás sorozatú, 122-es sorozatszámmal ellátott – fényképezőgépét a 2018-as 32. Leitz Photographica Aukción 2,4 millió euróért adták el, beleértve a vásárlói prémiumot is”

– mondta Alexander Sedlak, a Leica Camera Classics ügyvezető igazgatója.

Úgy tűnik a 0-ás sorozat különleges vonzerőt jelentett a történeti jelentőségű műszaki tárgyak gyűjtői számára, hiszen a 40. aukció világrekord eredménnyel zárult. A történeti jelentőségű fényképezőgépért – a vásárlói jutalékkal együtt – összesen 14,4 millió eurót, azaz 5,7 milliárd forintot fizetett a tulajdonos. A kamera történeti jelentősége jóval meghaladja azt a 14,4 millió eurós összeget, amelyért ezt a fényképezőgépet végül eladták.

Mindazonáltal a világrekord összeg bizonyítja az elmúlt évek folyamatos trendjét: az árak emelkednek, és a történeti fényképezőgépek iránti érdeklődés minden eddiginél nagyobb.

0103

Fotó: Leica 0-series No.105 'Oscar Barnack'

Jegyzetek

A június 11-i aukció leütési árait ezen a linken lehet megtekinteni.