Menü

Mostantól ez a kép a világ legdrágább fotográfiája

22 • 05 • 18Baki László

Man Ray 1924-ben készült Le Violon d’Ingres (Ingres hegedűje) ikonikus fotóját árverezte el a Christie’s. Az eredeti példány május 14-én, szombaton került árverésre, ahol 12,4 millió dollárért, körülbelül 4,8 milliárd forintért kelt el. Ezzel a leütési árral egyébként jóval meghaladta azokat a becsléseket, melyek alapján 5 és 7 millió dollár, azaz körülbelül 1,8 és 2,6 milliárd forint közé várták az eladási árat a szervezők.

Az eddigi fotóárverési rekordot a 4.338.500 amerikai dollárért 2011-ben elkelt Andreas Gursky-kép, a Rajna II című fotó tartotta. Peter Lik amerikai fotográfus 2014-ben 6,5 millió dollárért adta el a Phantom című alkotását, de az eladást soha nem sikerült bizonyítania, és a vevő sem jelentkezett. Ez most már nem számít, hiszen ezzel a 12,4 milliós összeggel jelenleg a Le Violon d’Ingres a világ legdrágább fotója.

A Le Violon d’Ingres Rosalinda Gersten Jacobs és Melvin Jacobs gyűjteményének legjelentősebb tétele volt. A kép hatvan évvel ezelőtt, 1962-ben került a tulajdonukba. A Christie's szerint Jacobék közvetlenül Man Raytől vásárolták meg a nagyítást, amit Darius Himes, a Christie's nemzetközi fotográfiai vezetője „a 20. század egyik legikonikusabb alkotásának” nevezett.

A fotó Párizsban készült 1924-ben, amikor Man Ray szeretőjét és társát, Alice Print fényképezte, aki Kiki de Montparnasse néven a 20. század egyik leghíresebb modelljévé vált. A fekete-fehér képen Man Ray a nő meztelen testét alakítja hegedűvé úgy, hogy a hátát úgynevezett f-lyukak borítják.

0103

Fotó: Man Ray: Le Violon d'Ingres (Ingres's Violin), 1924 © Christie's

"Ez a lenyűgöző szürrealista kép egy egyedi és kézzel manipulált sötétkamra-folyamat eredménye. Az egyszerre romantikus, titokzatos és játékos kép hatása közel 100 éve mindenkit megragad. Fotóművészeti alkotásként példátlan a piacon. Büszkék vagyunk rá, hogy mi árverezhetjük el.”

– mondta Himes a fotóról.

 

Jegyzetek

A közel százéves fotó történetéről egy korábbi cikkünkben írtunk.