Címke: Leica

Több mint 600 millió forintot várnak A hét mesterlövész színészének két fényképezőgépéért

A fekete a meghatározó színe a közelgő Leitz Photographica aukciónak, amelyet november 24-én és 25-én rendeznek meg a bécsi Hotel Bristolban. Az árverés kiemelt tételei között az első helyen két fekete lakkozású Leica MP fényképezőgép áll, amelyet Yul Brynner (1920–1985) színész használt a Hollywoodi Reneszánsz korszakának dokumentálásához.

Tovább

Limitált kiadású Leica M6-ossal ünnepli a Leitz aukciósház fennállásának a 20. évfordulóját

A kézzel készített, precíziós Leica fényképezőgépek már több mint 110 éve gyakorolnak nagy hatást a fotózás világára. Néhány ilyen remekmű – fényképezőgépek és objektívek egyaránt – minden évben felbukkan a Leitz Photographica Auction árverésein, hogy a legmagasabb ajánlatot tevő megvásárolhassa. Tavaly ünnepelték az aukciók 20. évfordulóját, mely alkalomból egy exkluzív szett létrehozását jelentették be.

Közel 130 millió forintért is elkelhet a ritka fekete Leica júniusban

Tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Leitz Photographica Auction aukciósház, amely immár 42. alkalommal tartja meg a világ egyik legfontosabb történeti fényképezőgépeinek aukcióját. A Leitz Parkban – a németországi Wetzlar városában található nemzetközi Leica központban június 10-én árverésre bocsátott közel 500 tétel között több kivételes eszköz is szerepel, cikkünkben ezekből mutatunk meg néhányat.

Leica ritkaságok és Marilyn Monroe a Leitz Photographica aukcióján

A 41. Leitz Photographica aukciót 100 tétellel nyitó, Árnyék és fény elnevezésű fotográfiai árverés fénypontjai között Vivian Maier, Thomas Hoepker, Robert Frank, Diane Arbus, Bruce Davidson, André Kertész és Dennis Hopper fotói is szerepeltek.

A nagy San Franciscó-i Leica kamerarablás

Egy négyfős rablócsoport, akik közül legalább az egyiküknél fegyver volt, november utolsó hétvégéjén 178.000 dollár értékű fényképezőgép-felszerelést rabolt el, továbbá 20.000 dolláros kárt okozott egy San Franciscó-i Union Square közelében található Leica boltban.

Egy űrben járt fényképezőgépet, egy szovjet fotópuskát és egy világrekorder objektívet is elárvereztek Wetzlarban

Általános szabály, hogy az aukciós házak régi hagyományokkal rendelkező intézmények, mivel ez egy olyan üzlet, amely a szaktudáson, a bizalmon és a diszkréción alapul, és amelyeket éveken és évtizedeken keresztül lehet kiérdemelni. Talán éppen ezért is volt figyelemreméltó, amikor 2018-ban Lars Netopil, David Pitzer, valamint Jo Geier megalapították a wetzlari székhelyű Wetzlar Camera Auctions GmbH (WCA) céget.

Tovább

Közel 150 millió forintot fizettek egy ritka Leica fényképezőgépért

A befektetés hússzorosan behozta az árát. Míg két éve a szerencsés gyűjtő 24.000 amerikai dollárért (kb. 7,5 millió forintért) jutott hozzá a páratlan kamerakülönlegességhez, addig most az 480.000 USD-ért (megközelítőleg 150 millió forintért) cserélt ismét gazdát a júniusban megrendezett bécsi 38. Leitz Photographica Aukción.

A 70 éves filmtekercs

William Fagan ír kameragyűjtő egy 1935-ből származó Leica III típusú fényképezőgépet vásárolt 2015-ben, melyben egy elfényképezett filmtekercset talált. Fagan végül csak 2020 nyarán vitte el a gépben található Perutz-filmet egy ismerőséhez, és ők ketten alapos körültekintéssel, szakszerűen hívták elő a filmet.

Árverés a Bristolban

36. régi fényképezőgép-árverését rendezte Bécsben a Leitz Photographica Auction cég a hétvégén. A rendezők átvették a WestLicht ilyenirányú tevékenységét és a wetzlari debütálás után a tavalyi – szerintük bevált – helyszínnél maradtak. A patinás bécsi Bristol Szálló különtermébe invitálták az érdeklődőket, akiket vaskos, nyomtatott katalógussal, a 425 tétel leírásával és jó minőségű fotóival tájékoztattak.