Menü

Közel 130 millió forintért is elkelhet a ritka fekete Leica júniusban

23 • 06 • 02Punkt

Tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Leitz Photographica Auction aukciósház, amely immár 42. alkalommal tartja meg a világ egyik legfontosabb történeti fényképezőgépeinek aukcióját. A Leitz Parkban – a németországi Wetzlar városában található nemzetközi Leica központban június 10-én árverésre bocsátott közel 500 tétel között több kivételes eszköz is szerepel, cikkünkben ezekből mutatunk meg néhányat.

Leica 250 GG Reporter + Leica-Motor M00EV

A várhatóan legmagasabb áron elkelő tételek között szerepel egy rendkívül ritka Leica 250 GG Reporter fényképezőgép Leica-Motor M00EV elektromos filmtovábbítóval. Mindössze 92 Leica Reporter fényképezőgépet szereltek fel elektromos filmtovábbítóval, a Leica pedig összesen 16 ilyen gép fennmaradásáról tud. A német Luftwaffe hírhedt STUKA zuhanóbombázói elsősorban légi felderítésre használták e kombinációt.
A motoros filmtovábbító gyakran a hordozó repülőgéphez volt rögzítve, a katonáknak így csak a fényképezőgépet kellett eltávolítaniuk, ha filmet kellett cserélni, és nem a teljes összeállítást. Emiatt a kamerák és a hozzájuk tartozó filmtovábbítók összekeveredtek.
Az, hogy a német hadsereg szabadon cserélgette a komponenseket, különösen figyelemre méltóvá teszi az árverésre bocsátott fényképezőgépet: a holland hadseregnek – amelynek szokatlan módon szállítottak – teljes mértékben sikerült egyben tartania a fényképezőgépet és a motort.
Egy elektromos motorral szerelt Leica 250 GG önmagában is rendkívül ritka; az, hogy a két készülék sorozatszáma megegyezik, példátlan szintre emeli a tétel értékét, amelynek kikiáltási ára 150.000 euró, a leütési ár pedig akár 350.000 euró is lehet.

0103

Fotó: Leica 250 GG Reporter + Leica-Motor M00EV. 42. Leitz Photographica Auction

0103

Fotó: Leica 250 GG Reporter + Leica-Motor M00EV. 42. Leitz Photographica Auction

Fekete festésű Leica M3 első sorozatú fekete képszámlálóval

Egy másik tétel, amely szintén 150.000 eurónál kezdődik, egy fekete festésű Leica M3 fényképezőgép első sorozatú fekete képszámlálóval. A fekete festésű M3 a legritkább és legkeresettebb Leica fényképezőgépek közé tartozik. Az utóbbi években a valódi fekete festésű Leica M3 fényképezőgépek értéke az egekbe szökött, szemben a későbbi fém színű modellekkel. Ez a fekete festésű M3 különösen értékes, mivel fekete képszámlálóval rendelkezik, ami még a fekete gépváznál is ritkább. Egyéb alapvető „fekete” jellemzők is megtalálhatók rajta, többek között a teljesen fekete alaplemez és a nyakpánt-szemek.
A tételben szereplő, 918465 gyári számú fényképezőgépet a svédországi Brandtnak szállították ki, és egy fekete festésű, sárgaréz csatlakozású Summicron 50 mm f/2 objektívvel (gyári szám: 1587299) együtt lehet rá licitálni.
A fekete festésű Leica M3 az első sorozatú fekete képszámlálóval akár 350.000 euróért is elkelhet, bár, tekintve az ilyen Leicák iránti megugró keresletet, nem lenne meglepő, ha ennél jóval többért adnák el.

0103

Fotó: Fekete festésű Leica M3 első sorozatú fekete képszámlálóval. 42. Leitz Photographica Auction

0103

Fotó: Fekete festésű Leica M3 első sorozatú fekete képszámlálóval. 42. Leitz Photographica Auction

Egy rendkívül régi és ritka Leica I Mod. A Anastigmat

Az elérhető legrégebbi fényképezőgépek közé tartozik az a Leica I Mod. A Anastigmat, amelyet még 1925-ben készítettek. Ez az eredeti Leica A modell eredeti állapotú, öttagú Anastigmat objektívvel rendelkezik, ami rendkívül ritka. A tétel része a fényképezőgéphez tartozó ETRIN dupla kazettatartó, annak legkorábbi változatában. Mindössze 155 darabot gyártottak ebből a fényképezőgépből, ilyen kiváló, eredeti állapotban pedig hallatlanul ritka. Az „Anastigmat” objektív fototechnika-történeti jelentőséggel bír, a gyűjtők számára pedig különösen vonzó.
A Leitz Photographica Auction várakozása szerint a tétel 80.000 és 100.000 euró közötti áron fog elkelni.

0103

Fotó: Leica I Mod. A Anastigmat. 42. Leitz Photographica Auction

0103

Fotó: Leica I Mod. A Anastigmat. 42. Leitz Photographica Auction

Leica CL Prototype 2 és Leica MC Prototype 3

A Leitz Photographica Auctions árverésein gyakran szerepelnek fényképezőgépek és objektívek prototípusai, és nem lesz ez másként a közelgő 42. aukción sem. A két kamera közül az értékesebb a Leica CL 2-es prototípusa 50 mm f/2 C241 objektívvel. Híres, egyedi prototípus fényképezőgépről van szó. Bár a formája megegyezik a sorozatgyártású Leica CL fényképezőgépével, ez a második prototípus kisebb, mint a végleges kivitel, amelynek egyetlen alkatrésze sem található meg benne.
E prototípusnak vannak érdekes és különleges megoldásai, mint amilyen a speciális kereső, az egyedi hátlap a speciális zárómechanizmussal, és a feltűnő, közvetlenül a gépvázba csavarozott állványcsatlakozó. Ez az egyetlen CL prototípus, amelyet feketére festettek.
Miközben a fényképezőgép önmagában is ritka, a hozzá tartozó Summicron 50 mm f/2 prototípus (0001076) még nagyobb izgalmat kelthet a gyűjtők között. Az objektív valóban egyedülálló, páratlan optikai megoldással rendelkezik, nincs még egy ilyen a világon.
A fényképezőgép és az objektív 100.000 euróról indul, a Leitz pedig arra számít, hogy a tétel 300.000 euró körüli áron fog elkelni.
A másik prototípus a Leica MC 3-as. Nagyon hasonlít a szériagyártású CL-re, de a kezelőszervek formája szokatlan.
Miközben a prototípus és a sorozatgyártású modell közötti különbségek a tervezési folyamat során végrehajtott fejlesztésekről árulkodnak, egy izgalmas történet is kibontakozik belőlük, amely a megszállott Leica-gyűjtők és -rajongók számára érdekes.
A CL prototípushoz hasonlóan ez az MC prototípus kamera is egyedülálló prototípus objektívvel, egy különleges Elmarit-C 40 mm f/2.8 objektívvel kerül kalapács alá. A rekeszértékeket szokatlan módon közvetlenül az objektívcsatlakozásra gravírozták, a tételnek pedig része az objektív eredeti tervdokumentációja is. Ez a prototípus nem annyira értékes, mint a másik, de még így is 100.000 és 150.000 euró közötti áron kelhet el.

0103

Fotó: Leica CL Prototype 2. 42. Leitz Photographica Auction

0103

Fotó: Leica MC Prototype 3. 42. Leitz Photographica Auction

Walker Evans Leica fényképezőgépei

A Leica fényképezőgépek akkor is értékesnek számítanak, ha olyan híres művészek használták őket, mint a nagy amerikai fotográfus, Walker Evans, akit leginkább a Farm Security Administration (FSA) számára, illetve a nagy gazdasági világválságról készített képei tettek ismertté. Bár e munkák nagy részét nagyformátumú fényképezőgépekkel készítette, Evans később a legtöbb esetben Leica fényképezőgépet használt. Az árverésre kínált „Walker Evans” Leica III szett tartalma egy 1950-ben készült Leica IIIc fényképezőgép, egy Leicavit és két Nikon objektív Leica adapterrel. A tétel részét képezi még Evans Message from the Interior című könyvének első kiadású példánya is. A leütési ár várhatóan 14.000 euró körül alakul. Egy másik, egykor szintén Evans tulajdonát képező Leica fényképezőgép várhatóan sokkal többért, akár 70.000 euróért kelhet majd el. Az eredeti fekete festésű M2 egy menetes csatlakozású Summicron 35 mm f/2 objektív társaságában kerül kalapács alá. Evans 1962-ben vásárolta a fényképezőgépet, és egészen addig használta, amíg 1973-ban fel nem hagyott a kisfilmes fényképezéssel. Két évvel később, 71 évesen halt meg. A tételhez tartozik Jerry L. Thompson The Last Years of Walker Evans című könyve is, amely Evans életének és pályafutásának kései időszakából származó képeket tartalmaz. A két tételben szereplő felszerelést Evans az asszisztensére hagyta.

0103

Fotó: Walker Evans Leica fényképezőgépe. 42. Leitz Photographica Auction

Leica MP „Terry O’Neill”

Sokkal későbbi fényképezőgép az a különleges Leica MP, amely Terry O’Neill fotográfussal együttműködésben készült 2018-ban, akinek képeiből hamarosan itt a Punkton mutatunk be egy válogatást. Az aukcióra került különleges kiadású összeállítás tartalmaz egy, a géphez illő 50 mm-es objektívet és egy eddig még soha nem látott, limitált példányszámú nagyítást. A tétel várhatóan 36.000 euró körüli áron kel majd el.

0103

Fotó: Leica MP Terry O’Neill. 42. Leitz Photographica Auction

Újra visszatérnek az aukcióra a nagyítások is, ezúttal olyan művészek ritka fotográfiái lesznek elérhetőek, mint John Bulmer, Arnold Newman, Helmut Newton, Marc Riboud, Ernst Haas, Robert Capa, Massimo Vitali, Imogen Cunningham, Walker Evans és Ansel Adams.

0103

Fotó: TERRY O'NEILL (1938-2019): 'The Morning After', Faye Dunaway at the Beverly Hills Hotel, March 1977 Chromogenic print, printed later 50 x 60 cm Signed by the photographer in ink on the reverse, edition of 50 Startpreis: 5.000 €. 42. Leitz Photographica Auction

0103

Fotó: JOHN BULMER (* 1938): Manchester, 1977 Chromogenic print, printed later 33,5 x 50,5 cm Signed and numbered by the photographer in the margin. 1.200 €. 42. Leitz Photographica Auction

0103

Fotó: WALKER EVANS (1903–1975): Penny Picture Display, Savannah 1936 Gelatin silver print, printed in the mid 1970s 23,3 x 18,7 cm Reproduction stamp and handwritten numerical notations in pencil on the reverse 4.000 €. 42. Leitz Photographica Auction

Jegyzetek

A 42. Leitz Photographica Auction további tételei ezen a linken tekinthetők meg.