Címke: online gyűjtemény

Kis híján a kukába kerültek azok a fényképek, amelyek a százhatvan évvel ezelőtti Massachusetts-ről mesélnek

Egy lelkes fotórestaurátor aprólékos munkával több ezer üveglemezes fényképet újított fel, amelyekből kiderül, milyen volt az élet az amerikai New Englandben 160 évvel ezelőtt. A 4000 darab teljes, fél és negyed lemezekből álló üvegnegatívokat egy gyűjtő őrizte, aki nem tudott mit kezdeni velük, így felkereste Terri Cappuccit. A restaurált képeket katalogizálták, és egy amerikai egyetem könyvtárába kerültek.

Tovább

Hatalmas fényképgyűjtemény lett hozzáférhető a huszadik század eleji antarktiszi expedíciókról

Az Ausztrál Nemzeti Levéltár hatalmas képanyaga bepillantást enged a mintegy 100 évvel ezelőtti antarktiszi felfedezőutak világába. A több száz fényképet, üvegnegatívot és diafilmet tartalmazó gyűjtemény a kutatók, a történészek, de a fotográfusok számára is fontos forrás lehet, mivel ezek a képek a művészeti értékük miatt is figyelemreméltóak.

A Magnum bemutatta az első NFT kollekcióját

A Magnum – a fotográfia jövőjét rendre előrebillentő szokásának megfelelően – júniusban mutatta be az első NFT-kollekcióját, amely három, hetvenöt képből álló válogatást tartalmaz az ügynökség történetének egyre növekvő archívumából.

25 szakasz az udvarlástól az esküvőig – Harper Sztereófénykép Gyűjtemény (1890-es évek vége)

A 9×18 cm-es képek főleg a harmadik randevú éjféli légyottjára és magára az esküvőre koncentrálnak, amely egy meglehetősen buja növényzetű trópusi díszletben zajlik. A képaláírással is ellátott, kézzel színezett sztereófényképeken nincs dátum, de valószínűleg a 19. század végén készülhettek. Sajnos a tizenegyedik kép hiányzik a sorozatból, így az udvarlástól az esküvőig vezető 25 szakaszból csak huszonnégy lépést láthatunk.

A Women Street Photographers és a női közösségek kérdése

A Women Street Photographers kezdeményezés 2017-ben indult útjának azzal a misszióval, hogy online és offline platformot nyújtson egy heterogén, dinamikus, professzionális és amatőr női fotográfusokból álló közösség számára.

Ingyenesen elérhető a Royal Photographic Society magazin 165 évnyi archívuma

Az RPS a világ egyik legrégebbi fotográfiai társasága, céljuk, hogy a fotográfia művészi és tudományos oldalát hasonlóképpen népszerűsítsék és elérhetővé tegyék. Az archívumban a legelső lapszámtól kezdve egészen 2018-ig elérhetőek a korábbi magazinok, amelyeket 158 kötetbe rendeztek. A több mint 30.000 oldalnyi anyag izgalmas és szerteágazó lenyomata a fotótörténet elmúlt 165 évének.

Tovább

#maradjotthon – Virtuális kiállítások, online gyűjtemények a karantén idejére

Bár az online gyűjtemények, a virtuális túrák és a közösségi média jelenlétének fontosságát a kulturális intézmények eddig sem hagyták figyelmen kívül, a most kialakult helyzetnek köszönhetően sok intézmény ismerte fel, hogy itt az ideje, hogy ezen technológiák felgyorsításával, aktiválásával még közelebb kerüljenek a kultúrafogyasztókhoz.