Menü

A Magnum bemutatta az első NFT kollekcióját

22 • 07 • 26Baki László

Június 28-án a Magnum elindította az ügynökség történetének 75 évét felölelő NFT kollekciót, amely példátlan lépés a fotográfia jövője felé. – olvashatjuk a Magnum Photos sajtóanyagában.

A Magnum 75 évvel ezelőtti alapítása óta a fotográfia világa hatalmasat változott. Az első 35 mm-es, a globális sajtóban megjelenő képektől kezdve a mozgóképes formák megjelenésén át a digitális korszakban kialakult virtuális kapcsolatainkig, a Magnum fotográfusai több mint hét évtizede követik a műfaj változásait, alkalmazkodva a modern médiumokhoz, és értően befogadva azokat, hogy munkájukat fejlesszék. Ez alól az elmúlt néhány év sem volt kivétel: folyamatosan változik a fotográfia, a művészet és a hírek fogyasztásának módja, és a technológia egyre szélesedő megoldásaiból most egy új médium, az NFT-k jelentek meg.

A Magnum – a fotográfia jövőjét rendre előrebillentő szokásának megfelelően – júniusban mutatta be az első NFT-kollekcióját, amely három, hetvenöt képből álló válogatást tartalmaz az ügynökség történetének egyre növekvő archívumából. A válogatást a fotográfia vezető személyiségeivel folytatott szakmai párbeszéd alapján állították össze a világ minden tájáról.

Az első válogatást Alejandro Cartagena, fotográfus és az Obscura.io társalapítója kurálta, amely egy művészekből, gyűjtőkből és kurátorokból álló közösség, amelynek célja, hogy a Web3 ökoszisztémájában a fotográfusok szerepét megerősítse. Az első válogatás június 28-án került nyilvánosságra az NFT Marketplace alapítványon keresztül. A válogatásban klasszikus és kortárs képek egyaránt szerepelnek, többek között Patrick Zachmann, Stuart Franklin, Olivia Arthur és Alec Soth munkái is.

0103

Fotó: A clown at a lunch counter in a diner, Reno, Nevada, 1963 © Thomas Hoepker/Magnum Photos

Aki már ismeri az NFT-k világát, vagy aki még mindig nem tudja, hogy mit is jelent valójában a „Non-Fungible Token", egy dolgot mindenképpen szem előtt kell tartania: a művészek és a fotográfusok számára egyaránt értékes módját jelentik az online munkák értékesítésének. A fényképek NFT-vé alakítása hitelességet és értéket teremt az interneten, lehetővé téve a fotográfusok számára, hogy munkáikat a valós világhoz hasonlóan online értékesítsék. A vásárlók számára az NFT-k egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy az interneten valóban egy eredeti műalkotás vagy fénykép tulajdonosaivá váljanak, szemben a másolat megvásárlásával vagy letöltésével.

Jegyzetek

Az első Magnum-NFT válogatás ezen a linken tekinthető meg.