Menü

Spanyol fotográfusok egy nemzeti fotóarchívum létrehozását sürgetik

21 • 07 • 21Udvari Orsolya

Spanyol fotográfusok, vizuális szakemberek és a fényképészet lelkes támogatói indítottak útjára egy fontos kezdeményezést arról, hogy elengedhetetlennek tartják egy spanyol nemzeti fotó- és vizuális központ létrehozását. Egy olyan állami fenntartású fotóközpont és archívum kialakításáról van szó, amely magába foglalja a spanyol fotográfia történeti fejlődését a kezdetektől napjainkig. Emellett kulturális műemlékvédelmi funkciót is betöltene a központ, megőrizné, rendszerezné, kutathatóvá tenné azt a gazdag spanyol fotográfiai anyagot és örökséget, amely jelen állapotában szétszórtan és roppant sérülékenyen van jelen a kortárs szcénában, vagy időszakosan, ha például a PHotoEspaña fesztiválra gondolunk. Spanyolország Ciprussal, Romániával és Máltával együtt azon Európai Uniós országok közé tartozik, amelyek jelenleg nem rendelkeznek állami fotóközponttal. 

0103

Fotó: Joan Fontcuberta: Miracle of Ignition, 2002 © Joan Fontcuberta

A kezdeményezés mögött olyan központi személyiségek állnak mint  Joan Fontcuberta, Chema MadozIsabel Muñoz és Cristina García Rodero, akik az általuk kialakított platformon keresztül arra hívják fel a figyelmet, miért megkerülhetetlen egy ilyen fotóarchívum létrehozása. Korábbi sikertelen próbálkozások után egyértelműen amellett állnak ki a kezdeményezés támogatói, hogy eljött az összefogás ideje egy olyan közös platform megteremtésére, ahol az egyéni alkotók érdekei összefogva érvényesülhetnek. A kezdeményezés támogatói a fotóalapú és fotográfiai kulturális örökség megőrzésének fontosságára hívják fel a figyelmet, mivel jelen körülmények között ez az örökség felaprózódva és szétszórva lelhető fel, amennyiben egyáltalán fellelhető és nem elfeledett. Elfelejtett gyűjteményekről, a már meglévő archívumok elhanyagolásáról és a digitalizáció hiányosságairól, elsikkadó és szétfoszló életművekről is beszámolnak. Úgy vélik, hogy fotográfusok munkássága porosodhat elfeledve múzeumi raktárokban forrás- és szakértelemhiány miatt. Sok esetben ezt a kevés, nem megfelelően működő archívumot piaci szereplők vagy külföldi magánemberek, esetleg intézmények vásárolják fel, ezzel is erősítve a tagoltságot, valamint megnehezítve, vagy akár lehetetlenné téve az örökségvédelmet.

Ezeket elkerülendő és megelőzendő a platform sürgős állami intézkedéseket vár, amelyet egy 10 pontból álló kiáltványban fogalmaztak meg. A tíz pontba szedett alapvető célok közé tartozik a fényképészeti örökség védelme, népszerűsítése, terjesztése és finanszírozása. Emellett a manifesztumban megfogalmazódik az igény egy digitalizált fotóarchívumra, amely a már meglévő anyagok nyilvános hozzáférhetőségét teszi lehetővé.

0103

Fotó: Chema Madoz: Untitled, 2012 © Chema Madoz

További követelés egy olyan fizikai és online tér megteremtése, amely bemutatja a spanyol fotográfia sokszínűségét, történetét és fejlődését a kezdetektől napjainkig; a közgyűjtemények hiányát pótlandó egy állami fotógyűjtemény létrehozása; történelmi és kortárs fotóra szakosodott könyvtár és médiatár kialakítása; a kutatás és oktatás támogatása a fotográfia területén, rezidenciákon, ösztöndíjakon és különböző projekteken keresztül is; a fényképezés terjesztése Spanyolországban és külföldön egyaránt, kiállítások és képzései tevékenységeken keresztül. Szorgalmazzák egy online adatbázis létrehozását is, ami fényképészeti híreket, fesztiválokat, kulturális intézményeket, és más egyéb fotóhoz szorosan kapcsolódó eseményt gyűjt össze. Kiemelik a kapcsolati hálók regionális, nemzeti és nemzetközi szinten történő támogatásának fontosságát, valamint, hogy egy olyan platform kerüljön kialakításra, ahol a szakemberek információhoz juthatnak ösztöndíjakkal, támogatásokkal kapcsolatban.

A kezdeményezés és tevékenysége Instagramon, Facebookon és Twitteren is követhető, valamint a 10 pontból álló kiáltványhoz online is lehet csatlakozni.

0103

Fotó: Isabel Muñoz © Isabel Muñoz