Menü

Fotós beszélgetések szobafogság idejére

20 • 04 • 07Punkt

Egyre több fotográfiával foglalkozó szakmai oldal, intézmény és fesztivál igyekszik a járvány idején izgalmas, otthon fogyasztható tartalmakat kínálni követőinek, új, vagy akár archív, eddig publikálatlan anyagok közzétételével is. A Magnum Photos Quarantine Conversations címen indított új sorozatot, amelyben hétről hétre a szervezet fotósainak őszinte – és vágatlan – beszélgetéseit követhetjük végig. A párbeszédek érdekessége, hogy a fotográfusok teljesen véletlenszerűen, sorsolás útján kerülnek párba egymással, és csak rajtuk múlik, hogy milyen témákról beszélgetnek. Március végén, a járvány első időszakában, az iráni származású fotóriporter, Newsha Tavakolian és a Mai Manó Házban is kiállító, lengyel származású Rafal Milach beszélgettek egymással arról, hogy milyen érzés egy fotóriporter számára, ha nem mehet az utcára fotózni, vagy ha épp erre kényszerül egy megbízás következtében.

A személyes hangvételű beszélgetések során az alkotók rendszeresen reflektálnak saját életükre, jelenlegi helyzetükre. Stuart Franklin és Mark Power például azt is megvitatták, milyen érzés, ha az ember felesége orvosként dolgozik a járvány idején, ahogy azt is, épp mit olvasnak, vagy milyen, publikáció alatt álló könyvön dolgoznak jelenleg.

Ezen a héten pedig David Alan Harvey és Martin Parr találkozott egymással az online térben, akik nem túl meglepő módon a frissen kiadott fotókönyvekről, illetve az oktatásról beszélgettek és fiatal fotográfusoknak adtak tanácsokat.

A hagyományosan májusban megrendezésre kerülő Photo London vásár pedig online akadémiát indított, ahol korábbi években rögzített művészbeszélgetéseket teszik közzé. A panelbeszélgetéseket napról-napra, magyar idő szerint délután 13 órától hallgathatjuk meg. A lista a szakma meghatározó neveivel van tele, ezen a héten a gördeszkás Ed Templeton, a hadi tudósító Don McCullin, és az installációkkal és performanszokkal is foglalkozó Taryn Simon lesznek a soron következő beszélgetőpartnerek. A Photo London Talks Archive oldalán vissza lehet hallgatni a korábbi beszélgetéseket is, ha esetleg napközben lemaradtunk volna róla.