Menü

David Campany kurátori kiállításai már virtuálisan is megtekinthetőek

20 • 04 • 15Punkt

A németországi II. Biennale for Contemporary Photography kiállításait idén David Campany angol író és kurátor állította össze. A 2005 óta működő nyugatnémet biennálé – amely 2017-ben változtatta a jelenlegire a nevét– minden évben világszerte jól ismert vendégkurátorokkal dolgozik együtt. A nemzetközi szcénában sztárkurátornak számító David Campany jelenleg az International Center of Photography programigazgatója, aki az elmúlt tizenöt évben rengeteg könyvet, esszét írt és kiállítást rendezett. Legfrissebb könyve, az On Photographs 2020-ban jelenik meg a Thames & Hudsonnál. Monográfiáiban, esszéiben neves fotográfusok munkásságát mutatja be, mint Dorothea Lange, Stephen Shore vagy Walker Evans, rendszeresen dolgozik együtt a világ meghatározó múzeumaival, mint a MoMA, a Tate, a Pompidou Központ és a Jeu de Paume. Esszéiben a fotográfia más művészeti médiumokhoz – így a mozgóképhez, festészethez, rajzhoz, szobrászathoz – való viszonyát, különbözőségeit vizsgálja és a fotográfia természetében rejlő ellentmondásokat.

A Campany nevével fémjelzett biennálé idén három német városban, Ludwigshafen, Heidelberg és Mannheim környékén, összesen 43 000 négyzetméternyi kiállítótéren került megrendezésre. A hat különböző kiállítás a The Lives and Loves of Images tematika köré szerveződött. A biennálé célja, hogy az intézmények közös munkáján és a műalkotásokon keresztül a fotográfiával kapcsolatos paradox érzéseket tematizálja. A kiállításokon olyan nagy nevek munkáit találhatjuk, mint Adam Broomberg & Oliver Chanarin, David Claerbout, Walker Evans, Joan Fontcuberta, Sherrie Levine vagy Thomas Ruff.

 

0103

Jojakim Cortis & Adrian Sonderegger: Making of "La Cour du Dumaine du Gras" (by Joseph Nicéphore Niépce, 1826), from the series Icons, 2013

Mivel a 2020. február 29-én nyílt kiállításokat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorítások miatt be kellett zárniuk, ezért most a kiállítások jelenleg virtuálisan járhatóak körbe:

All Art is Photography (Kunstverein Ludwigshafen)

https://biennalefotografie.de/en/edition/virtual-tour/all-art-is-photography

Between Art and Commerce (Port25 - Raum für Gegenwartskunst)

https://biennalefotografie.de/en/edition/virtual-tour/between-art-and-commerce

Reconsidering Icons (Forum Internationale Photographie FIP & ZEPHYR – Raum für Fotografie in den Reiss-Engelhorn-Museen Mannheim)

https://biennalefotografie.de/en/edition/virtual-tour/reconsidering-icons

Yesterday's News Today (Heidelberger Kunstverein)

https://biennalefotografie.de/en/edition/virtual-tour/yesterday-s-news-today

Walker Evans Resvisited (Kunsthalle Mannheim)

https://biennalefotografie.de/edition/virtueller-rundgang/walker-evans-revisited

When Images Collide (Wilhelm-Hack-Museum)

https://biennalefotografie.de/en/edition/virtual-tour/when-images-collide