Menü

Válogatás a XXII. Szentesi Aktfotó Biennálé képeiből

23 • 07 • 02Baki László

A XXII. Szentesi Aktfotó Biennáléra 41 alkotó 243 munkával pályázott, mely anyagból a zsűri 35 szerző alkotását választotta ki a szentesi Tokácsli Galériában megrendezett kiállításra.

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör az első meghívásos aktfotó pályázatot 1982-ben rendezte meg Szentesen, de az 1983-as nyílt Aktfotó Pályázattól kezdve már kétévenként hirdették meg a pályázat kiírását, idén már a 22. alkalommal. A háromtagú zsűri (Hamarits Zsolt, Horváth M. Judit és Stalter György) a 3 fődíj mellett 5 különdíjat is kiosztott, döntésüket így indokolták:

„A képanyag gondolatisága, változatos technikai megvalósítása, korunk alapvető kérdéseire való nyitottsága, a kliséktől egyre inkább eltávolodó képi megfogalmazása véleményem szerint előremutató tendenciát képvisel a műfajban. Megnyugvással tölt el az is, hogy a képi digitális technikai forradalom korában nagyon sok pályázó előszeretettel és professzionális minőségben alkalmazza az amúgy egyre inkább eltűnőben lévő archaikus eljárásokat, valamint az experimentális megközelítéseket.” (Hamarits Zsolt, Balogh Rudolf-díjas fotóművész)

0103

Fotó: © Sarusi István: Tánc 5. (digitális print)

0103

Fotó: © Tandari Anita: Haláltánc I. (digitális print)

0103

Fotó: © Balogh Gábor: Szimbiózis 2. (artprint)

0103

Fotó: © Pajor András: Fájdalmak útja (giclée print)

0103

Fotó: © Fodor Cini: Lány az Androméda ködben (digitális print)

0103

Fotó: © Nagy Balázs: Önakt 4. (digitális print)

0103

Fotó: © Eifert János: Aphrodité születése (digitális print)

0103

Fotó: © Megyeri Zoltán Sándor: Önfeledten (digitális print)

0103

Fotó: © Szamódy Zsolt Olaf: Emlék I. 1998–2023 (ff scanmontázs)

„A fotográfia történetében az aktfotó az egyik legkedveltebb műfaj. A képzőművészekhez, szobrászokhoz, festőkhöz hasonlóan a fényképező ember érdeklődésének is középpontjába került a meztelen test ábrázolása, már a dagerrotípiákon is megjelentek az aktok. A kor és a társadalmi viszonyok mindig meghatározták az aktfotóról való gondolkodást, csak a radikálisan másképp fényképezők tudtak átlépni a sztereotip kliséken. (...) Azt kerestem a fotókon, hol jelenik meg a kor, amelyben élünk. Ez néhány kivételtől eltekintve, hiányérzetet hagyott bennem. Az internet olyan széles választékkal kínálja meg a fotográfia iránt érdeklődőket ebben a műfajban is, hogy nehéz a saját látásmód kialakítása, de érdemes törekedni rá. A szép test látványa érték, de egy öreg emberi test is lehet szép.” (Horváth M. Judit, Balogh Rudolf-díjas fotóművész)

0103

Fotó: © Csigó Gergely: Swing öltöny (digitális print)

0103

Fotó: © Molnár László: Kamera (digitális print)

0103

Fotó: © Soltész Boglárka: Inward - Befelé (digitális print)

0103

Fotó: © Marton Ferenc: Fejvesztve (digitális print)

0103

Fotó: © Görbe Anita: Fügefalevél nincs, nem is volt, elfogyott. (klorofi, lumenprint)

0103

Fotó: © Fojt Dániel: Déli merengő (digitális print)

„Kíváncsian vártam, hogy a 2019-es pályázatra küldött és díjazott képekhez képest lesz-e lényeges változás szemléletben, technikában, gondolatiságban. Meg kell, hogy állapítsam, a négy évvel ezelőtti biennálé rendkívül szép és igényes katalógusát lapozgatva, hogy az új pályázati anyag nem hozott változást, nem okozott igazi meglepetést. De ez az én szubjektív véleményem, ne vegye el senkinek a kedvét, mert az idei anyag is magas színvonalú, hasonlóan az előzőkhöz." (Stalter György, Balogh Rudolf-díjas fotóművész)

0103

Fotó: © Kołodziej Zbigniew: Akt 8. (digitális print)

Jegyzetek

XXII. Szentesi Aktfotó Biennálé
Tokácsli Galéria, Szentes
2023. június 10. – július 8.