Menü

Árverés a Bristolban

20 • 06 • 16Fejér Zoltán György

36. régi fényképezőgép-árverését rendezte 2020. június 13-án Bécsben a Leitz Photographica Auction cég. A rendezők átvették a WestLicht ilyenirányú tevékenységét és a wetzlari debütálás után a tavalyi – szerintük bevált – helyszínnél maradtak. A patinás bécsi Bristol Szálló különtermébe invitálták az érdeklődőket, akiket vaskos, nyomtatott katalógussal, a 425 tétel leírásával és jó minőségű fotóival tájékoztattak.

A legrégibb megvásárolható tárgy egy, az 1820-as években a londoni Watson cég által forgalmazott, rézből készített prizmás Camera Obscura 70 centiméteres objektívje volt. A legfiatalabb fényképezőgépen, egy M10-es Leica prototípuson 2018-ban dolgoztak a gyár fejlesztőmérnökei. Ezt a tételt jótékony célra ajánlották fel, kikiáltási ára pedig 11.000 euróról indult. Az élénk licitharc után a bécsi Caritas 38.400 eurós támogatáshoz jutott.

0103

A jótékony célra felajánlott M10-es Leica végül 38.400 Eurós kikiáltási árat ért el. Fotó: Punkt

Mivel a legmagasabb összegről induló tételt a rendezők visszavonták, így ez a kitüntető cím egy 1960-ban elkészített, szürke festésű Leica M2-esre szállt. A „Betriebskamera”, azaz gyári, belső használatra készített, ellenőrzési-, és teszt-célokra szánt, de szinte alig használt gépváz 200.000 eurós kikiáltási árról indulva a kihirdetett becsérték alatt, 360.000 euróért kelt el. A helyszínen jelen lévő mintegy negyven érdeklődőt legkevesebb tizennégy céges alkalmazott és a szálló visszafogott személyzete szolgálta ki. Természetesen előzetes, írásbeli vételi megbízásokkal, telefonon és online is lehetett licitálni.

A leütési árak – mint ahogy az már az eddig megadottakból is kiderül – egyes esetekben a Magyarországon megszokotthoz képest több nagyságrenddel magasabbak voltak, ezért azt gondolom, hogy a fototechnika-történet iránt idehaza érdeklődők számára szinte kötelezőnek mondható a leütési árlista tanulmányozása és a 126 oldalas katalógus beszerzése.