Menü

Kate Winslet főszereplésével film készül Lee Miller egykori haditudósítóról

20 • 06 • 30Punkt

Lee Millerről, az egykori fotómodellből lett háborús fényképészről szóló filmet terveznek Kate Winslet főszereplésével. A jelenleg Lee munkacímen futó független alkotás végigkíséri Miller életét, ahogy fotóriporterként felkeresi a második világháború frontvonalait és küldetésre indul a Harmadik Birodalom rejtett igazságainak feltárására.

Lee Miller huszonkét évesen, 1929-ben azzal a céllal utazott Párizsba, hogy Man Raynél tanuljon. Egy montparnasse-i kávézóban az európai nőművészet előfutáraként szólította le Man Rayt, hogy szeretne a tanítványa lenni. Miller fotómodell szépségű lány volt, és fotózni akart. „Inkább én fotózok, minthogy magam legyek a fotó.” Bár Man Ray nem szeretett volna tanoncot, hosszas kérlelés után Miller mégis diákja, később modellje, majd alkotótársa és szerelme lett. A kapcsolat három év után véget ért, ekkor Miller New Yorkba utazott, ahol különböző magazinoknak dolgozott, fotósként és modellként is. 1937-ben Európában ismerkedett meg Roland Penrose-zal, angol költő és festővel, akivel egymásba szerettek. A második világháború kitörésekor Penrose-t behívták a hadseregbe, így Lee egy időre visszatért New Yorkba, és ekkor döntött úgy, hogy haditudósító lesz. Ám a háború borzalmainak megörökítése, Penrose-zal való kapcsolatának boldogtalansága és egy nem bizonyított kémvád után depressziós lett, az alkoholba menekült és végleg abbahagyta a fényképezést.

0103

Lee Miller Hitler fürdőkádjában. Fotó: David E. Scherman Forrás: Time & Life Pictures/Getty Image

„Lee Miller a szélsőségek embere volt. Egy nő, akire óriási csodálattal nézek (...) szerető, gondolkodó, életművész, szakács, Vogue címlaplány, háborús tudósító, hős és anya volt egyszemélyben, akit a történelem teljesen félreértett.” – nyilatkozta Winslet egy interjúban.

„Lee Millernek szenvedélye volt az igazság feltárása, ez késztette arra, hogy megörökítse a második világháború brutális valóságát, amelyet nyilvánosan ritkán mutattak be és úgy érezte, sokszor elrejtették az igazságot az emberek elől. A film egy olyan utazásra szeretne hívni, ahol a hűség és az árulás találkozik, de végül feltárja azt a rejtélyt is, amilyen valójában Lee volt, aki szintén eltemette saját rejtett igazságait.” – nyilatkozta Ellen Kuras, a film rendezője. Kuras és Winslet korábban már dolgoztak együtt az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmben, amelynek Kuras az operatőre volt.

0103

Lee Miller egyik leghíresebb képe, ami a lipcsei polgármester-helyettest, feleségét és lányukat ábrázolja, akik öngyilkosságot követtek el a Neues Rathaus-ban, amikor az amerikai csapatok 1945. április 20-án bevonultak a városba.

A forgatókönyvet Lee Miller fia, Anthony Penrose, „Lee Miller élete / The Lives of Lee Miller” című könyve alapján Liz Hannah írja, és Penrose, valamint a Miller Estate teljes hozzáférést biztosítottak a The Lee Miller Archívumhoz, amely a legendás fotográfusnő összes fényképét és naplóját őrzi. A forgatást várhatóan 2021 tavaszán kezdődik.