Címke: film

Vogue címlaplányból háborús haditudósító – Lee Miller élete és életműve könyvben és a filmvásznon éled újjá

A Thames & Hudson gondozásában Lee Miller. Photographs címen megjelent a 20. század egyik legjelentősebb női fotográfusáról szóló monográfia. A húszas évek Párizsában Miller a szürrealisták múzsája volt, később fotómodellként és reklámfotográfusként, majd a második világháború idején már haditudósítóként dolgozott a Vogue számára. A könyv előszavát Kate Winslet Oscar-díjas brit színésznő írta, aki a fotográfus életéről szóló film főszerepét is játssza. A Lee című filmet idén szeptemberben mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, európai premierje decemberben várható.

Kate Winslettel alkotta újra a második világháború egyik ikonikus fényképét Annie Leibovitz

Annie Leibovitz újraalkotta azt a híres felvételt, amelyen Lee Miller látható, aki éppen Adolf Hitler fürdőkádjában ül. A különös hangulatú, de talán még érdekesebb történetű fénykép újraalkotott verziója a Vogue magazin számára készült. A felvétel ahhoz az életrajzi filmhez kapcsolódik, amely Lee Miller életét mutatja be, akit az Oscar-díjas színésznő, Kate Winslet alakít majd.

6+1 film, melyeket híres fotók vagy fotográfusok inspiráltak

A fotográfia hatása a filmre tagadhatatlan, a rendezők gyakran fotográfiák alapján alakítják ki műveik megjelenését és hangulatát, esetleg cselekményének elemeit. Cikkünkben hat olyan filmet mutatunk be, amelyeket híres fényképek vagy azok készítői ihlettek.

Kollódium által homályosan – Isten földje

A 19. század végén egy fiatal dán lelkész (Elliott Crosset Hove) Izland távoli vidékeire utazik, hogy templomot építsen és fotográfiákat készítsen az ott élő közösségről. Ám minél mélyebbre merült az egyre kegyetlenebb tájban és minél hosszabb időt töltött el helyi emberek között, annál inkább eltávolodott céljától, missziójától és a keresztény erkölcsösségtől. Hlynur Pálmason Isten földje című filmje ezt az alászállást követi nyomon.

Roni Horn kiállítása a Hauser & Wirth Monaco kiállítótereiben

A Hauser & Wirth Monaco épületében nyílt SWEET IS THE SWAMP WITH ITS SECRETS című kiállítás – mely először vizsgálja Roni Horn munkásságát a filmművészet világán keresztül – Horn fotográfiáit és szobrait Ingmar Bergman 1966-os Persona című drámájából vett részletekkel együtt mutatja be.

Online kiállításon láthatóak Steve Schapiro ikonikus pillanatképei

Schapiro nem csak a politikai szférában készítette el egészen a ’60-as évektől a kor lenyomatát, hanem a kulturálisban is. Az online kiállítás képei között szerepelnek portrék olyan ikonikus művészekről, mint Magritte, Bowie, Warhol, Samuel Beckett, Robert Redford vagy Barbara Streisand. Festők, zenészek, írók, filmesek és színészek.

Hogyan ne fényképezzünk szellemet? – kritika a Post Mortem című filmről

A film esztétikai hiányosságait több kritika is taglalta már, így most leginkább a fotográfia szempontjából vizsgáljuk az alkotást, másfelől a fotográfia azon szociokulturális vetületeiről is szó esik, amelyekről a Post Mortem világa és cselekménye sajnálatos módon megfeledkezik.

55 éve került a mozikba Michelangelo Antonioni filmje, a Nagyítás

Michelangelo Antonioni, a modern filmművészet talán legfontosabb művésze 1966-ban mutatta be Nagyítás című alkotását. Az olaszországi korszakát lezárandó és művészetének új kreatív irányt adó, Angliában forgatott művészet-lélektani mozi egy Julio Cortázar novella alapötletéből építkezik. A hatvanas évek „Swinging” Londonjának, azon belül is a mob-szubkultúra hangulatán átszűrve mutatja be az alkotás, kifejezetten a fotográfia médiumának viszontagságos kapcsolatát az egyén által érzékelt realitással. 

Tovább

Kate Winslet főszereplésével film készül Lee Miller egykori haditudósítóról

Lee Millerről, az egykori fotómodellből lett háborús fényképészről szóló filmet terveznek Kate Winslet főszereplésével. A jelenleg Lee munkacímen futó független alkotás végigkíséri Miller életét, ahogy fotóriporterként felkeresi a második világháború frontvonalait és küldetésre indul a Harmadik Birodalom rejtett igazságainak feltárására.

Látható akusztika – Moholy-Nagy László Hangzó ABC-je

“Moholy-Nagy László zsenialitása éppen abban rejlik, hogy felismerte kora legelőremutatóbb művészi és tudományos vívmányait, törekvéseit, azok lehetséges fúzióit; melyeket sajátosan, sikeresen szintetizált.”