Menü

Kate Winslettel alkotta újra a második világháború egyik ikonikus fényképét Annie Leibovitz

23 • 09 • 26Szabó Benedek

Annie Leibovitz újraalkotta azt a híres felvételt, amelyen Lee Miller látható, aki éppen Adolf Hitler fürdőkádjában ül. A különös hangulatú, de talán még érdekesebb történetű fénykép újraalkotott verziója a Vogue magazin számára készült. A felvétel ahhoz az életrajzi filmhez kapcsolódik, amely Lee Miller életét mutatja be, akit az Oscar-díjas színésznő, Kate Winslet alakít majd.

Annie Leibovitz amerikai fotográfus – aki elsősorban zenészekről és más hírességekről készült portréfényképeiről vált híressé – máig az egyik legelismertebb fotográfus. Ezt bizonyítja, hogy 2021-ben elnyerte a William Klein fotóművészeti-díjat, és ugyanebben az évben kiadott egy albumot is, amely másfél millió forintba került. Legújabb projektjében arra vállalkozott, hogy újraalkotja azt az ikonikus felvételt, amelyen Lee Miller szerepel a führeri fürdőkádban.

Az eredeti fényképet David E. Scherman akkor készítette, amikor Lee Millerrel együtt belopakodtak Hitler müncheni otthonába. Mindez azon a napon – 1945. április 30-án – történt, amikor a náci vezető öngyilkos lett egy berlini bunkerben. Ekkor készült el az az ikonikus felvétel, amelyen Lee Miller szerepel, aki elhatározta, hogy lefürdik a fürdőszobában, hogy ezzel szabotálja a náci vezetőt. Ezt mutatja a fürdőszobaszőnyegen álló két sáros bakancs is. A felvétel politikai jelentősége és szimbolikus üzenete miatt hamar ikonikussá vált.

Az ikonikus fénykép mintájára újraalkotott felvételen nem az eredeti fürdőszoba látható, hanem annak egy aprólékosan lemásolt verziója. Az új felvételen – hasonlóan az eredetihez – a fürdőkádé a főszerep. Az eredeti felvételen látható Lee Miller-t pedig Kate Winslet alakítja majd, aki a Lee-ről szóló filmben játssza a főszerepet.

A mostani kép elkészítéséhez is ez a film adta az apropót. Az alkotás az amerikai születésű Lee Miller életét mutatja majd be, aki az 1920-as években New Yorkban modellként dolgozott, később Párizsban képezte magát, hogy fotográfus lehessen. Terve sikerült is, így Londonban kapott állást, éppen akkor, amikor kitört a második világháború. Fotóriporterként fontos munkát végzett, és bebizonyította, hogy nőként is nagy szerepe lehet az ellenállásban.

0103

Fotó: Kate Winslet rekonstruálja azt a híres fotót, amelyen Miller 1945-ben Hitler fürdőkádjában látható. © Vogue © Annie Leibovitz

A Lee Miller életét feldolgozó film kapcsán korábban már tudósítottunk, a nemrég megjelent könyvről, melyet a fotográfusnő fia, Anthony Penrose írt, hamarosan szintén beszámolunk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Annie Leibovitz (@annieleibovitz) által megosztott bejegyzés

Jegyzetek

A Vogue októberi címlapsztorijának további képei ezen a linken tekinthetők meg.